Follow us

Run Rola Run! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον Μαραθώνιο

Και πώς θα απολαύσεις το τρέξιμο

Run Rola Run! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον Μαραθώνιο

Και πώς θα απολαύσεις το τρέξιμο


Οι εγγραφές για τον 4ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας ξεκίνησαν, και αν σου έχει κολλήσει έστω και λίγο το μικρόβιο του τρεξίματος, θα σου πρότεινα να δηλώσεις συμμετοχή χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Ημιμαραθώνιος είναι μία καλή ευκαιρία να μετρήσεις τις δυνάμεις σου αν σκοπεύεις να δοκιμαστείς στον Μαραθώνιο αλλά και να πάρεις μέρος σε μία μεγάλη γιορτή αν είσαι δρομέας μικρότερων αποστάσεων (5 και 3 χλμ.).

Αν ξεκινάς τώρα τη γνωριμία σου με το τρέξιμο, είναι σημαντικό να θέσεις έναν στόχο που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις πιστή σε αυτό που ξεκίνησες. Θα υπάρξουν ημέρες που θα νιώθεις ότι δεν αντέχεις να ξυπνήσεις, και άλλες που η έξοδος για ποτό με τις φίλες σου θα σου φαίνεται πολύ πιο ελκυστική. Ωστόσο, το τρέξιμο δεν θέλει πίεση αλλά πρόγραμμα. Και το πιο σημαντικό; Θέλει να ξέρεις γιατί το κάνεις και να το ευχαριστιέσαι. “Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στην εξωτερική εμφάνιση, το τρέξιμο μας βοηθάει να χτίσουμε έναν υγιή οργανισμό, ο οποίος θα ζήσει περισσότερα χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων, του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, της οστεοπόρωσης, ακόμη και του καρκίνου” τονίζει ο Γιάννης Σολδάτος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Μαραθωνοδρόμος και προσθέτει: “Το τρέξιμο βελτιώνει και την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση πλημμυρίζουν με ενδορφίνες - τις λεγόμενες "ορμόνες χαράς" - μετά την άσκηση και το τρέξιμο ειδικότερα.

Τι πρέπει να προσέξεις όμως αν θέλεις να δοκιμάσεις τις αντοχές σου στον Μαραθώνιο; “Ο Μαραθώνιος δρόμος δεν είναι απλά ένας αγώνας. Είναι μία εμπειρία ζωής και φυσικά θα παρότρυνα οποιονδήποτε να τη ζήσει. Είναι όμως παράλληλα και μία απαιτητική διαδρομή με σημαντικές δυσκολίες που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει αν θέλει να φτάσει στον τερματισμό και να πανηγυρίσει αυτό το κατόρθωμα. Ειδικά αν μιλάμε για την κλασική διαδρομή της Αθήνας όπου η μισή περίπου είναι ανηφορική. Σε όποιον λοιπόν επιλέξει να ζήσει την εμπειρία αυτή θα έλεγα ότι πρέπει να προετοιμαστεί ψυχολογικά για ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς ο Μαραθώνιος της Αθήνας λαμβάνει χώρα τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου".

Συνέχεια στη σελίδα 2

"Η προετοιμασία για κάποιον που θα το προσπαθήσει για πρώτη φορά πρέπει να είναι τουλάχιστον είκοσι εβδομάδες, ίσως και λίγο περισσότερο ώστε να αυξηθούν προοδευτικά τα χιλιόμετρα στις προπονήσεις. Για τους πιο έμπειρους και οι δεκαέξι εβδομάδες είναι αρκετές. Η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό θεωρώ ότι είναι απαραίτητη στην περίπτωση αυτή και φυσικά το προπονητικό πλάνο πρέπει να είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με το χρονικό στόχο που έχει τεθεί. Επειδή, η περίοδος προετοιμασίας είναι αρκετά μεγάλη και είναι πιθανό να συμβούν διάφορα κατά τη διάρκειά της, η βοήθεια από κάποιον προπονητή ή έστω έναν έμπειρο δρομέα θα αποδειχθεί πολύτιμη.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζει κάποιος που δοκιμάζει για πρώτη φορά να τρέξει μία τόσο μεγάλη απόσταση ότι υπάρχει και οικονομικό κόστος για την προετοιμασία του. Δεν είναι μόνο τα παπούτσια ή τα ειδικά δρομικά αθλητικά ρούχα, αλλά και τα ενεργειακά τζελ ή κάποιο αθλητικό ρολόι – GPS, τα οποία θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και του αγώνα. Όσο πιο απαιτητικός είναι ο στόχος, συνήθως τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι αδύνατο να τερματίσει κάποιος ένα μαραθώνιο με μικρό κόστος. Η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που το δοκιμάζει για πρώτη φορά είναι να μην έχει στόχο την επίδοση, αλλά τον τερματισμό. Να απολαύσει τη διαδρομή και όσα θα βιώσει κατά τη διάρκειά της. Συναισθήματα και εικόνες είναι όλα πολύ έντονα. Ιδανικά βρείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, προπονηθείτε, τρέξτε παρέα και μοιραστείτε όλα τα παραπάνω. Προσωπικά ο καλύτερός μου Μαραθώνιος ήταν αυτός που έτρεξα με τον καλύτερό μου φίλο! Ο οποίος έτυχε να είναι και ο πιο γρήγορος κάτι που φυσικά ήταν ήσσονος σημασίας.

Αν πάλι είστε μόνος/η σε αυτή την προσπάθεια και έχετε στόχο την επίδοση να θυμάστε ότι ο τερματισμός είναι το πιο όμορφο και απολαυστικό κομμάτι της διαδρομής. Εκεί που θα περιμένουν χιλιάδες κόσμου να σας χειροκροτήσουν και να επιδοκιμάσουν την προσπάθειά σας. Οπότε ξεκινήστε συντηρητικά και επιταχύνετε στα τελευταία χιλιόμετρα αν αισθάνεστε ότι σας έχουν απομείνει δυνάμεις. Ένας γενικός κανόνας τακτικής που ακολουθούν πολλοί δρομείς λέει ότι το δεύτερο κομμάτι της διαδρομής πρέπει να είναι πιο γρήγορο από το πρώτο” καταλήγει ο Γιάννης.

Το δικό μου Top 5 για να απολαμβάνω κάθε προπόνηση


Playlist που με εμψυχώνει. Η μουσική είναι η καλύτερη παρέα όταν πρόκειται να διανύσεις αρκετά χιλιόμετρα.


Τα κατάλληλα ρούχα κάνουν κάθε προπόνηση πιο εύκολη καθώς είναι φτιαγμένα από ειδικά υλικά και σχεδιασμένα έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε σου ανάγκη όταν τρέχεις.

Nike Max Air: Αυτό είναι το παπούτσι που ταιριάζει στο δικό μου πόδι, γιατί όπως λέει και ο coach χρειάζομαι τη στήριξη της αερόσολας. Βρες το δικό σου.


Fancy props. Από το περιβραχιόνιο για το κινητό σου μέχρι ένα αναδιπλούμενο δοχείο νερού, αυτά τα όχι και τόσο απαραίτητα πραγματάκια μού φτιάχνουν τη διάθεση.

Ωραία θέα. Μου αρέσει όταν τρέχω το μάτι μου να χάνεται στο πράσινο. Επειδή όμως ζω στο κέντρο, βολεύομαι με την υπέροχη θέα που μου προσφέρει το Καλλιμάρμαρο.



Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ