Γυναίκα : Ψυχολογία17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2020

Πώς θα διώξεις τις αρνητικές σκέψεις (επιτέλους!)

Αυτές οι τεκμηριωμένες στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να βγεις από το αδιέξοδο και να δεις τα πάντα με πιο καθαρό μυαλό

Πώς θα διώξεις τις αρνητικές σκέψεις (επιτέλους!)

Έχεις βρεθεί σίγουρα κι εσύ εκεί, όπως όλοι μας: Κάνεις αρνητικές σκέψεις, σκέφτεσαι και αναλύεις μια δύσκολη κατάσταση ξανά και ξανά και ξανά. Δε φταις όμως απόλυτα. «Ο εγκέφαλoς είναι σχεδιασμένος να βοηθά να επιβιώσουμε, οπότε εστιάζει στις απειλές και τις ανησυχίες» εξηγεί ο Todd Kashdan, PhD, συνσυγγραφέας του The Upside of Your Dark Side.

«Επειδή όμως τα περισσότερα προβλήματά μας δεν αφορούν το σενάριο “ζωή ή θάνατος” που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας, οι λύσεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρες» συμπληρώνει. Οι παρακάτω στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να «κόψεις» την αρνητική άγκυρα.

Ζήσε με τον κανόνα των 15 λεπτών

Αντί να βασανίζεσαι με κάποιο θέμα για ώρες, βάλε ένα χρονικό πλαίσιο. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Behavior Modification ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι που όριζαν ένα συγκεκριμένο χρόνο και μέρος κάθε μέρα όπου τους «επιτρεπόταν» να ανησυχούν μπορούσαν τελικά να μειώσουν το άγχος τους.

Λύσε, μην αγχώνεσαι

Όταν οι άνθρωποι μηρυκάζουν μια σκέψη, τείνουν να σκέφτονται αφηρημένα. Οπότε, αντί για το «άκουσα μια φήμη για απολύσεις στη δουλειά», σκέφτονται «θα χάσω τη δουλειά μου», με αποτέλεσμα να αγχώνονται περισσότερο. Προσπάθησε να σκεφτείς πιο συγκεκριμένα, προτείνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξιτερ στην Αγγλία. Συγκεντρώσου στις λεπτομέρειες που γνωρίζεις και σκέψου ένα πλάνο για το πώς θα προχωρήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ