Γυναίκα : Ψυχολογία20 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2016

Σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο

Οι συχνότερες μορφές και οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρεις

Σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο

Μπορεί η εξέλιξη της τεχνολογίας και η χρήση του διαδικτύου να έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, αλλά δεν παύει να κυοφορεί κινδύνους. Ένας από αυτούς είναι και η σεξουαλική παρενόχληση, ένα φαινόμενο που αυξάνεται συνεχώς.

“Πλέον, δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια πραγματικότητα που βιώνουν άντρες, γυναίκες και κυρίως ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες το 1/5 των ανηλίκων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση” τονίζει ο Ιδιωτικός Ερευνητής, Κώστας Σωτηρόπουλος. “Στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο, άτομα με ψεύτικες ταυτότητες παρασύρουν ανήλικους λέγοντάς τους ότι έχουν την ίδια ηλικία με αυτούς. Η σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρακτική σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση του ανηλίκου ή και ενήλικου ατόμου-θύματος” προσθέτει.

Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές της σεξουαλικής παρενόχλησης:

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να εμφανιστεί μέσα από διάφορες εφαρμογές του διαδικτύου, όπως e-mail, chat rooms, forums, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook, instant messaging, online παιχνίδια, διαφημίσεις redirected/automatic linking, spams, pop-ups καθώς και σε blogs.
Μια συχνή μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης πραγματοποιείται μέσω της αποστολής ανεπιθύμητων, απειλητικών και άσεμνων μηνυμάτων. Tο ίδιο ισχύει αν κάποιος έρθει σε επαφή με μηνύματα ή σχόλια τα οποία είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα σε forums και blogs, τα οποία είναι απειλητικά, ανεπιθύμητα, άσεμνα και υβριστικά.
Αυτός ο τύπος σεξουαλικής παρενόχλησης προκύπτει ανώνυμα, συχνά από κάποιον που δεν γνωρίζει καν το θύμα, αλλά παρενοχλεί άτομα τυχαία. Μπορεί ακόμα ο θύτης να γνωρίζει το θύμα χωρίς εκείνος να τον γνωρίζει, ειδικά στις περιπτώσεις των δημοσίων προσώπων.

Σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου μπορεί να προκύψει και ανάμεσα σε 2 άτομα τα οποία γνωρίζονται, όπου σε αυτή την περίπτωση τα μηνύματα μπορεί να είναι πιο προσωπικά.
Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από τον τύπο της διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι το θύμα νιώθει δυσφορία ή απειλή εξαιτίας ανεπιθύμητων, σεξουαλικά προκλητικών, λέξεων και εικόνων που λαμβάνει.

Τι πρέπει να προσέχει ένας γονιός:
Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ανηλίκων, εάν ο γονέας παρατηρήσει φόβο ή σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, καλό είναι να επισκεφθεί τους κατάλληλους ανθρώπους. Η ιδιωτική έρευνα βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο, αφού μέσα από εξονυχιστικούς ελέγχους μπορεί να καταλήξει στην αποκάλυψη της δράσης και της ταυτότητας τον ατόμων. Με αυτό τον τρόπο δεν βοηθιέται μόνο το συγκεκριμένο άτομο, αλλά και πιθανά μελλοντικά θύματα.

Info

sotiropoulos

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος
Τηλ. 210 32 17 000
Τηλ. 24 ώρες. 6932 44 44 25, 211 0122534
e-mail. info@sotiropoulos-24h.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ