Γυναίκα : Ψυχολογία20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2019

Οι 9 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πεις σε κανέναν

Τι πρέπει να αποφύγεις να πεις για να διατηρήσεις καλές σχέσεις στη δουλειά, με το σύντροφο ή στις σχέσεις σου

Τι δεν πρεπει να πεις

Σίγουρα το έχεις ζήσει: Ξεστομίζεις κάτι εντελώς αυθόρμητα, το άτομο με το οποίο συνομιλείς θυμώνει/στεναχωριέται/απογοητεύεται και ξεκινάει ένας δυσάρεστος κύκλος προσπάθειας να ανακαλέσεις αυτό το *περίεργο* πράγμα που είπες. Όμως το να επανορθώσεις δεν είναι πάντοτε εφικτό. Πολλές φορές, τα λόγια μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό από τις πράξεις και οι προσωπικές σχέσεις να διαλυθούν. Αυτές είναι οι φράσεις που πρέπει να αποφύγεις να πεις είτε στο σύντροφο σου, στη φίλη σου ή και στο αφεντικό σου:

“Αυτό δεν είναι δουλειά μου/Δεν πληρώνομαι για να κάνω αυτό”

Πρόκειται για τα πιο συνηθισμένα προσχήματα ενός ανθρώπου που δεν είναι διατεθειμένος να δουλέψει. Εάν το αφεντικό σου ακούσει αυτήν τη φράση από εσένα, το πιθανότατο είναι να ενοχληθεί και να πιστέψει πως είσαι αδιάφορος προς τη δουλειά σου. Αντί γι’αυτό δοκίμασε να πεις “Έχω πολλά πράγματα να κάνω σήμερα, σε ποια από αυτά να δώσω προτεραιότητα;”

«Νιώθω ότι δεν έχω αυτοπεποίθηση» | 14 αποδεδειγμένοι τρόποι για να νιώθεις πιο δυνατή στη δουλειά και στη ζωή σου

“Μπορεί να ακουστεί ανόητο, αλλά…”

Αυτή η φράση μπορεί να αποτελέσει μεγάλη παγίδα, ειδικά έαν χρησιμοποιηθεί στον επαγγελματικό χώρο, αφού δημιουργεί ξεκίνημα για αμφιβολία και εξέταση ισχύος για όλα όσα πρόκειται να πεις στη συνέχεια. Είναι σημαντικό να δείξεις πως έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σε όσα λες.

“Χωρίς παρεξήγηση, αλλά…”

Πιθανότατα το έχεις ξανακούσει και έχεις παρατηρήσει και μόνη σου πως στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει: οτιδήποτε λέγεται μετά τη λέξη-βόμβα “αλλά”, ακυρώνει αυτόματα όσα ειπώθηκαν νωρίτερα. Εκτός αυτού, η χρήση και μόνο της λέξης “παρεξήγηση” αφήνει τον ομιλητή σου εξ αρχής με την εντύπωση πως αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει είναι προσβλητικό.

Πώς θα τα κάνεις όλα σε 8 ώρες (έτσι θα φεύγεις ΠΑΝΤΑ στην ώρα σου από τη δουλειά)

Έχεις αδυνατίσει/έχεις παχύνει/είσαι πολύ καλή για την ηλικία σου”

Μπορεί κάποια από αυτά να είναι φαινομενικά κοπλιμέντα που όλοι θα ήθελαν να λάβουν, όμως οι σχολιασμοί με βάση την εμφάνιση μπορεί να αποτελέσουν πολύ ευαίσθητο θέμα για κάποιους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, και φράσεις σαν αυτές μπορεί να χαλάσουν τη διάθεση τους ή να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα. Αντίθετα, δοκίμασε να πεις “φαίνεσαι πολύ ωραία/ωραίος”.

“Εάν με αγαπούσες πραγματικά, θα…”

Με αυτή τη φράση, όχι μόνο κάνεις ψυχολογικό εκβιασμό αλλά αφήνεις να εννοηθεί πως δε σου αρέσει η συμπεριφορά του άλλου απέναντι σου. Μπορεί λέγοντας το να ελπίζεις να αλλάξει η σχέση σας προς το καλύτερο, όμως αυτό που θα καταφέρεις είναι πιθανότατα το αντίθετο. Είναι καλυτερο να πεις “Θα ένιωθα καλύτερα να μπορούσαμε να…”. Άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις μια εποικοδομητική σχέση είναι να εξηγήσεις τα συναισθήματα σου και στη συνέχεια να προτείνεις μια λύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Best of network