Follow us

Σουφλέ με βατόμουρα

Από τον Στέλιο Παρλιάρο

Σουφλέ με βατόμουρα

Από τον Στέλιο Παρλιάρο


Μερίδες: 6-8,
Προετοιμασία: 45΄,
Ψήσιμο: 8΄-15΄(ανάλογα με το σκεύος)


Υλικά
Κρέμα ζαχαροπλαστικής

350 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση

Σουφλέ
500 γρ. από την κρέμα ζαχαροπλαστικής που φτιάξαμε
400 γρ. βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
50 γρ. ζάχαρη
8 ασπράδια αυγών
λίγο βούτυρο αγελάδας, λιωμένο για το άλειμμα
λίγη ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι της βανίλιας. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει μα κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Από αυτήν ζυγίζουμε και κρατάμε 500 γρ. για το σουφλέ. Η υπόλοιπη τρώγεται σκέτη και είναι μια πολύ ωραία κρέμα.
Σουφλέ
Πολτοποιούμε τα βατόμουρα μαζί με τη μισή ζάχαρη στο μπλέντερ, πολύ καλά. Τα σουρώνουμε για να φύγουν οι σπόροι και τα ρίχνουμε μέσα στη ζεστή κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα και, ανακατεύοντας απαλά, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα των βατόμουρων.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος του σουφλέ χωρητικότητας 1,5 λίτρου ή 6 ατομικά. Τα πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά τα τοιχώματα και ο πυθμένας. Γεμίζουμε το πυρίμαχο σκεύος με το μείγμα αφήνοντας 2 εκ. από την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 12-15 λεπτά εάν χρησιμοποιούμε σκεύος του 1,5 λίτρου και για 8 λεπτά εάν χρησιμοποιούμε ατομικά. Το σουφλέ θα φουσκώσει στο ψήσιμο. Μόλις το βγάλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως, γιατί χάνει πολύ γρήγορα τον όγκο του.
Tip
Το παραπάνω σουφλέ μπορούμε να το φτιάξουμε αντικαθιστώντας τα βατόμουρα με φράουλες. Ή αντί ολόκληρων φρούτων να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες κατεψυγμένες πούλπες, μειώνοντας την ποσότητα του φρούτου κατά 50 γρ.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ