Follow us

Bullying: Πώς να το εντοπίσεις και να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Τα πάντα για τον εκφοβισμό. Ρωτήσαμε τους ειδικούς και έχουμε όλες τις απαντήσεις

f-bullying

Τα τελευταία χρόνια ένας νέος όρος έχει μπει στη ζωή μας και ιδίως, σε εκείνη των γονέων. Το bullying, ή αλλιώς εκφοβισμός, έχει απασχολήσει ήδη γονείς, παιδιά αλλά και παιδαγωγούς αποδεικνύοντας πως ενώ είναι καινούργιος όρος, στην πραγματικότητα υπάρχει πολλά χρόνια τώρα.

Ως bullying ορίζεται η επιθετική συμπεριφορά -σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική- και που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα ενώ κρούσματά του έντοπίζονται στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο αλλά και στο ίντερνετ. Σύμφωνα με την ψυχολογία, σκοπός της είναι η επιβολή του ατόμου που ασκεί τη βία σε αυτούς που την υφίστανται, ως επιβεβαίωση της δύναμης και της εξουσίας του.

Το bullying, άρα, δεν σταματά μονάχα στο σχολικό προαύλιο ενώ δεν είναι απαραίτητο να γίνεται μεταξύ ανηλίκων. Μπορεί να αφορά ένα παιδί και ένα ενήλικο ή ακόμα να υφίσταται μεταξύ δύο ενηλίκων.

Ως ενήλικας και γονιός, αν υποψιάζεσαι πως το bullying αρχίζει να επηρεάζει και τη δική σου ζωή, να ένα ένα τα βήματα για το αντθμετωπίσεις αποτελεσματικά και σωστά:

  1. Παρατήρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά του. Μερικές ενδείξεις είναι οι εξής: Αν κάποιο παιδί είναι συνήθως ήρεμο και ξαφνικά αρχίσει να γίνεται επιθετικό, αν δεν τρέφεται και δεν κοιμάται φυσιολογικά, αν αποφεύγει (ή θέλει να αποφεύγει) το σχολείο ή αν κλείνεται στον εαυτό του. Σε γενικές γραμμές αν η συνηθισμένη του συμπεριφορά αλλάξει ξαφνικά, υπάρχει περίπτωση να είναι λόγω μίας αρνητικής κατάστασης στο περιβάλλον του σχολείου.
  2. Ζήτησε βοήθεια. Αν δεις αλλαγές στην συμπεριφορά του παιδιού, προσπάθησε να προσδιορίσεις την αιτία συζητώντας αρχικά με το παιδί. Επειδή ωστόσο η ψυχολογία όσων βιώνουν bullying είναι ευαίσθητη, μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου παιδοψυχολόγου προκειμένου να προσεγγίσεις το ζήτημα με σωστό για το συγκεκριμένο παιδί τρόπο. Ακόμα, για να διαπιστώσεις αν όντως το παιδί υφίσταται μία βίαιη κατάσταση καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ιδιωτικού ερευνητή που θα φροντίσει να διευλεκάνει την κατάσταση και να παρέχει σημαντικές γνώσεις.
  3. Αφότου διαπιστωθεί περιστατικό bullying είναι αναγκαίο να απευθυνθούν οι γονείς αλλά και το παιδί σε μια ομάδα ειδικών (πχ. παιδοψυχολόγος, γιατρό κτλ ανάλογα με την περίπτωση) προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού αλλά και να αποφευχθεί κάποιο νέο περιστατικό.
  4. Ανάλογα με την περίπτωση, ίσως κριθεί αναγκαία η απομάκρυνση του παιδιού από τον χώρο ή την ομάδα που υφίσταται bullying ενώ αν αυτό συμβαίνει μέσω του ίντερνετ συνιστάται η χρήση λογισμικών ασφαλείας έτσι.

Συζητώντας με τον ιδιωτικό ερευνητή Κώστα Σωτηρόπουλο ανακαλύψαμε μερικά ακόμα πολύ σημαντικά tips για την σωστή και ασφαλή αντιμετώπιση του bullying:

-Έχε στο νου σου ότι ακόμα και ένα ενήλικο άτομο μπορεί να είναι πηγή εκφοβισμού για ένα παιδί (πχ. ένας δάσκαλος ή μια νταντά)

-Είναι σημαντικό να εξακριβώνεται αν όντως υπάρχει κρούσμα εκφοβισμού και μάλιστα με διακριτικό τρόπο έτσι ώστε να μην υπάρχει ρήξη της εμπιστοσύνης του παιδιού στους γονείς.

-Πέρα από τον ιδιωτικό ερευνητή που θα διαπιστώσει το κρούσμα, είναι αναγκαία και η συνεργασία με έναν παιδοψυχολόγο ή και με άλλους ειδικούς. Συγκεκριμένα, ο κύριος Σωτηρόπουλος συνεργάζεται με μία ομάδα ειδικών (παιδοψυχολόγους, ειδικούς ηλεκτρονικού εγκλήματος κτλ) που πολλές φορές παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στις περιπτώσεις που το έχουν ανάγκη.

Ευχαριστούμε πολύ τον ιδιωτικό ερευνητή Κώστα Σωτηρόπουλο για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ