Follow us

Αν Μπολέιν, η βασίλισσα που εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού, πρωτοπόρος στη γυναικεία χειραφέτηση

"Δεν δεχόταν να είναι πολίτης β’ κατηγορίας" λέει γι' αυτήν η Τρέισι Μπόρμαν, ιστορικός και δημιουργός ενός νέου ντοκιμαντέρ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο womanTOC.

MissBloom TEAM
Αν Μπολέιν

Θρυλείται πως στις επετείους του θανάτου της μια ολόλευκη γυναικεία φιγούρα γλιστράει στους διαδρόμους του Πύργου του Λονδίνου, όπου εκτελέστηκε. Ένας φύλακας που ισχυρίστηκε ότι αντίκρισε το πνεύμα της Αν Μπολέιν λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας, και θα είχε χάσει τη δουλειά του αν ο επικεφαλής του δεν είχε επιβεβαιώσει τη μαρτυρία του.

Αν τα φαντάσματα είναι ψυχές που δεν μπορούν να βρουν ανάπαυση, ανάμεσά τους σίγουρα βρίσκεται η Αν Μπολέιν, η δεύτερη από τις έξι συζύγους του Ερρίκου του 8ου, για την πρόωρη και άδικη, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, καταδίκη της. Μέχρι σήμερα υπάρχουν διάφορα σενάρια για το παρασκήνιο του θανάτου της, αλλά η Βρετανίδα ιστορικός Τρέισι Μπόρμαν, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο womanTOC αποκάλυψε πως ένα έγγραφο που ανακάλυψε ανατρέπει ό,τι νομίζαμε. Αφορμή για τη συνομιλία μας έγινε ένα νέο ντοκιμαντέρ της ("Αν Μπολέιν: Σύλληψη, δίκη, εκτέλεση" - VIASAT HISTORY) για τις τελευταίες μέρες της τραγικής βασίλισσας.

"Η τέλεια αυλική"

Η Αν Μπολέιν (c.1501-1536), κόρη του κόμη Τόμας Μπολέιν και της λαίδης Ελίζαμπεθ Χάουαρντ, έλαβε πλούσια εκπαίδευση στην Ολλανδία και τη Γαλλία, προτού επιστρέψει στην Αγγλία, περίπου στα είκοσι χρόνια της, με σκοπό αρχικά να παντρευτεί τον Ιρλανδό ξάδερφό της Τζέιμς Μπάτλερ. Όταν ναυάγησαν τα σχέδια του γάμου της (σύμφωνα με μια θεωρία, επειδή ο πατέρας της ονειρευόταν γι’ αυτήν έναν καλύτερο γάμο), εξασφάλισε μια θέση ως κυρία των τιμών στην αυλή της πρώτης συζύγου του Ερρίκου του 8ου, Αικατερίνης της Αραγονίας.

Σύμφωνα με μια αναφορά, η Αν ήταν "η τέλεια αυλική… η εμφάνισή της ήταν γεμάτη χάρη, τα γαλλικά ρούχα της, ευχάριστα και στιλάτα. Χόρευε με ευκολία, είχε μια ευχάριστη, μελωδική φωνή, έπαιζε λαούτο και πολλά ακόμα μουσικά όργανα και μιλούσε γαλλικά με ευφράδεια. Μια αξιοπρόσεκτη, έξυπνη, πνευματώδη νεαρή ευγενής που δελέαζε τους ανθρώπους να συζητήσουν μαζί της, ψυχαγωγώντας και διασκεδάζοντάς τους. Εν ολίγοις, στις κοινωνικές συγκεντρώσεις γινόταν το επίκεντρο της προσοχής χάρη στην ενέργεια και τη ζωντάνια της".

Δες περισσότερα στο Womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ