Αιμορροΐδες: ένα θέμα ταμπού

Ποια είναι τα αίτια και πότε πρέπει να συμβουλευτούμε έναν Γενικό Χειρουργό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Η αιμορροϊδοπάθεια ή κοινώς αιμορροΐδες, είναι μία πάθηση του πρωκτού, ομολογουμένως ιδιαίτερα παρεξηγημένη. Πολλοί από εμάς, εσφαλμένα πιστεύουμε πως η πάθηση οφείλεται στην εμφάνιση των αιμορροϊδων, αλλά δεν γνωρίζουμε πως αυτές υπάρχουν φυσιολογικά στο κατώτερο μέρος του πρωκτού. Πότε εμφανίζεται, λοιπόν, η αιμορροϊδοπάθεια; Η πάθηση εμφανίζεται όταν για κάποιο λόγο προκαλείται ερεθισμός και διόγκωση των αιμορροϊδων που συνοδεύεται συνήθως από έντονο πόνο.

Ο Dr. Αρχοντοβασίλης, Διευθυντής της ΣΤ΄ Χειρουργικής Κλινικής στη Γενική Κλινική Metropolitan General μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρία του, αλλά και τις διαπιστώσεις του από την μακρόχρονη κλινική του πράξη, πως η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση – ταμπού και πως οι ασθενείς διστάζουν να επισκεφτούν έναν ειδικό ιατρό για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδων.

Παρακάτω μας εξηγεί ποια είναι τα αίτια των αιμορροΐδων και πότε πρέπει να συμβουλευτούμε έναν Γενικό Χειρουργό, ώστε να λάβουμε μια σωστή και εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία θα λύσει επιτέλους το πρόβλημα που τόσο καιρό μας ταλαιπωρεί και ντρεπόμασταν ή φοβόμασταν να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και οριστικά.

Τι προκαλεί τον ερεθισμό των αιμορροϊδων;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον ερεθισμό των αιμορροϊδων και την διόγκωσή τους. Μεταξύ άλλων, οι πιο συνήθεις είναι:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Εγκυμοσύνη
  • Παχυσαρκία
  • Βαριά χειρονακτική εργασία
  • Μη ισορροπημένη διατροφή (έλλειψη φυτικών ινών)

Παράγοντες που επιβαρύνουν, επίσης, την κατάσταση είναι η ηλικία (45 – 65 έτη), η μεγάλης διάρκειας παραμονή στην τουαλέτα, αλλά και η κληρονομικότητα.

Πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι πάσχει από αιμορροϊδοπάθεια;

Ο ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει συμπτώματα όπως είναι η αιμορραγία, το αίσθημα κνησμού (φαγούρα), η διόγκωση και η πρόπτωση των εσωτερικών αιμορροϊδων, η έκκριση υγρού (υδαρούς ή βλεννώδους), αλλά και κάποιες φορές οξύ πόνο. Ο οξύς πόνος, μαζί με την αθρόα αιμορραγία είναι και τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα, αφού σχεδόν πάντα υποδηλώνουν σοβαρή νόσο και εμφάνιση επιπλοκών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν ειδικό ιατρό;

Όταν κάποιος παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτεί άμεσα έναν ειδικό ιατρό. Η συμπτωματολογία της αιμορροΐδοπάθειας πολλές φορές μοιάζει με εκείνη άλλων παθήσεων, για αυτό είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς επιλέγουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι την αιμορροϊδοπάθεια με κρέμες ή εμπειρικούς τρόπους. Ωστόσο, η πρακτική αυτή όχι μόνο δεν ενδείκνυται, αλλά μπορεί δυνητικά να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές. Ένα πολύ συχνό λάθος και απαράδεκτη τακτική είναι να αγοράζουμε από το φαρμακείο κάθε είδους κρέμα ή χάπια χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως η ανάλογη κλινική εξέταση από τον ειδικό χειρουργό.

Πολύ συχνά, ένα σύμπτωμα μπορεί να έχει όχι μόνο μία αλλά αρκετές αιτίες. Για παράδειγμα, το αίμα κατά την αφόδευση μπορεί να οφείλεται σε αιμορροϊδοπάθεια, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε ραγάδα πρωκτού, σε περιεδρικό συρίγγιο ή ακόμη και σε κακοήθεια της περιοχής, παθήσεις που προφανέστατα δεν πρόκειται να θεραπευτούν με μια κρέμα! Κάθε ασθενής είναι μοναδικός, έχει το δικό του ιατρικό ιστορικό και υπόκειται σε διαφορετική θεραπεία. Για αυτό, η διάγνωση του ιατρού είναι απαραίτητη.

Ποιες είναι οι ιατρικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της αιμορροΐδοπάθειας;

Ανάλογα την περίπτωση, και αφού πραγματοποιηθεί εξειδικευμένη διάγνωση για τον κάθε ασθενή, ο ιατρός μπορεί να προτείνει είτε τη συντηρητική αντιμετώπιση (χορήγηση φαρμάκων ή υιοθέτηση ειδικής διατροφής) είτε τη χειρουργική θεραπεία. Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση, υπάρχουν πολλές σύγχρονες και ανώδυνες μέθοδοι, οι οποίες στοχεύουν στην πλήρη αντιμετώπιση της αιμορροΐδοπάθειας.

Εσείς, ποια τεχνική χρησιμοποιείτε;

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας μάς έχει αποφέρει σημαντικές νέες θεραπείες, ελάχιστα επεμβατικές και ανώδυνες που επιτρέπουν την άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητα του. Η χρήση Ιατρικού LASER αποτελεί τη σημαντικότερη, καινοτόμο και πλέον εξελιγμένη θεραπευτική προσέγγιση της αιμορροϊδοπάθειας.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser (μέθοδος LHP®) είναι η τεχνική που μας δίνει τη δυνατότητα αναίμακτης και ανώδυνης θεραπείας. Χρησιμοποιεί μια οπτική ίνα διαμέτρου μόλις 1 χιλιοστού, που εισάγεται εντός της αιμορροΐδας που πάσχει, προκαλώντας την εξάχνωση και τελικά τη συρρίκνωση της. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροΐδοπάθειας (αιμορροϊδοπάθεια δευτέρου έως τετάρτου βαθμού). Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποκατάσταση της φυσικής ανατομίας του πρωκτού, χωρίς τραύματα, ράμματα και εκτομές.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου σχετικά με τις ως σήμερα χρησιμοποιούμενες μεθόδους είναι πολλά:

  • Είναι ανώδυνη, διότι δεν γίνονται τομές και τραύματα
  • Διαρκεί μόλις 15 – 20 λεπτά και γίνεται με ελάχιστη μέθη, όχι με γενική νάρκωση
  • Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε μόλις 2 ώρες μετά την επέμβαση
  • Η κινητοποίηση και η επιστροφή του ασθενούς στη καθημερινότητα του είναι άμεση
  • Στα έμπειρα χέρια ενός εξειδικευμένου στη τεχνική χειρουργού πρωκτού, η πιθανότητα επιπλοκών είναι πρακτικά ανύπαρκτη.
  • Πρόκειται για την πιο ασφαλή μέθοδο, η οποία προσφέρει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε τον Dr. Αρχοντοβασίλη, εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό στη χειρουργική των παθήσεων του ορθοπρωκτικού σωλήνα και των αιμορροϊδων.