Follow us

Πώς είναι να είσαι και γυναίκα και γιατρός: Οι σκέψεις και οι δυσκολίες

Όπως εξομολογείται μία γυναίκα και γιατρός

The doctor who fills out a medical record

Η Ανατολή Παταρίδου χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος έχει μερικές σκέψεις που θέλει να μοιραστεί με όλες εμάς σχετικά όχι μόνο με τον τομέα της υγείας αλλά και με κάποιες γυναικείες σκέψεις που κάνει η ίδια αλλά ενδεχομένως και όλες οι γυναίκες.

Σύμφωνα με την Ανατολή Παταρίδου, οι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στον εργασιακό χώρο τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην ιατρική και σε «ανδροκρατούμενες» ειδικότητες όπως η χειρουργική. Αυτό που η ίδια έχει διδαχθεί από την καθημερινότητα είναι ότι οι ασθενείς με μια γυναίκα γιατρό νιώθουν πιο οικεία επιζητούν ενδόμυχα μια πιο ζεστή σχέση, έναν άνθρωπο που θα ξεδιπλώσουν την ψυχή και τα προβλήματα τους.

Ωστόσο, όσο μαγικός κλάδος κι αν είναι η ιατρική συνοδεύεται και από πολλές δυσκολίες. Ένας ιατρός κάνει σκληρή δουλειά, συνεχή μετεκπαίδευση, αφιερώνει όλη του τη ζωή στο λειτούργημά του και γι’ αυτό κάνει πολλές θυσίες.

Στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν συντελεστεί μεγάλες εξελίξεις που αφορούν αυτό που ονομάζεται minimally invasive surgery, δηλαδή ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική με κύριο στόχο τη διατήρηση της λειτουργικότητας του οργάνου. Πρόκειται για την ενδοσκοπική χειρουργική που έχει εφαρμογή στην αντιμετώπιση παθήσεων της μύτης και του λάρυγγα με τη χρήση laser, και τη διαστοματική ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci.

Παρά τις εξελίξεις όμως η νοσηρότητα έχει αυξηθεί και ιδιαίτερα οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα. Επίσης έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους με συχνότερα συμπτώματα ίλιγγο, κεφαλαλγία, εμβοές, δυσκολία στην κατάποση, αστάθεια. Βασικά αίτια είναι η καθιστική ζωή, η αλλαγή της τροφής με βιομηχανοποιημένα προϊόντα, το κάπνισμα και η χρήση του αλκοόλ.

Για να ανταπεξέλθει κάθε γυναίκα στον πολλαπλό της ρόλο είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή και η άθληση, δύο άξονες που θα τη βοηθήσουν να διατηρήσει καλή υγεία, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού της και την αυτοπεποίθησή της. Με αυτή την ολιστική προσέγγιση ειδικά ένας γιατρός μπορεί να πείσει τον ασθενή του να εφαρμόσει όλα όσα τον συμβουλεύει μιας και ο ίδιος είναι ζωντανό παράδειγμα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η γιατρός ολοκληρώνει ότι δεν πιστεύει στο φύλο αλλά στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, και θεωρεί ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει μια επιτυχημένη καριέρα σε όλα τα επαγγέλματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι και διάθεση για πρόοδο και δημιουργία.

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα των Nοσοκομείων «Υγεία» και «Μητέρα»

www.pataridou.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ