Προθερμανση φουρνου 0

Let’s Cook Together

Η Λια Μακροστεργιου μπηκε στην κουζινα της και μας εφτιαξε τις πιο γευστικες συνταγες! Με βοηθο της την do-it-all κουζινομηχανη Titanium Chef Baker της Kenwood, μας δειχνει πως μπορουμε να μαγειρεψουμε με μια μονο συσκευη στην κουζινα.

Tσουρεκι γεμιστο με κρεμα καστανο

Υπέροχη γεύση, μαστιχωτή υφή, πολύ πιο εύκολη προετοιμασία από ότι φανταζόμασταν. Κι όμως, το παραδοσιακό τσουρέκι έγινε η must συνταγή μας για το Πάσχα όταν το φτιάξαμε μαζί με τη Λία Μακροστέργιου, ένα απόγευμα στο σπίτι της. Και το extra touch; Η γέμιση με χειροποίητη κρέμα κάστανο (που δεν ξέρουμε γιατί δεν είχαμε δοκιμάσει έως τώρα, είναι συγκλονιστική!). Τα δύσκολα έγιναν εύκολα χάρη στην κουζινομηχανή Titanium Chef Baker που μας σύστησε η Master chef της καρδιάς μας, Λία Μακροστέργιου.

Aπό Master Chef, Master Baker

Αν νομίζεις ότι το τσουρέκι έχει χρόνο παρασκευής περίπου... 20 ώρες (εγώ έτσι το θυμάμαι το Πάσχα όταν ήμουν μικρή), κάνεις λάθος. «Πολλούς τους αγχώνουν τα τσουρέκια, αλλά αν ακολουθήσετε κατά γράμμα τη συνταγή και ό,τι σας πω, τότε σας υπόσχομαι θα έχετε τα πιο νόστιμα τσουρέκια με κρέμα καστανο που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή κουζινομηχανή», μας είπε και... σηκώσαμε μανίκια. Fun fact – μπορεί να έχει αναμονή για να φουσκώσει η ζύμη, αλλά η παρασκευή είναι εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη. Με την κουζινομηχανή της, την Titanium Chef Baker της Kenwood που μπορεί να κάνει τα πάντα, όλα έγιναν ενώ εμείς πίναμε το κρύο τσάι μας. Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις.

Υλικα

  • Για το τσουρέκι:
  • Αλεύρι για τσουρέκι 1 κιλό
  • Ζάχαρη 280 γρ.
  • 24 γρ. ξηρή μαγιά ή 90 γρ. νωπή
  • 4 αυγά + ακόμα 1 για να αλείψουμε τα τσουρέκια
  • Γάλα φρέσκο 330 γρ.
  • Βουτυρο 250 γρ. λιωμένο
  • 2 κ.γλ. μαχλέπι
  • 2-3 δάκρυα μαστίχας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Για την κρέμα κάστανο:
  • Κάστανα βρασμένα 400 γρ.
  • Νερό 100 γρ.
  • Ζάχαρη 200 γρ.
  • Κρέμα γάλακτος 200 γρ.
  • Βουτυρο 100 γρ.

Έξτρα tips:

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι χλιαρά αλλά να μην ξεπερνάνε τους 34 βαθμούς γιατί θα «κάψουμε» τη μαγιά!

Πρέπει να έχουμε υπομονή για την ξεκούραση της ζύμης

Αν αφήσετε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σε κρύο περιβάλλον θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Εκτελεση

Για την κρέμα κάστανο: Βάζουμε τα κάστανα ψιλοκομμένα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε ένα κατσαρολάκι και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν τα κάστανα και να γίνεται κρέμα.

Μεταφέρουμε το μίγμα στο μπλέντερ της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.

Για το τσουρέκι: Για τη συνταγή είναι σημαντικό τα υλικά να είναι στις σωστές ποσότητες, οπότε μπορούμε να τα ζυγίσουμε απευθείας στον μεγάλο κάδο της κουζινομηχανής Titanium Chef Baker πριν προσθέσουμε κάποιο υλικό στη ζύμη.

Θα ξεκινήσουμε ενεργοποιώντας τη μαγιά διαλύοντάς τη στον ίδιο κάδο του μίξερ που θα ζυμώσουμε, μαζί με λίγη ζάχαρη, 100 γρ. χλιαρό γάλα και 50 γρ. αλεύρι (από αυτό που ήδη έχουμε ζυγίσει, όχι επιπλέον).

Σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα και περιμένουμε να φουσκώσει ο χυλός (θα πάρει περίπου 20 λεπτά).

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο χυλό και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο και ξεκινάμε να χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 8-10 λεπτά περίπου.

Συνεχίζουμε με το βούτυρο, ρίχνοντάς το στη ζύμη σταδιακά περιμένοντας κάθε φορά να αποροφηθεί καλά από το ζυμάρι μας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το γάντζο είναι να μιμηθούμε την κίνηση που κάνει το χέρι μας όταν ζυμώνει, γι’ αυτό και δεν πρέπει να βάλουμε στο τέρμα το μίξερ. Προτιμούμε μια χαμηλή ταχύτητα στην κουζινομηχανή μας.

Σε αυτό το σημείο η ζύμη θα είναι ελαστική και κολλώδης. Δεν έχετε κάνει κανένα λάθος, ΜΗΝ προσθέσετε άλλο αλεύρι! Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη και φτιάχνουμε λωρίδες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν ακόμα 10 λεπτά.

Τώρα μπορούμε να ανοίξουμε με τον πλαστή τις λωρίδες να γεμίσουμε με κρέμα κάστανο και να φτιάξουμε πλεξούδες γεμιστές. Εναλλακτικά, μπορούμε απλά να φτιάξουμε τα τσουρέκια μας και στη συνέχεια να τα κόψουμε και να τα γεμίσουμε - κάτι που το προτιμώ να σας πω την αληθεια! Πλάθουμε πλεξουδες ή ό,τι σχήμα μας αρέσει και αφήνουμε ξανά τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για μια τελευταία φορά για τουλάχιστον 1,5 ώρα! (θέλουμε πάλι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.)

Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με το αυγό διαλυμένο με λίγο νεράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά ανάλογα και με το μέγεθος που έχουμε πλάσει τα τσουρέκια μας. Μπορούμε να πσαπαλίσουμε και με αμύγδαλα φιλέ για πιο όμορφο αποτέλεσμα.

Κόβουμε τα τσουρέκια στη μέση και απλώνουμε με μία σπάτουλα την κρέμα κάστανο.

Το μονο που χρειαζεται ειναι μια καλη κουζινομηχανη