Tasty Guide : Συνταγές από Chef08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2019

Σαλάτα με κινόα, πουρέ από αρακά και ψητά χτένια

Μια haute cuisine συνταγή που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι σου.

Σαλάτα με κινόα

Από τον executive chef Γιάννη Μανίκη

Ο γνωστός παραδίδει μαθήματα haute cuisine αποκαλύπτωντας μια από τις αγαπημένες του συνταγές. Δοκίμασε και εσύ την σαλάτα με κινόα, πουρέ από αρακά και ψητά χτένια.

Σαλάτα με κοτόπουλο, κινόα, αβοκάντο | Η #1 συνταγή που τρώνε μοντέλα και αθλητές για πρωτεΐνη και καλά λιπαρά

Σαλάτα με κινόα, πουρέ από αρακά και ψητά χτένια

Υλικά για 4 άτομα

  • 240 γρ χτένια
  • 400 ml ζωμό λαχανικών
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 120 γρ κινόα
  • 10 γρ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 10 γρ πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 10 γρ πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
  • 1 κολοκυθάκι baby κομμένο σε ροδέλες
  • 1 καρότο baby κομμένο σε ροδέλες
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 20 γρ ραπανάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 140 γρ αρακάς
  • 5 ml γλάσο από βαλσάμικο ξύδι
  • 3 γρ μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 γρ άνηθος ψιλοκομμένο
  • Λίγα baby cress για την διακόσμιση του πιάτου
  • Αλάτι πιπέρι κατά προτίμιση

Εκτέλεση: 

Για τη σαλάτα κινόα:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την μισή ποσότητα από τον ζωμό λαχανικών να βράσει. Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι την κινόα. Έπειτα τη βάζουμε να βράσει στο μισό ζωμό για 10 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει. Στη συνέχεια την στραγγίζουμε και την κρυώνουμε. Τη βάζουμε σε μπολ, τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τα μυρωδικά και το ξύσμα λεμονιού. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε λίγο νερό να βράσει και ρίχνουμε λίγο αλάτι, το κολοκύθι και το καρότο. Βράζουμε για 3 λεπτά περίπου, τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε και αυτά. Δεν θέλουμε να βράσουν πολύ, πρέπει να είναι ελαφρώς τραγανά. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε και αυτά στη σαλάτα μας. Καρυκεύουμε κατά προτίμηση.

Για τον πουρέ αρακά:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει ο υπόλοιπος ζωμός λαχανικών. Προσθέτουμε των αρακά, τον αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά περίπου και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Περνάμε όλα τα υλικά από τον μύλο λαχανικών ή το blender.

Για τα χτένια:

Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα χτένια να σωταριστούν. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4- 5 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Σε περίπτωση που εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό μας.

Για το σερβίρισμα:

Σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα. Βάζουμε την σαλάτα. Έπειτα ζεσταίνουμε σ’ ένα τηγανάκι τον πουρέ αρακά και τον βάζουμε με ένα κουτάλι της σούπας δίπλα στην κινόα δίνοντάς του ένα ομοιόμορφο σχήμα. Μετά βάζουμε τα χτένια μας , το ραπανάκι, τα baby cress και κάνουμε μερικές πινελιές ή ομοιόμορφες τελείες από το γλάσο από βαλσάμικο ξύδι.


TIPS:

Σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να βρούμε στην αγορά κινόα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά πλιγούρι.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε μόνοι μας γλάσο από βαλσάμικο ξύδι, σε ένα κατσαρολάκι το βάζουμε να βράσει 100ml περίπου, το αφήνουμε να κατέβει στο 1/5 της αρχικής ποσότητας και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς να φάω την κινόα; 4 πανεύκολες και υγιεινές συνταγές για τις σαλάτες σου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ CHEF

Best of network