Follow us

Κορονοϊός | Σκληρό lockdown σε Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Στο κόκκινο επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπήκαν οι Περιφέρειες Αχαΐας, Εύβοιας και Ρεθύμνου - Σε ποιες περιοχές παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα

νίκος χαρδαλιας

Ανακοινώσεις για νέα τοπικά lockdown έγιναν στη σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ "Αττικόν", Βάνα Παπαευαγγέλου, και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου: "Προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας"

Για "σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου", αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ τόνισε πως ο μέσος όρος της εβδομάδας αυξήθηκε σε 11 κρούσματα από 100.000 πληθυσμού από 8 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

"Ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν βάλουμε και τους ασυμπτωματικούς είναι μεγαλύτερος από τα 10.000 ενεργά κρούσματα" συνέχισε και εκτίμησε πως θα επιβαρυνθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας με την αύξηση των κρουσμάτων. Η ίδια τόνισε πως η πληρότητα ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια ανέρχεται σε 51%. Στην Αττική το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83%.

"Εξαιρετικά αυξημένο είναι το επίπεδο συναγερμού στη Χαλκίδα με ένα σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της Επικράτειας, που παρασύρει και τον νομό Βοιωτίας με τον οποίο συγκοινωνεί", είπε ακόμη.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε και καμπανάκι ενόψει της κακοκαιρίας "Μήδεια" που έρχεται από το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως "ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας". "Αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας", επεσήμανε.

"Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας", συνέχισε η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού.

"Η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει την προστασία στο 96%, είπε, διευκρινίζοντας ότι όταν μιλάμε για διπλή χρήση μάσκας, εννοούμε μία χειρουργική και από πάνω μια υφασμάτινη". Παράλληλα τόνισε πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αλλάξουν οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας.

Χαρδαλιάς: Σκληρό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με τη σειρά του είπε: "Σε συνέχεια της ενημέρωσης των καθηγητών μας, κυρίας Παπαευαγγέλου και κυρίου Μαγιορκίνη, για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ας δούμε πώς εξελίσσεται η εικόνα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου και τι διαφοροποιήσεις υπάρχουν, μετά και τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου,

– παραμένει ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.
– Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.
– Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο Δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

– Στο επίπεδο επίσης πολύ αυξημένου κινδύνου, τίθεται από αύριο ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, που έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ήταν 206.
– Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθεται και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με 501 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Διάβασε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ