Ανάλυσέ το | Τα 8 χαρακτηριστικά του υπερπροστατευτικού γονέα

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Η υπερπροστασία που μπορεί να εκδηλώνεται από τους γονείς, σίγουρα συμβαίνει με πολύ αθώα και αγαθά κίνητρα. Οι γονείς αισθάνονται ότι είναι ευθύνη τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από οτιδήποτε θα μπορούσε να τα βλάψει, προκειμένου να μεγαλώσουν αυτόνομους ενήλικες με αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς, η υπερπροστασία έχει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα οι υπερπροστατευτικοί γονείς, κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.

Τι σημαίνει "υπερπροστατευτικός γονέας"

Όπως υποδηλώνει και "υπερ", η προστασία που παρέχεται στο παιδί είναι σε υπερβολικό βαθμό. Οτιδήποτε συμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η υπερβολή ορίζεται ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί. Το παιδί δηλαδή είναι αναπτυξιακά ικανό να ανταπεξέλθει, ωστόσο ο γονέας παρεμβαίνει, σε βαθμό που σαμποτάρει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού.

Οι υπερπροστατευτικού γονείς θέλουν να διασφαλίσουν ότι το παιδί τους δεν θα πληγωθεί σωματικά και ψυχικά. Θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη δυστυχία, τις αρνητικές εμπειρίες, την αποτυχία, την απόρριψη και την απογοήτευση.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του υπερπροστατευτικού γονέα;

  1. Τονίζουν συνεχώς στα παιδιά ότι ξέρουν το καλό τους καλύτερα από τα ίδια
  2. Ενθαρρύνουν την εξάρτηση και την ασφάλεια σε σχέση με την αυτονομία και την εξερεύνηση. Τονίζουν συνεχώς τους κινδύνους. Εστιάζουν πολύ σε αυτό που μπορεί να πάει στραβά.
  3. Εμπλέκονται υπερβολικά στην καθημερινότητα του παιδιού προσπαθώντας να ελέγξουν τις πράξεις τους, τις σχέσεις τους και τις επιλογές τους
  4. Επιτηρούν πολύ στενά τα παιδιά και έχουν αυστηρούς περιορισμούς
  5. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες των παιδιών τους
  6. Δημιουργούν ένα χρυσό κλουβί για τα παιδιά, τα οποία στο μέλλον διστάζουν να βγουν από εκείνο, να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν.
  7. Η ασφάλεια των παιδιών γίνεται εμμονή στους γονείς και δεν τα αφήνουν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια της καθημερινότητας στερώντας τους βασικές εμπειρίες.
  8. Κανένας γονεάς δεν θέλει να δει το παιδί να αποτυγχάνει ή να πληγώνεται. Οι υπερπροστατευτικοί όμως γονείς δεν το αντέχουν. Παρεμβαίνουν προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την εμπειρία. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να αποτρέψουν την αποτυχία για το παιδί τους.

Ποιες είναι οι συνέπειες της υπερπροστασίας στην μετέπειτα ζωή του παιδιού;

Αν και ακούγεται παράδοξο, η υπερπροστασία των γονέων, συνδέεται με την χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση αυτοαξίας του παιδιού στο μέλλον. Το παιδί πορεύεται με μια αίσθηση ανεπάρκειας. Νιώθει ότι δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης και άρα αισθάνεται ότι και το ίδιο δε μπορεί να πιστέψει στις ικανότητές του. Επίσης, μαθαίνει κι εκείνο να εστιάζει στο αρνητικό, στον φόβο και στο άγχος. Επιπλέον, καθώς πάντα παρενέβαινε ο γονέας για να δίνει λύσεις, το παιδί δεν γνωρίζει πώς να αναπτύσσει το δικό του σύστημα επίλυσης προβλημάτων. Το παιδί φοβάται να κάνει λάθη, φοβάται την απόρριψη και τις αλλαγές. Έρευνες επίσης, συνδέουν την υπερπροστασία με κατάθλιψη και την εμφάνιση αγχωδών διαταραχών στο μέλλον, όπως κοινωνική φοβία, και φόβο της απόρριψης, της κριτικής και του αποτροπιασμού. Επίσης, έρευνες συνδέουν την υπεροπροστασία με την εμφάνιση ναρκισσισμού σε νεαρούς ενήλικες. Αυτή η μεγάλη ανταπόκριση στις ανάγκες, ενθαρρύνουν την ιδέα στο παιδί πως πρέπει να χαίρει ειδικής μεταχείρισης και ότι δικαιούται ακόμη κι αν δεν έχει κερδίσει.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως τα προβλήματα, οι εμπειρίες, οι προβληματισμοί, οι αποτυχίες και οι επιτυχίες του παιδιού είναι δικά του και μόνο δικά του. Δεν τα ζείτε μαζί, τα ζει εκείνο. Αντιμετώπισε το παιδί σου σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα και εμπιστεύσου τον εαυτό σου και το παιδί σου. Πριν παρέμβεις, σκέψου εάν το παιδί είναι ικανό να διαχειριστεί την κατάσταση με τον τρόπο του. Αντιμετώπισε το πρόβλημα σαν μια ευκαιρία εκμάθησης επίλυσης και αντιμετώπισης προβλημάτων. Δείξε στο παιδί τον τρόπο να εστιάζει στο καλό κα όχι στο κακό. Μάθε του να έχει πίστη στον εαυτό του και στον κόσμο.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη