Follow us

Η Σκοτεινή Αθήνα του Άρθουρ Αντωνόπουλου

Ο Ελληνοαυστραλός συγγραφέας Άρθουρ Αντωνόπουλος για το νέο του μυθιστόρημα "Σκοτεινή Αθήνα" και την απόφασή του να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα.

Άρθουρ

Ο Ελληνοαυστραλός συγγραφέας Άρθουρ Αντωνόπουλος συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο, που βασίζεται σε ιστορικά πρόσωπα και ακροβατεί ανάμεσα στην Αθήνα του 1932 και αυτή του 2009.

O ίδιος μας εξηγεί για το νέο του μυθιστόρημα και την απόφασή του να ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα.

Γεννηθήκατε στη Μελβούρνη, όπου σπουδάσατε πολιτικές επιστήμες και πήρατε ειδίκευση στη λογοτεχνία. Τι σας έκανε να μετακομίσετε μόνιμα στην Ελλάδα;

Πήρα την απόφαση-ρίσκο να έρθω μόνιμα εδώ τον Αύγουστο του 2000, στην παραλία Φαλάσαρνα, στα Χανιά. Με κέρδισε ο τρόπος ζωής, οι άνθρωποι και αυτό το υπέροχο μπλε που κυριαρχεί στον ουρανό και τη θάλασσα. Αυτό το απέραντο γαλάζιο είναι οι Σειρήνες μου.

Η πλοκή του πρώτου σας μυθιστορήματος ακροβατεί ανάμεσα σε δύο χρονικές περιόδους, την Αθήνα του 1932 και αυτή του 2009. Τι χωρίζει και τι ενώνει τις δύο εποχές στις σελίδες του;

Χωρίς να προδώσω την πλοκή του, στην Αθήνα του 1932 γίνονταν πολλές ανασκαφές αλλά και ανεγέρσεις σημαντικών μνημείων. Το 2009 ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο. Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008. Τότε, μαζί με έναν φίλο μου, ήμασταν τυχαία στο κέντρο όταν καιγόταν. Εκείνη τη βραδιά περπάτησα πολλά σημεία της πόλης, παρατήρησα τα πρώτα σύμβολα και μνημεία και γεννήθηκε μέσα μου η βασική ιδέα του βιβλίου. Έτσι, αποφάσισα να αφιερώσω χρόνο στο να μάθω τα λιγότερο γνωστά σημεία της πόλης και τους αρχαιολογικούς της χώρους.

Υπήρξε κάποιο πραγματικό γεγονός ή κάποια "θεωρία συνωμοσίας" για την οποία ακούσατε, που να αποτέλεσε αφορμή για τη δική σας έμπνευση;

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Οι περισσότεροι χαρακτήρες –αν όχι όλοι– είναι βασισμένοι σε πραγματικά άτομα, πολλά εκ των οποίων είναι ιστορικής σημασίας. Έχω αλλάξει τα ονόματά τους, αλλά προσπάθησα να διατηρήσω τα βασικά χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων τους. Αποφεύγω τις θεωρίες συνωμοσίας, γιατί πιστεύω ότι η πραγματικότητα κρύβει περισσότερο μυστήριο και ενδιαφέρον, ειδικά όταν μπορείς να την υποστηρίξεις με στοιχεία που είναι εύκολα ορατά γύρω μας. Η πλοκή είναι δημιούργημα της φαντασίας μου, αλλά οτιδήποτε αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα και σε σημεία της πόλης είναι προϊόν έρευνας. Είναι εντυπωσιακό το τι κρύβει η Αθήνα και πώς όλα, τελικά, συνδέονται ανά τον κόσμο με έναν τρόπο που δεν είναι τυχαίος.

Πώς είναι να είστε συγγραφέας και την ίδια στιγμή να εργάζεστε στον τομέα της εκπαίδευσης του προσωπικού επιχειρήσεων και να σπουδάζετε κλινική ψυχολογία;

Η εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα, είναι ένα λειτούργημα. Άμα ξέρεις να διδάσκεις, ξέρεις και να μαθαίνεις, κάτι απαραίτητο όταν κάνεις έρευνα. Προσωπικά, η κλινική ψυχολογία μού έχει διδάξει να κατανοώ καλύτερα τις ιστορικές προσωπικότητες, κάτι που θα φανεί και στο δεύτερο βιβλίο που ετοιμάζω, τη "Σκοτεινή Θεσσαλονίκη".

Η Σκοτεινή Αθήνα του Άρθουρ Αντωνόπουλου

Το μυθιστόρημα "Σκοτεινή Αθήνα" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ