Follow us

Goldie Hawn - Kurt Russell | Βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης για την Πρώτη Σημαία στη Σκιάθο

Οι δύο σταρ του Χόλιγουντ φωτογραφήθηκαν με την Πρόεδρο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

MissBloom TEAM
Γιάννα Αγγελοπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σημαίας που σχεδιάστηκε το 1807, υφάνθηκε και υψώθηκε στη Σκιάθο ανοίγοντας τον δρόμο προς την Ελευθερία του Ελληνικού 'Εθνους "ζωντάνεψε" μέσα από τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στην ιερά Μόνη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του νησιού για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η πρώτη ελληνική σημαία υφάνθηκε σ' έναν παραδοσιακό αργαλειό με πολύ απλά υλικά. Στη Σκιάθο είχε καταφύγει ο ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία Νικοτσαράς και μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν το νησί ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Οι δυο τους σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, την πελαγίσια σημαία με τη λιτή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας. Το πρωτόλειο αυτό συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Με αυτές τις μνήμες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο "Πρώτη Σημαία" με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, της προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Χρυσόστομου. Ωστόσο, τα βλέμματα, πέρα από την πρώτη ελληνική σημαία, έκλεψαν οι Χολιγουντιανοί σταρ, Goldie Hawn και ο σύζυγος της Kurt Russell που έδωσαν το παρών στο μοναστήρι για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης. Οι δυο Αμερικανοί ηθοποιοί αγαπούν πολύ το νησί και το επιλέγουν συχνά για να περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν δίστασαν μάλιστα να φωτογραφηθούν με την Πρόεδρο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία για την περίσταση φόρεσε για άλλη μια φορά ένα σύνολο με στοιχεία από παραδοσιακές φορεσιές, όπως η ζώνη με την ασημένια αγκράφα.

Σαράντα καλλιτέχνες συμμετέχουν με γαλανόλευκα έργα τους στην έκθεση

Σαράντα διακεκριμένοι και νέοι Έλληνες εικαστικοί συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση "Πρώτη Σημαία" για το ελληνικό σύμβολο που συνδέεται με το νησί της Σκιάθου και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι σημαίες των συμμετεχόντων εικαστικών, έργα τα οποία στον μεγαλύτερό τους βαθμό δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, εγκαθίστανται στον εξωτερικό και, κυρίως, στον εσωτερικό χώρο της Μονής, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Goldie Hawn - Kurt Russell | Βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης για την Πρώτη Σημαία στη Σκιάθο

Γιάννα Αγγελοπούλου

Γιάννα Αγγελοπούλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ