Follow us

Μήπως κάνεις κι εσύ fat shaming στις φίλες σου;

Τα σημάδια που μάλλον αγνοείς

Ψυχολογία martin-dm

Πολλές από εμάς δεν έχουμε την πρόσθεση να κάνουμε fat shaming, όμως μερικές φορές προσβάλλουμε, κοροϊδεύουμε και σχολιάζουμε αρνητικά γυναίκες με μεγαλύτερο σωματότυπο, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ακόμα και τις φίλες μας.

Σε δεύτερη σκέψη, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε fat shaming και είμαστε ευαίσθητες ως προς τις ανασφάλειες των άλλων, όμως η τάση που έχουμε να κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση το μέγεθος και το σχήμα του σώματός τους, είναι βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό και την κοινωνία μας, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές μάς συμβαίνει κατά λάθος. Ακόμα όμως και όταν δεν είναι εκ προθέσεως, το παραμικρό σχόλιο μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον παραλήπτη. Μήπως, λοιπόν, κάνεις fat shaming στις φίλες σου χωρίς να το καταλαβαίνεις;

Τα σημάδια

«Η ανησυχία για την υγεία ενός υπέρβαρου ατόμου είναι ένας αρκετά ξεκάθαρος τρόπος να τους πεις ότι πρέπει να χάσουν βάρος και αυτό δεν είναι εντάξει» υποστηρίζει ο Darrell Freeman, Founder & MD του γυναικείου plus-size brand ρούχων CurveWOW σε άρθρο στο The Independent. Πολλοί άνθρωποι εξισώνουν αυτόματα τα παραπάνω κιλά με την κακή υγεία, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. "Υποθέτοντας ότι κάποιος που είναι υπέρβαρος δεν έχει καλή υγεία και διατροφή ή είναι τεμπέλης είναι προκατάληψη και υποδηλώνει μία σκληρότητα εκ μέρους μας» συνεχίζει ο Freeman. «Μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή μπορεί να ζουν μία τέλεια ζωή. Αν δεν τα συζητήσουν από μόνοι τους, μην πιέζετε τις καταστάσεις» καταλήγει.

Σχολιάζοντας τι πρέπει να φορέσει μία φίλη με μεγαλύτερο σωματότυπο και τι όχι, γίνεσαι αυτόματα προσβλητική. «Τι θα κάνεις για το μπρατσάκι; Αυτό το παντελόνι τονίζει το μπούτι σου. Μπράβο, αυτό το ρούχο μάλιστα, κρύβει τα παχάκια.» Αυτές και ακόμα περισσότερες ατάκες μπορούν να ειπωθούν καθημερινά σε γυναικείες συζητήσεις και να στενοχωρήσουν ή να αγχώσουν τη φίλη μας. Ακόμα κι αν υποστηρίζουμε ότι όλα λέγονται επειδή νοιαζόμαστε ή σε επίπεδο χιούμορ, δεν μας κάνει λιγότερο κάφρους (pardon my french).

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος που λέει ότι σε κάθε ειδική περίσταση πρέπει να αγγίζουμε την τελειότητα. Πολύ συχνά, λοιπόν, γινόμαστε πιεστικές ως προς τις φίλες μας, προκειμένου να δείχνουν τέλειες.

Η Jessamyn Stanley είναι η plus size yogi που αλλάζει τα δεδομένα στο fitness

Το θέμα της δίαιτας είναι ένα ακόμα χτύπημα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την υπόδειξη των ρούχων, έτσι και με το φαγητό, δεν είσαι εσύ αυτή που θα κρίνει αν η φίλη σου πρέπει να φάει γλυκό ή όχι. «Ακόμα κι αν νομίζεις ότι ο φίλος σου χρειάζεται να χάσει βάρος, με το να τους πιέζεις σε αυτό το συμπέρασμα, πιθανότατα τους αποτρέπεις και τους κάνεις να αισθάνονται ασυνείδητοι. Πώς υποτίθεται ότι μπορεί κάποιος να αισθάνεται ευτυχισμένος και σίγουρος με τον εαυτό του εάν δέχεται συνεχώς πίεση να κάνει δίαιτα;» σχολιάζει ο Freeman.

Παρά το κίνημα θετικότητας που μας παρακινεί να αγαπήσουμε το σώμα μας, η λέξη «παχύς» εξακολουθεί να χρησιμοποιείται συχνά ως προσβολή. Τα λόγια μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την αυτοεκτίμηση των γύρω μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε περισσότερο το τι λέμε και πώςq - ακόμα κι αν θέλουμε να κάνουμε ένα κομπλιμέντο. «Είσαι πολύ όμορφη τώρα που έχασες βάρος. Μπράβο, έπρεπε να ξεκινήσεις γυμναστική. Δεν είσαι χοντρή, είσαι όμορφη.» είναι ατάκες που υποδηλώνουν και πάλι αρνητισμό.

Plus size models: Είναι κούκλες, είναι μοντέλα και φοράνε XL

Το fat shaming υπάρχει και πολλές φορές είμαστε η καθεμία υπεύθυνη για τις διαστάσεις που λαμβάνει. Υποστηρίζοντας ότι απλά ενδιαφερόμαστε για τις φίλες μας, συχνά γινόμαστε ακριβώς το αντίθετο: κάποια που μειώνει την αυτοπεποίθησή τους, είναι κολλημένη στην εικόνα και δεν μπορεί να δεχτεί τη διαφορετικότητα και την ομορφιά, καθώς έχει μείνει προσκολλημένη σε συγκεκριμένα πρότυπα. Μήπως τελικά πρέπει να βρούμε ποιο είναι το δικό μας πρόβλημα σε όλο αυτό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ