Γυναίκα : Ψυχολογία30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2019

Πώς να βάλεις όρια στη ζωή σου

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς

Μακιγιάζ για κόκκινο κραγιόν | Πώς να το πετύχεις στα πρωινά makeup looks

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να θέσουν τα όριά τους πρέπει να λένε συνεχώς όχι. Στην πραγματικότητα όμως, βάζω όρια δεν σημαίνει είμαι αρνητικός προς τους άλλους αλλά διατηρώ τον προσωπικό μου χώρο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρόλο που στη θεωρία είναι απλό να καταλάβεις τη χρησιμότητα των ορίων, στην πράξη δεν μοιάζει τόσο εύκολο. Για μία φορά, θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι περισσότερο τις ανάγκες σου παρά τις προσκλήσεις και τις υποχρεώσεις σου.

Πώς να βάλω όρια στη ζωή μου; 

Το όχι είναι μια καλή αρχή

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι άμεσοι και ειλικρινείς ισχυρισμοί των αναγκών σου – ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει άρνηση – είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις. Υπάρχει όμως μια πολύ βαθύτερη και πιο ουσιαστική εφαρμογή βάζοντας όρια από το να μην παραβρεθείς στο οικογενειακό τραπέζι ή να δουλέψεις το Σάββατο. Το να έχεις δυνατά όρια σημαίνει ότι είσαι σε θέση να φιλτράρεις τις ιδέες και τις απόψεις που ακούς και είτε να τις απορρίπτεις είτε να τις δέχεσαι. Το πρόβλημα είναι ότι βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από τις απόψεις των ανθρώπων γύρω μας. Έχοντας βάλει όμως τα όρια μας, είμαστε σε θέση να τις φιλτράρουμε χωρίς να μας επηρεάσουν. Από την οικογένεια και τους φίλους μέχρι τους συναδέλφους και τον σύντροφό σου, οι άνθρωποι που βρίσκονται στον περίγυρό σου μπορεί να εκμεταλλευτούν ηθελημένα ή μη το γεγονός ότι δεν έχεις βάλει όρια. Άκομψα αστεία, παρατηρήσεις, επιμονή είναι μόνο μερικές από τις ενδείξεις ότι οι γύρω σου έχουν εισχωρήσει παραπάνω από όσο θα έπρεπε στον προσωπικό σου χώρο.

Δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι γύρω μας που μας δυσκολεύουν να βάλουμε όρια αλλά και ο ίδιος μας ο εαυτός. Πολλές φορές, και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να κριθούμε για κάτι, σαμποτάρουμε μόνοι μας τον εαυτό μας. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να φιλτράρουμε τις δικές μας βλαβερές σκέψεις, και να αγκαλιάζουμε τις απόψεις και τις προσπάθειές μας τόσο πιο εύκολο είναι να υιοθετήσουμε υγιείς συμπεριφορές. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό σου να μην υποκύπτει στις λάθος σκέψεις, απελευθερώνεσαι από αυτές αλλά και από τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούν.

Τι μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου:

  • Κάνε μία λίστα με όλα όσα θέλεις, αλλά δεν έχεις αποκτήσει ακόμα, σε διάφορους τομείς της ζωής σου.
  • Κάνε μία λίστα με όλα όσα δεν θέλεις να ανεχτείς ποτέ ξανά στη ζωή σου.
  • Σκέψου τους τρόπους με τους οποίους θα βάλεις τα όριά σου και θα μείνεις πιστή σε αυτά.
  • Επίλεξε τρία από αυτά τα όρια που είσαι διατεθειμένη να θέσεις σε διάφορους τομείς της ζωής σου αυτή την εβδομάδα, και προσπάθησε να το επιτύχεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Best of network