Follow us

Καλύτερος ύπνος | Πώς να κάνεις τα ανήσυχα βράδια πιο ήρεμα

Νίκησε την αϋπνία και τα προβλήματα ύπνου

Early morning comfort

Οι περισσότεροι από εμάς (αν όχι) αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύπνου. Μπορεί να είναι μερικά βράδια ή σε συγκεκριμένες αγχωτικές περιόδους, ή μπορεί να πρόκειται για μία μόνιμη κατάσταση. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί λύση για κάποιους, ενώ πολλοί προσπαθούν να βοηθηθούν με τεχνητά μέσα που παράγουν χαλαρωτικούς ήχους. Πόσο βοηθητικά είναι όμως αυτά στην πραγματικότητα; Και τελικά, πώς μπορείς να κάνεις τα ανήσυχα βράδια (που πληθαίνουν επικίνδυνα) πιο ήρεμα;

"Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να ασχοληθείς με το άγχος που προέρχεται από την ανησυχία για το αν αν θα κοιμηθείς "αρκετά" ύπνο. Η εμμονή με τις ώρες ύπνου, μπορεί από μόνη της να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Μας έχουν μάθει ότι χρειάζονται 8 ώρες αδιάλειπτου ύπνου προκειμένου να έχουμε καλή υγεία. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχουν όμως μελέτες που αντικρούουν τις παραπάνω υποθέσεις. Η ανάγκη του κάθε ανθρώπου διαφέρει, καθώς υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να χρειάζονται 6 ώρες ενώ άλλοι 8" σημειώνει ο Ronald E. Riggio, Ph.D.

"Αυτό μάλιστα που αμφισβητήθηκε πιο πρόσφατα είναι το "αδιάκοπος". Οι ιστορικοί έχουν ανακαλύψει ότι οι πρόγονοί μας πριν από μερικούς αιώνες χρησιμοποίησαν αυτό που ονομάζεται "κατακερματισμένος ύπνος". Κοιμόντουσαν δηλαδή για 3-4 ώρες, σηκωνόντουσαν για μερικές ώρες δραστηριότητας και στη συνέχεια επέστρεφαν στον "δεύτερο ύπνο" 3-4 ώρες".

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας μπορεί να είναι φυσιολογικό, και μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το "διάλειμμα" για να χαλαρώσεις ή να κάνεις κάτι που σε ξεκουράζει. Τα παραπάνω ευρήματα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην χρόνια αϋπνία. Υπάρχουν όμως κάποιες στρατηγικές που μπορείς να ακολουθήσεις από σήμερα κιόλας για να κάνεις τα ανήσυχα βράδια πιο ήρεμα.

Καλύτερος ύπνος | Πώς να κάνεις τα ανήσυχα βράδια πιο ήρεμα:

Αν ξυπνάς ανήσυχη για τη δουλειά σου, τα πράγματα που έχεις να κάνεις ή ακόμα για την υγεία σου, δημιούργησε μία λίστα στο μυαλό σου (ή σήκω και γράψε μία).

Σημείωσε όλες τις υποχρεώσεις στη δουλειά ή τις ανησυχίες σου (ή προγραμμάτισε μια επίσκεψη στον γιατρό). Θα δεις ότι η λίστα σου δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο πίστευες. Γνωρίζοντας ότι όλα είναι διαχειρίσιμα, πιθανότατα θα μπορέσεις να κοιμηθείς πιο εύκολα.

Χρησιμοποίησε τον χρόνο που είσαι ξύπνια για να κάνεις νέα σχέδια ή να εμπνευστείς.

Και πάλι μπορείς να κάνεις μία λίστα με τις ιδέες σου. Μπορείς να ανταμείψεις τον εαυτό σου λέγοντας "θα το κάνω το πρωί, αλλά δεν θα ήταν άσχημα να κοιμηθώ πρώτα λίγο".

Μέτρα τα θετικά στη ζωή σου.

Χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο για να κάνεις μία ανασκόπηση για όσα νιώθεις τυχερή. Μπορείς να θυμηθείς ευτυχισμένες στιγμές, επαγγελματικές επιτυχίες, να χαρείς για τους φίλους ή την οικογένειά σου. Έτσι, θα ενεργοποιηθούν τα θετικά συναισθήματα από τα αρνητικά και θα ανησυχείς λιγότερο επειδή δεν έχεις κοιμηθεί ακόμα.

Απλά σήκω και κάνε κάτι ή ξεκίνα τη μέρα σου.

Μπορεί οι ειδικοί να πιστεύουν ότι ο ύπνος δεν αναπληρώνεται την επόμενη ημέρα, αλλά σίγουρα είναι ένα καλό αντάλλαγμα αν δεν έχεις κοιμηθεί επαρκώς την προηγούμενη νύχτα. Ασχολήσου με κάτι που σε χαλαρώνει, αντί να σκέφτεσαι πόσες ώρες σου μένουν μέχρι το πρωί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ