Follow us

Ροχαλητό και άπνοιες | Πώς καταστρέφουν τον ύπνο (και τις νύχτες) των συντρόφων

Η Χειρουργός – ΩΡΛ Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη μάς εξηγεί πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

life iStock

"Αποκλείεται να το αντέξω αυτό για την υπόλοιπη ζωή μου!". Ο λόγος γίνεται φυσικά για εκείνη τη στιγμή που ο σύντροφός σου έχει προλάβει να αποκοιμηθεί πριν από εσένα και … ροχαλίζει!

Πού οφείλεται το ροχαλητό και τι είναι το Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου -αυτή η απότομη παύση- που μπορεί να σε τρομάξει περισσότερο ακόμη και από το θορυβώδη ύπνο του συντρόφου σου;

Η Χειρουργός – ΩΡΛ Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, Διευθύντρια του Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής της Κλινικής ΙΑΣΩ, μας δίνει απαντήσεις και λύσεις.

Η θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, κοινώς το ροχαλητό, είναι μια από τις συνηθέστερες διαταραχές ύπνου, που ταλαιπωρεί περίπου το 40% των ανδρών και το 28% των γυναικών νεαρής και μέσης ηλικίας. Στην τρίτη ηλικία τα ποσοστά αυτά αυξάνονται.

Συνήθως το ροχαλητό εμφανίζεται μόνο του, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που εκτός από το ροχαλητό παρουσιάζεται και αποφρακτική υπνική άπνοια.

Τι είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια;

Πρόκειται για μια διαταραχή που ταλαιπωρεί περίπου το 2-3% του ενήλικου πληθυσμού, με τους άνδρες να προηγούνται κατά πολύ στα ποσοστά. Χαρακτηρίζεται από επεισόδια παύσης του ροχαλητού και της αναπνοής για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε περίπτωση που καταγράφονται περισσότερα από 10 επεισόδια υπνικής άπνοιας εντός μιας ώρας , τότε μιλάμε για το Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΑΥ).

Πώς προκαλούνται το ροχαλητό και η υπνική άπνοια;

Η παροδική, κάποιου βαθμού απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού σε ένα ή περισσότερα σημεία κατά την πορεία του, αποτελεί το συχνότερο αίτιο του έντονου ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας. Δεδομένου πως η μύτη αποτελεί την πρώτη πύλη εισόδου του εισπνεόμενου αέρα στον οργανισμό είναι το πρώτο σημείο που διερευνάται σε τέτοιου είδους διαταραχές ύπνου. Το σκολιωτικό (στραβό) ρινικό διάφραγμα, συχνά σε συνδυασμό με υπερτροφικές κάτω ρινικές κόγχες είναι, από την περιοχή της ρινός, η συνηθέστερη ανατομική ιδιαιτερότητα που διαγιγνώσκεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακολουθούν οι ρινικοί πολύποδες και λοιπές παθολογίες από την περιοχή της ρινός.

Όμως η μύτη δεν είναι συνήθως η μόνη υπεύθυνη για τις διαταραχές της υπνικής άπνοιας. Σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό φαίνονται να ευθύνονται:

-Η υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών

-Η ευμεγέθης γλώσσα

-Η μακριά σταφυλή

-Η στενή υπερώα

-Η παχυσαρκία

Αντιμετώπιση ροχαλητού & υπνικής άπνοιας

Πρόκειται για δύο παθήσεις με πολλά κοινά στοιχεία. Η κλινική εξέταση από Ειδικό Χειρουργό – ΩΡΛ είναι μια καλή αρχή για τον προσδιορισμό της αιτίας του προβλήματος και τον σχεδιασμό του καταλληλότερου θεραπευτικού πλάνου προκειμένου να κερδίσετε και οι δύο τον ήσυχο-χωρίς διακοπές και αγωνία- ύπνο σας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ