Follow us

Μυωπία – Αστιγματισμός – Υπερμετρωπία – Πρεσβυωπία | Απελευθερώσου με ένα LASER

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου.

Woman with glasses iStock

Σίγουρα έχεις ακούσει να μιλούν για τις γρήγορες, εύκολες, ανώδυνες και επιτυχείς επεμβάσεις LASER στα μάτια για την μυωπία, την υπερμετρωπία, τον αστιγματισμό. Πρόσφατα, εξελιγμένοι αλγόριθμοι μπορούν να βοηθήσουν και την πρεσβυωπία! Οι Διαθλαστικές επεμβάσεις LASER, είναι ίσως οι ασφαλέστερες επεμβάσεις στην οφθαλμολογία.

"Μπορώ να κάνω LASER και με ποια τεχνική;"

Ο ενδελεχής κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να προσδιορίσει εάν κάποιος ασθενής είναι κατάλληλος για διαθλαστική επέμβαση και ποια τεχνική είναι η ενδεδειγμένη. Πρακτικά, ένα ποσοστό άνω του 90% των υποψηφίων είναι κατάλληλοι. Το εύρος διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να διορθώνονται επιτυχώς περισσότεροι βαθμοί. Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η Femtosecond LASIK (Femto-LASIK), μια all-LASER τεχνική που χρησιμοποιεί την επιτομή της διαθέσιμης τεχνολογίας. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξελιγμένη εκδοχή της PRK, η οποία ονομάζεται Transepithelial PRK (Trans-PRK). Και αυτή είναι μια all-LASER τεχνική που ελαχιστοποιεί τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, επιταχύνει την επούλωση και βελτιστοποιεί το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί, αρκεί να τηρούνται οι διεθνείς προϋποθέσεις και ενδείξεις.

"Τι πρέπει να κάνω πριν το LASER, την ημέρα του LASER και μετά;"

Πριν: Καθώς πλησιάζει η ημέρα του χειρουργείου, θα πρέπει τα μάτια σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμα, χωρίς ερεθισμούς. Για το λόγο αυτό μια εβδομάδα πριν, αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, θα πρέπει να σταματήσετε την εφαρμογή. Μια ημέρα πριν από την επέμβαση καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε κρέμες, λοσιόν, make up, αρώματα.

Την ημέρα του LASER: Προτείνουμε, για λόγους ασφαλείας, να έχετε μαζί σας ένα συνοδό, καθώς η όρασή σας μπορεί να είναι λίγο θολή αμέσως μετά το LASER και να σας ενοχλεί λίγο το φως. Η διάρκεια του LASER είναι λίγα δευτερόλεπτα και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αμέσως. Δεν αφαιρείτε τα ρούχα σας και δεν απαιτείται νοσηλεία ή παραμονή στην κλινική.

Μετά: Μετά το LASER μπορεί να έχετε μια ήπια αίσθηση ξηρότητας, την αίσθηση ότι έχει μπει "ένα σκουπιδάκι" και λίγο θολή όραση. Αυτά τα ενοχλήματα υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Θα βάζετε σταγόνες κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο, οι οποίες όμως δεν ενοχλούν την όραση και δεν παρεμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες αμέσως μετά το LASER.

Επιπρόσθετες οδηγίες μπορεί να δοθούν κατά περίπτωση.

"Πονάει η επέμβαση;"

Η όλη διαδικασία γίνεται με χρήση αναισθητικών σταγόνων. Δεν απαιτείται επιπρόσθετη αναισθησία και θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει πόνος ή άλλη σημαντική ενόχληση. Ειδικά στην περίπτωση του Femto-LASIK η αποκατάσταση της όρασης είναι πρακτικά άμεση και οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις πρακτικά μηδαμινές.

"Κατά πόσο θεωρείται μόνιμο το αποτέλεσμα;"

Σε ποσοστό 97% η όραση αγγίζει ή και ξεπερνά τη βέλτιστη προεγχειρητική, δηλαδή η όραση χωρίς γυαλιά είναι ίδια ή καλύτερη από την όραση που είχατε πριν με γυαλιά ή με φακούς επαφής. Σαφώς το οπτικό πεδίο είναι ευρύτερο και απαλλάσσεστε από τις παραμορφώσεις και τις δεσμεύσεις των γυαλιών καθώς και από τις δεσμεύσεις και πιθανούς κινδύνους των φακών επαφής. Οι δραστηριότητες και οι δυνατότητές σας "απελευθερώνονται".

Υπάρχει μικρή πιθανότητα να επανεμφανιστεί μικρού βαθμού μυωπία μετά από χρόνια (σε ειδικές σπάνιες περιπτώσεις), η οποία συνήθως δεν επηρεάζει την καθημερινότητα και δεν απαιτεί χρήση γυαλιών. Εάν χρειαστεί μπορεί να επαναληφθεί ένα συμπληρωματικό LASER (χωρίς επιβάρυνση για τον ασθενή). Η υπερμετρωπία μπορεί να επανεμφανιστεί λίγο πιο συχνά σε σύγκριση με τη μυωπία, μπορεί όμως και πάλι να διορθωθεί.

"Μπορώ να διορθώσω την πρεσβυωπία μου;"

Η πρεσβυωπία είναι αναπόφευκτο να εξελιχθεί, και πάλι όμως η ανεξαρτησία από τα γυαλιά μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες τεχνικές οι οποίες προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή αναλόγως. Με σύγχρονες τεχνικές, εξελιγμένους θεραπευτικούς αλγορίθμους και μοντέρνες προσεγγιστικές επιλογές, μπορούμε να προσφέρουμε σημαντική ανεξαρτησία από τα πρεσβυωπικά γυαλιά σε ποσοστό άνω του 80% των καθημερινών δραστηριοτήτων.

"Πόσο θα λείπω από την εργασία μου; Πότε μπορώ να κάνω σπορ ή γυμναστική ξανά;"

Ανάλογα με την τεχνική, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση. Στην περίπτωση του Femto-LASIK, από την ίδια κι όλας μέρα μπορείτε να επιστρέψετε σε συνήθεις δραστηριότητες με ασφάλεια (δουλειά γραφείου, οδήγηση, περπάτημα κλπ), τηρώντας τις μετεγχειρητικές οδηγίες. Μέσα σε μία εβδομάδα μπορείτε να κάνετε πιο έντονη δραστηριότητα, ενώ σε 2-3 εβδομάδες μπορείτε να ασκηθείτε κανονικά (πχ. κολύμβηση σε θάλασσα ή πισίνα, χρήση σάουνας, υδρομασάζ ή τζακούζι, άσκηση στο γυμναστήριο, βάρη, καράτε, yoga, κλπ).

Δρ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Σ. ΛΙΑΡΑΚΟΣ MD, PhD, FEBO

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

www.aktinacenter.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ