Tasty Guide : Συνταγές από Chef16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2019

Συνταγή για εύκολα παραδοσιακά τσουρέκια με προζύμι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το πιο εύκολο και γευστικό τσουρέκι.

Συνταγή για εύκολα παραδοσιακά τσουρέκια

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (argiro.gr)

Το πιο εύκολο παραδοσιακό τσουρέκι με προζύμι για να φτιάξεις φέτος.

Υλικά: 

  • 1.250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. γάλα εβαπορέ και 1/2 φλ. γάλα φρέσκο (χλιαρό)
  • 7 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κ.γ μαχλέπι κοπανισμένο
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 3 βανίλιες
  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο χλιαρό
  • διάλυμα αβγού για επάλειψη (1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο με 3-4 κ.σ. νερό και 1 κ.σ. ζάχαρη)
  • φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση

1. Από το προηγούμενο βράδυ πιάνουμε προζύμι τη μαγιά. Σε μέτριο μπολ θρυμματίζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε 3/4 φλ. νερό, 1 κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και 4-5 κουταλιές από το συνολικό αλεύρι. Ζυμώνουμε τον πηχτό χυλό, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε αρκετές ώρες να γίνει ,έως και μία νύχτα.

2. Την επόμενη ήμερα βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε να πάει από κάτω, κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα, τις βανίλιες και το προζύμι. Ζυμώνουμε τα υλικά για 2 λεπτά με το γάντζο να ανακατευτούν.

3. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να κάνει κόρδες και ανασηκώνοντάς τη να σηκώνεται όλη μαζί και να μην κόβεται σε κομμάτια.

4. Την τοποθετούμε σε μεγάλη καθαρή λεκάνη (υπολογίστε ότι θα πάρει 3 φορές τον όγκο της η ζύμη, άρα θέλουμε μεγάλη λεκάνη για το φούσκωμά της). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτες τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες.

5. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, την πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την τοποθετούμε ξανά στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να κάνει το δεύτερο φούσκωμά της. Για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ακόμα.

6. Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 6 μέρη (τσουρέκια). Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ CHEF

Best of network