Follow us

Ας μιλήσουμε λίγο για την υπεύθυνη ψαροφαγία

Πότε είναι τελικά η ιδανικότερη περίοδος για να φας ψάρι και γιατί.

seafood Istock

Για τα περισσότερα είδη ψαριών που κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου, το πεντάμηνο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο στην αναπαραγωγή. Το 1/3 του βάρους τους χάνεται και ως εκ τούτου, το κρέας τους γίνεται λιγότερο σε ποσότητα και αισθητά πιο στεγνό. Κατά την χειμερινή περίοδο, που ουσιαστικά ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου, τα ψάρια αρχίζουν και επανακτούν τις δυνάμεις τους, προκειμένου μερικούς μήνες αργότερα να αρχίσει και πάλι ο κύκλος ζωής.

Παράλληλα και συμπληρωματικά με αυτά, οφείλει να λειτουργεί η βιώσιμη αλιεία, η ορθή δηλαδή εφαρμογή του ψαρέματος. Με τον όρο εννοούμε τις πρακτικές που μπορούν να συνεχιστούν επ' αόριστον, χωρίς να υπάρξει σημαντική μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων ειδών και κατ' επέκταση να φτάσουν πολλά είδη να θεωρούνται "υπό εξαφάνιση", αλλά και χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα του βυθού ή ακόμη και πιθανότητες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στη Μεσόγειο, μόνο λίγα δεν είναι τα είδη που έχουν υπεραλιευτεί, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να μην μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δες περισσότερα στο Tasty-guide.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ