Follow us

Ανάλυσέ το: Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης για γονείς εφήβων

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη συνιστά...ψυχραιμία και δίνει απαντήσεις!

shutterstock_394612393

Πώς να επικοινωνήσεις με το έφηβο παιδί σου ή Οδηγός επιβίωσης για γονείς εφήβων

Όταν συναντώ φίλους και γνωστούς γονείς εφήβων, αφού με ρωτήσουν την ηλικία των παιδιών μου, η δεύτερη φράση όλων τους είναι «Α! τώρα είστε μια χαρά ακόμη… Μετά έχεις πιο μεγάλα άγχη…»

Οι γονείς εφήβων νιώθουν ότι χάνουν «τον έλεγχο» των παιδιών τους. Τα παιδιά φεύγουν από την αγκαλιά τους και όχι μόνο αυτό… Αντιδρούν και επαναστατούν στους γονείς με διάφορους τρόπους. Επίσης, θέλουν να αναγνωριστούν ως αυτόνομοι και ανεξάρτητοι, περιμένουν εμπιστοσύνη από τους γονείς και όλα αυτά σε έναν κόσμο που οι γονείς δεν ξέρουν από τι να τα πρωτοπροφυλάξουν…

Και φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών είναι αυτό του διαδικτύου. Μήπως τα παιδιά εκφοβίζονται ή εκβιάζονται, μήπως περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη, μήπως κινδυνεύουν να διασυρθούν ή να προσβληθούν;

Το μυστικό για να έρθουν κοντά οι γονείς με τα έφηβα παιδιά τους είναι να χτίσουν μια ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ μαζί τους. Αυτή χρειάζεται να είναι η προτεραιότητά του γονέα. Ο γονιός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού του δεν έχει να φοβάται μήπως χάσει το παιδί ή μήπως το παιδί απομακρυνθεί ή μήπως του κρατάει μυστικά,

Πως να χτίσεις σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σου

Δεν κατευθύνουμε το παιδί, δεν του λέμε τι να κάνει ή τι να μην κάνει, δεν το διορθώνουμε. Είμαστε διακριτικά κοντά του, του αφήνουμε χρόνο και χώρο. Λέμε τη γνώμη αν μας τη ρωτήσει, όμως την εκφράζουμε χωρίς να θίξουμε τις επιλογές του. αφήνουμε το παιδί να βιώσει τις συνέπειες των επιλογών του. μόνο έτσι θα ωριμάσει και θα εμπιστευτεί το ίδιο τις δυνάμεις του. όταν αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία. Αν εμείς είμαστε σε έναν διαρκή αγώνα να τις αποτρέψουμε, πώς θα βιώσει πραγματικές εμπειρίες;

Είμαστε ο θετικός καθρέφτης για το παιδί μας. Εστιάζουμε σε ό,τι κάνει και όχι στο τι δεν κάνει. Προσέχουμε και τονίζουμε τα θετικά του χαρακτηριστικά. Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν αυτοεκτίμηση. Και όμως μπορεί εμείς οι ίδιοι, χωρίς να το θέλουμε, να την σαμποτάρουμε με το να εστιάζουμε σε αυτά που θεωρούμε μειονεκτήματα. Θέλουμε το παιδί μας να το δούμε «έτσι» και ξεχνάμε ότι είναι «εκείνος» ή «εκείνη». Έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και αυτήν την προσωπικότητα χρειάζεται να αγαπήσουμε και να υποστηρίξουμε.

Ο έφηβος θέλει να νιώσει αυτόνομος και να δει ότι οι γονείς του τον εμπιστεύονται για αυτό που είναι. Δείξε του εμπιστοσύνη και εκείνος θα έρθει από μόνος του κοντά σου.

Αν βλέπεις το παιδί σου προβληματισμένο για κάτι, πες του ότι είσαι εκεί για εκείνο, αλλά μην το πιέσεις. Αν δεν θέλει να σου μιλήσει πρότεινέ του την επίσκεψη σε ειδικό.

Ο έφηβος θέλει να νιώθει ότι δεν ανησυχείς για εκείνον. Όταν βλέπει έναν ανήσυχο γονέα μπερδεύεται και προβληματίζεται παραπάνω, καθώς ήδη προσπαθεί να δημιουργήσει τις αξίες του και τα ιδανικά του. Έτσι, θα σε απομακρύνει από κοντά του.

Μην ξεχνάς ότι δεν γλιτώνεις την απόρριψή του καθώς η απομυθοποίηση των γονέων είναι εκείνη που θα βοηθήσει τον έφηβο να ωριμάσει και να ενηλικιωθεί.

Αν βλέπεις ότι δυσκολεύεσαι να ελέγξεις τον εαυτό σου, δεν είναι κακό να συμβουλευτείς εσύ κάποιον ειδικό.

Η εφηβεία του παιδιού αναγκάζει τους γονείς να αλλάξουν τρόπο διαπαιδαγώγησης και συχνά αυτό γίνεται απότομα και ξαφνικά. Μην πανικοβάλλεσαι, είναι μια περίοδος που περνάει. Να θυμάσαι να μην παίρνεις προσωπικά τις αντιδράσεις του εφήβου. Συχνά τα έφηβα παιδιά παλεύουν με τον εαυτό τους. Γι’αυτό, θέλουν οι γονείς να παίζουν έναν πολύ θετικό ρόλο στη ζωή τους.

Να είσαι καλά!

Σ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ