Ηπειρώτικη τυρόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η πιο πεντανόστιμη παραδοσιακή πίτα που έχετε δοκιμάσει!

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

H πιο αφράτη και τραγανή Ηπειρώτικη τυρόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, συνοδευόμενη από τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

ΚΟΜΜΑΤΙΑ: 6 | ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 10΄ | ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 30΄

Υλικά συνταγής

6 χωριάτικα φύλλα για πίτα, σπιτικά ή εμπορίου

1 κιλό φέτα

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

4 μεγάλα αβγά

4 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο Ηπείρου λιωμένο

μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το χωριάτικο φύλο

750 γρ. αλεύρι χωριάτικο ή για όλες τις χρήσεις

3/4 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι από κρασί

1½ κ.γ. αλάτι

νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες. Απλώνουμε 2 φύλλα και τα ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

2. Σε μπολ τρίβουμε σε χοντρά τρίμματα τη φέτα, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αβγά και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

3. Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα και στρώνουμε κάτω ένα φύλλο, φροντίζοντας να περισσεύουν οι άκρες του από το ταψί. Ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Σπάμε σε κομμάτια ένα ψημένο φύλλο και από πάνω βάζουμε σε στρώση όλη τη γέμιση. Σπάμε από πάνω το άλλο ψημένο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα με τα δύο τελευταία φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν πάνω στην επιφάνεια της πίτας. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

4. Τρυπάμε την επιφάνεια ή χαράζουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

5. Για το χωριάτικο φύλλο: Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με το λάδι μέχρι να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Αν έχετε χρόνο, αφήστε το αλεύρι με το λάδι για αρκετή ώρα, ώστε να ρουφήξει καλά, πριν προσθέσετε τα υγρά.

6. Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, απαλή στην αφή και εύπλαστη.

7. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30’.

8. Τη χωρίζουμε στα έξι και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα. Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.

9. Πασπαλίζουμε αλεύρι κατά τη διάρκεια που ανοίγουμε το φύλλο, ώστε να μην κολλάει στον πάγκο ή στο ξύλο. Το νερό είναι κατά προσέγγιση, γιατί εξαρτάται πάντα από την ποιότητα του αλευριού που χρησιμοποιούμε, από την υγρασία του χώρου και κατά ένα μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.