Follow us

Μουσική στην εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας, γάμοι: Αποφασίζουν σήμερα εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα "στρώσουν" ή όχι το δρόμο για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας θα εξετάσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, σε ακόμη μια κρίσιμη συνεδρίαση.

MissBloom TEAM
iStock iStock

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα "στρώσουν" ή όχι το δρόμο για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας θα εξετάσουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι, σε ακόμη μια κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση.

Επί τάπητος θα τεθούν οι προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα: το να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και σε μπαρ, πιθανότατα και από το Σαββατοκύριακο, το εάν θα διευρυνθεί το ωράριο των μετακινήσεων από τις 00:30 που είναι σήμερα στη 1:30 το βράδυ και τέλος πόσα άτομα θα επιτρέπονται σε δεξιώσεις σε γάμους και βαφτίσια.

Η εισήγηση είναι ο αριθμός των καλεσμένων, από τα 100 άτομα που είναι σήμερα, να αυξηθεί στα 200. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι δεν αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για να αυξηθεί ο αριθμός των καλεσμένων μέσα στο μήνα, αλλά από τις αρχές Ιουλίου.

Επιπλέον, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και όσον αφορά την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και γι αυτό θα προχωρούν σταδιακά.

Οι αποφάσεις των ειδικών είναι πιθανόν να μην ανακοινωθούν σήμερα, αλλά στην ενημέρωση της Παρασκευής. Και αυτό γιατί οι λοιμωξιολόγοι δεν θέλουν να δώσουν το λάθος μήνυμα πως όλα είναι πλέον ανοικτά και υπάρξει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Εξάλλου έχουν πολλές φορές τονίσει πως η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη και πως η πανδημία σε καμία περίπτωση δεν έχει ακόμη περάσει.

Τι θα δουν οι λοιμωξιολόγοι

Η σημαντική αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων είναι στα θετικά δεδομένα που πιθανόν να επιτρέψουν την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. Όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt ανέβηκε λίγο και εκτιμάται σε 0,85, από 0,82 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα λύματα δίνουν μια καλή εικόνα. Όπως δείχνει η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 31 Μαΐου – 6 Ιουνίου, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 24-30 Μαΐου, στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των επτά από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -50% στην Αλεξανδρούπολη έως -31% στο Βόλο και στη Λάρισα, ενώ σταθερό και σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Ξάνθη (+9%) και στα Ιωάννινα (-1%). Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Στην Πάτρα δεν ήταν ανιχνεύσιμο το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Στα θετικά νέα η σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη θετικότητας που σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, κυμαίνεται στο 3,6% (μέσος όρος για την εβδομάδα 17-23 Μαΐου) , αρκετά κάτω από το όριο συναγερμού του 4% και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Πηγή | TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ