Tasty Guide : Συνταγές από Chef15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2020

Πασχαλινά κουλουράκια, Σμυρναίικα και γεμιστό τσουρέκι με γλάσο | 3 παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές

Οι πιο κλασικές συνταγές της περιόδου του Πάσχα.

Πασχαλινά κουλουράκια

Από τον Στέλιο Παρλιάρο (steliosparliaros.gr)

Tρεις παραδοσιακές συνταγές για τη γιορτή του Πάσχα που σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις. Τα κουλουράκια και τα τσουρέκια έχουν την τιμητική τους την περίοδο αυτή.

Πασχαλινά κουλουράκια, Σμυρναίικα και γεμιστό τσουρέκι με γλάσο | 3 παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές:

#1. Σμυρναίικα κουλουράκια 

Πασχαλινά κουλουράκια, Σμυρναίικα και γεμιστό τσουρέκι με γλάσο | 3 παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές

 Υλικά: 

  • 500 γρ. Βούτυρο Γάλακτος (αυτό που πωλείται σε βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα), σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι ρευστό
  • 500 γρ. Ζάχαρη
  • 2 τεμ. Κρόκοι αυγών Για άλειμμα
  • 280 γρ. Χυμός πορτοκαλιού Φρεσκοστυμμένος
  • 2 τεμ. Βανίλιες
  • 110 γρ. Κονιάκ
  • 1,5 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. Μπέικιν Πάουντερ

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην υπάρχουν κομμάτια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τα μήλα των δαχτύλων μας κυκλικά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο βούτυρο. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και έπειτα το χυμό, τις βανιλίνες και το κονιάκ. Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι όλο μαζί και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και αν δούμε ότι η ζύμη που προκύπτει είναι πολύ υδαρής ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (δηλαδή μπορεί να μην το «πάρει» όλο). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πλάθεται και δεν κολλάει στο χέρι. Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι.
  • Πλάθουμε μικρά λεπτά μπαστουνάκια και τα στρίβουμε να πάρουν το σχήμα βαρκούλας, δηλαδή πρώτα σχηματίζουμε το τελικό γράμμα «s» και έπειτα το πιέζουμε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις γραμμές του. Μπορούμε να πλάσουμε και πλεξούδες.
  • Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες πάνω σε λαδόκολλες. Χτυπάμε μερικούς κρόκους και αλείφουμε τα κουλούρια με αρκετή ποσότητα, ώστε να γυαλίσουν καλά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Η δόση αυτή μας βγάζει περίπου 5 λαμαρίνες. Ψήνουμε τις δόσεις διαδοχικά ή δυο-δυο μαζί σε διαφορετικά ράφια του φούρνου, στον αέρα.

#2. Σφιχτό γεμιστό τσουρέκι με γλάσο

Πασχαλινά κουλουράκια, Σμυρναίικα και γεμιστό τσουρέκι με γλάσο | 3 παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές

Υλικά: 

Ζύμη

  • 250 γρ. Αλεύρι Σκληρό
  • 60 γρ. Ζάχαρη
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • 10 γρ. Μαγιά νωπή ή 5 γρ. μαγιά ξερή
  • 3 τεμ. Αυγά
  • 30 γρ. Γάλα Φρέσκο, πλήρες (3 κ.σ.)
  • 165 γρ. Βούτυρο αγελάδας Σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους

Γέμιση

  • 200 γρ. Καρύδια (Ψίχα)
  • 1 τεμ. Λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 1/2 κ.γ. Κανέλα
  • 50 γρ. Μαρμελάδα Της αρεσκείας μας

Γλάσο

  • 200 γρ. Ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. Νερό ή Φρέσκος χυμός της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Ζυμώνουμε για λίγο, σε μέτρια ταχύτητα, με το γάντζο και όταν σχηματιστεί μια μαλακή κολλώδης ζύμη, ρίχνουμε σιγά-σιγά το τεμαχισμένο βούτυρο συνεχίζοντας το ζύμωμα. Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα του κάδου, τη μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα τη ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς με τα χέρια, να φύγει ο αέρας, την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο, ώστε να σφίξει και να φουσκώσει.

Γέμιση
Στο μπλέντερ αλέθουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν αλοιφή.

Συναρμολόγηση
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λωρίδα πάχους 1 εκ. και πλάτους 20 εκ. Στο κέντρο της, κατά μήκος, απλώνουμε τη γέμιση. Ανασηκώνουμε τις μακρόστενες πλευρές και τις κολλάμε μεταξύ τους στο κέντρο, πάνω από τη γέμιση. Πλάθουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να γίνει ένα στρογγυλό μακρόστενο ρολό. Τέλος τυλίγουμε το ρολό σαν σαλίγκαρο και το μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Το αφήνουμε για 1 ώρα έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30-40 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και γλασάρουμε αμέσως.

Γλάσο
Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το νερό ή το χυμό με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα.

#3. Πασχαλινά κουλούρια

Πασχαλινά κουλουράκια, Σμυρναίικα και γεμιστό τσουρέκι με γλάσο | 3 παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές

Υλικά: 

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 2 τεμ. αυγά και 1 επιπλέον για άλειμμα

Εκτέλεση: 

  • Βάζουμε όλα τα υλικά -εκτός από το αυγό για την επάλειψη- στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο για αρκετή ώρα. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Μόλις γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Πλάθουμε μακρόστενα μπαστούνια μήκους 14 εκ. και πάχους 1 εκ., τα διπλώνουμε στη μέση και τα στρίβουμε σε πλεξούδα.
  • Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Χτυπάμε το αυγό μαζί με 1 κ.σ. νερό ή γάλα και αλείφουμε τα κουλούρια.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ CHEF

Best of network