Follow us

Ανάλυσέ το: Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σε βοηθάει να έχεις αυτοπεποίθηση #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ

Η Sandy εμπνευσμένη από την καμπάνια Aσταμάτητη #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ της Always και μέσα από την εμπειρία της σαν ψυχολόγος, μοιράζεται μαζί μας μαρτυρίες / ιστορίες από νέες κοπέλες με χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι οποίες κατάφεραν τελικά να αλλάξουν την έννοια #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ κι από προσβολή να την κάνουν κομπλιμέντο.

LikeAGirl-always

Διαβάστε ορισμένα tips που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας μέσα από παραδείγματα θεμάτων που αντιμετώπισαν νέα κορίτσια και κατάφεραν να τα ξεπεράσουν και να γίνουν ασταμάτητες #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ!

Είναι όλα στο χέρι σου

Τι είναι η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στις ικανότητές μας. Πίστη που υπαγορεύει την ικανότητα διαχείρισης της ζωής μας.

Η αυτοπεποίθησή μας δεν μπορεί να είναι απόλυτα υψηλή ή απόλυτα χαμηλή. Υπάρχουν γεγονότα που ίσως συμβούν στη ζωή μας και μπορεί να μας δημιουργήσουν συναισθήματα όπως ενοχές, θυμός, απογοήτευση και λύπη. Ωστόσο, η αυτοπεποίθησή μας θα καθορίζει την ένταση των συναισθημάτων αυτών αλλά και την ικανότητά μας να διαχειριστούμε την κατάσταση και να προχωρήσουμε.

Πώς να πετύχουμε την υψηλή αυτοπεποίθηση;

Εσωτερικός διάλογος

Το μεγαλύτερο μυστικό για την επίτευξη της υψηλής αυτοπεποίθησης, είναι ο θετικός εσωτερικός διάλογος. Αν κάθε φορά που κάνουμε κάτι λάθος κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας, σα να τον «βάζουμε στη γωνία» και να τον μαλώνουμε, τότε η αυτοπεποίθησή μας δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα. Τα κορίτσια που είναι πολύ αυστηρά με τον εαυτό τους, δυσκολεύονται να συγχωρούν τα λάθη τους. Αυτή η στάση ζωής, έχει διαμορφωθεί κατά την παιδική μας ηλικία και έχει εξαρτηθεί από το πόσο επικριτικοί, απορριπτικοί, υπερπροστατευτικοί και απαιτητικοί ήταν και είναι οι γονείς μας. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει, το πόσο οι γονείς προστατεύουν τα παιδιά τους απέναντι στα κατεστημένα και στις πεποιθήσεις της κοινωνίας σχετικά με τα κορίτσια.

«Ξέρω τι είναι καλύτερο για μένα, ξέρω τις ανάγκες μου, όμως δεν έχω τη δύναμη να προσπαθήσω. Νομίζω ότι δεν θα τα καταφέρω», μου είχε εξομολογηθεί η Ι. σε μια συνάντησή μας. Όταν τη γνώρισα, μου είχε περιγράψει μια ονειρική οικογενειακή κατάσταση. Στην πορεία, αντιλήφθηκε πως οι γονείς της ήταν τελειομανείς μαζί της, όσο κι αν την αγαπούσαν, περίμεναν να τα κάνει όλα τέλεια. Έτσι, κάθε φορά που κάτι δεν γινόταν όπως το περίμεναν ή όποτε η Ι. είχε κάποια αποτυχία, εκείνοι απογοητεύονταν και έμμεσα την απέρριπταν.

Τα μηνύματα ωστόσο, από τους γονείς μας, δεν περνούν πάντα άμεσα. Συχνά είναι μη λεκτικά, έμμεσα και μπορεί να σχετίζονται και με το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος ο γονέας τον εαυτό του. Έτσι, ακόμη και η μαμά που θα πει «δεν πειράζει» στην κόρη της , αλλά όταν θα κάνει λάθος θα τα βάλει με τον εαυτό της, εμποδίζει την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης του παιδιού της, γιατί απλά, δεν την έχει η ίδια. Διότι και η ίδια μεγάλωσε σε μια κοινωνία με ξεκάθαρους κανόνες και ρόλους μεταξύ των δυο φύλων. Γεγονός το οποίο έριξε κατακόρυφα την αυτοπεποίθησή της, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά και στην συνέχεια για το υπόλοιπο της ζωής της.

Για το λόγο αυτό οι γονείς, και ειδικά οι μητέρες, που έχουν μια κόρη στην εφηβεία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να είναι αυτοί που θα την βοηθήσουν να απαλλαγεί από τα πρότυπα που προστάζει η κοινωνία, να την εμψυχώνουν, να της τονώνουν την αυτοπεποίθηση, να την βοηθήσουν να γίνει ασταμάτητη #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ!

Παρακάτω tips για νέα κορίτσια…

Αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων

-Γενίκευση

Αντί να σκεφτείς «Αφού δεν άρεσα στον Κώστα δεν αρέσω στα αγόρια», να σκεφτείς «Δεν γίνεται να αρέσω σε όλους. Αφού δεν του άρεσα σημαίνει ότι δεν διακρίνει τα προτερήματά μου ή μπορεί απλά να μην είμαι του γούστου του. Σίγουρα θα αρέσω σε κάποιον άλλο»

-Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Αντί να σκεφτούμε «Πρέπει να έχω πάρει καινούριο κινητό μέχρι τον Φεβρουάριο», μπορούμε να βάλουμε έναν στόχο με βάση τις πραγματικές συνθήκες και αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικά τον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τα πάντα. Οπότε καλύτερα, ας σκεφτούμε «Θα πάρω κινητό όταν θα μπορώ σύμφωνα με τις δυνατότητές μου και με βάση τον υπολογισμό μου θα μπορέσω τον Ιούνιο. Θα ήθελα να μπορούσα νωρίτερα, όμως δεν μπορούν πάντα όλα να γίνονται όπως τα θέλουμε.»

-Η ανάγκη για τελειότητα

«Όλα πήγαν καλά στις εξετάσεις που έδωσα, όμως θα έπρεπε να τα πάω ακόμη καλύτερα. Δεν ήταν τέλεια», αυτή είναι μια σκέψη ενός τελειομανούς. Δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος από τον εαυτό του, έτσι είναι μόνιμα δυσαρεστημένος, και παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι καταφέρνει πολλά, ο ίδιος νιώθει ανάξιος. Έτσι, αντί για την παραπάνω σκέψη θα μπορούσαμε να σκεφτούμε «έκανα το καλύτερο που μπορούσα την δεδομένη στιγμή και είμαι πολύ ευχαριστημένη από τον εαυτό μου. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να δίνει τον καλύτερο εαυτό του πάντα και συνέχεια.»

-Τα στερεότυπα και η αυστηρή ηθική

Συχνά η κρίση των πράξεων μας με ηθικούς όρους δυσκολεύει τη ζωή μας και τον εαυτό μας και έχω δει άπειρες φορές ότι φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε σε εκείνους που αγαπάμε, όμως πρώτα χρειάζεται να δίνουμε στον εαυτό μας, για να είναι σε θέση με τη σειρά του να προσφέρει.

Η Α. ήταν ένα κορίτσι που ένιωθε πως πρέπει να ικανοποιεί συνεχώς τις προσδοκίες των άλλων Αυτό που ανακαλύψαμε, ήταν ότι ενώ φαινομενικά ήταν ένα χαρούμενο και ξέγνοιαστο κορίτσι, κινδύνευε από κατάθλιψη, απλά και μόνο επειδή δεν μπορούσε να πει «όχι». Έπρεπε να ικανοποιεί τις προσδοκίες των άλλων, διαφορετικά ένιωθε «κακό κορίτσι» και ανάξιο αγάπης. Το αποτέλεσμα ήταν ο εαυτός της να μην είναι σχεδόν ποτέ προτεραιότητα. Φοβόταν ότι αν άλλαζε, θα έχανε τους άλλους. Πολλοί που έχουν κακομάθει τους γύρω τους κάνοντάς τους όλα τα χατίρια, συχνά αντιμετωπίζουν μια έντονη δυσαρέσκεια όταν αρχίζουν να λένε και «όχι». Είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, οι άλλοι παίρνουν τα περιθώρια που τους αφήνουμε. Όταν λοιπόν η Α. άρχισε να αλλάζει, διαπίστωσε ότι όσοι της αγαπούσαν ήταν δίπλα της, και αποδείχτηκε ότι την αγαπούσαν όλοι περισσότερο από όσο νόμιζε εκείνη.

-Αποδέξου τον εαυτό σου

Η Λ. πάντα θα έβρισκε κάτι άσχημο επάνω της, κάτι που θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Τα social media και γενικά τα μέσα προβάλουν ως όμορφα συγκεκριμένα σώματα και πρόσωπα. Κάποιες φορές, όταν χαζεύω στο Instagram νομίζω ότι όλες οι κοπέλες είναι ίδιες. Ας προσπαθήσουμε να εστιάζουμε στα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν επάνω μας. Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες φωναχτά «είμαι όμορφη», μέχρι να αρχίζεις να το πιστεύεις. Η φωνή σου έχει περισσότερη δύναμη από όση νομίζεις.

Άσκηση

Είναι πλέον τεκμηριωμένο πως η σωματική άσκηση συμβάλλει πραγματικά στην ψυχική υγεία. Βοηθά να έχουμε ευεξία και ηρεμία, μειώνει το άγχος και μας βοηθά να εκκρίνουμε ενδορφίνες.

Επιβράβευση

Αυτό που βοηθάει να αρχίσουμε να εντοπίζουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά, είναι κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε να τα καταγράφουμε. Τι θετικό κάναμε, την ημέρα που πέρασε; Ακόμη και η απόκτηση μιας όμορφης σκέψης είναι κάτι θετικό για εμάς. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδευόμαστε να εντοπίζουμε τα θετικά μέσα στην ημέρα, με σκοπό να συμπληρώσουμε τη λίστα μας το βράδυ.

Η αυτοπεποίθηση υπάρχει σε όλους μας. Στο χέρι μας είναι να την αναπτύξουμε! Όταν κάποιος προσπαθεί να σου πει « δεν μπορείς να κάνεις αυτό» πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για την απάντηση: Μπορώ, γιατί είμαι Ασταμάτητη #ΣΑΝ ΚΟΡΙΤΣΙ !

Να είσαι καλά! Πάντα Ασταμάτητη #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ