Follow us

Γκρρρ! Γιατί είσαι τόσο θυμωμένη;

Μάθε τι είναι η “Υπόθεση Κάθαρση” και τα νέα δεδομένα που φέρνει στη διαχείριση θυμού. 

ΘΥΜΟΣ

Μάθε τι είναι η “Υπόθεση Κάθαρση” και τα νέα δεδομένα που φέρνει στη διαχείριση θυμού.

Υπάρχει άραγε κάποιος Έλληνας ή κάτοικος της Ελλάδας αυτή την εποχή που δεν είναι θυμωμένος; Μάλλον όχι. Κάποιοι κατηγορούν για όλα όσα συμβαίνουν το κράτος και τους πολιτικούς και άλλοι θεωρούν ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ό,τι έγινε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλοι νιώθουμε οργή. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί όλο και συχνότερα συναντάμε ανθρώπους έτοιμους να ξεσπάσουν με την παραμικρή αφορμή.

Πόσο... ζεν είσαι;
Φυσικά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να θυμώνουμε -εκτός αν έχεις φτάσει σε εκείνη την κατάσταση ζεν που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε ταράξει- αλλά όταν βγαίνουμε εκτός ελέγχου διακινδυνεύουμε εκτός από την ψυχική μας υγεία, τις προσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις. Το πώς μεταφράζεται φυσικά το “εκτός ελέγχου” εξαρτάται από το χρόνο, το χώρο και το πρόσωπο με το οποίο γίνεσαι έξαλλος: Αν θυμώσεις στο σπίτι σου και αρχίσεις τις φωνές το πολύ πολύ να ακούσεις το γείτονα να διαμαρτύρεται “Κοιμόμαστε!”. Αν όμως το ίδιο σου συμβεί στη δουλειά σου τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί εκτός του ότι θα γίνεις η bitch του γραφείου (ντεμοντέ πια κατηγορία), η επιθετική σου συμπεριφορά μπορεί να ερμηνευτεί ως ανικανότητα να συμμετέχεις σε ομαδική εργασία πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση (το έχουν και πολύ εύκολο στις μέρες μας).

Τάδε έφη Αριστοτέλης
“Όλοι μπορούν να θυμώσουν -αυτό είναι το εύκολο. Αλλά το να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, στη σωστή στιγμή και για το σωστό λόγο -αυτό δεν είναι εύκολο για τον καθένα”, υποστήριζε ο Αριστοτέλης. Οπότε το ζητούμενο είναι να μάθεις να ελέγχεις και να διαχειρίζεσαι το θυμό σου ώστε να μην επηρεάζεις αρνητικά ούτε τη δική σου ψυχολογία ούτε και των γύρω σου.

Τι λένε οι ειδικοί
Αν και τα περισσότερα self help εγχειρίδια συμβουλεύουν ότι πρέπει να ξεσπάς το θυμό σου π.χ. χτυπώντας ένα μαξιλάρι ενώ ταυτόχρονα βρίζεις εκείνον που σε έφερε σε αυτή την κατάσταση, πρόσφατες έρευνες βρίσκουν αυτή την τακτική αντιπαραγωγική. “Με το να ξεσπάς το θυμό σου απλώς τον διατηρείς ζωντανό” υποστηρίζει ο Δρ. Brad Bushman , Ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα. “Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έτσι θα ξεθυμάνουν και θα ηρεμήσουν και όταν αυτό δε συμβαίνει θυμώνουν ακόμα περισσότερο.”

Η έρευνα
Ο Bushman έκανε ένα τεστ που ονόμασε “Υπόθεση Κάθαρση” και κατά τη διάρκεια του οποίου προκάλεσε ηθελημένα θυμό σε κάποιος φοιτητές σημειώνοντας πολύ κακεντρεχή σχόλια στις εργασίες τους. Εκείνοι που ξέσπασαν χτυπώντας ένα σάκο του μποξ, αμέσως μετά ήταν πιο επιθετικοί με τους ανθρώπους που συναναστράφηκαν από όσους είχαν πιο ήπιες αντιδράσεις. Οπότε ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης; Μια καλύτερη τακτική λέει ο Bushman είναι το να κάνεις οτιδήποτε άσχετο με το θυμό και την επιθετικότητα: να δεις μια αστεία ταινία, να διαβάσεις ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που θα σε απορροφήσει, να ακούσεις μουσική ή να βρεθείς με ένα φίλο σου με τον οποίο συνήθως διασκεδάζεις.


Φωτό: Η Freja Beha Erichsen φωτογραφίζεται από τον Miko Lim για την καμπάνια του Αzul by Moussy Spring 2011

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ