Follow us

Εμβολιασμός και αγγεία | Μπορεί να εμβολιαστεί κάποιος έναντι του ιού της νόσου COVID-19 εφόσον πάσχει από κάποια αγγειακή νόσο;

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

woman thinking iStock

Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, διενεργείται τους τελευταίους μήνες μια τεράστια και παγκόσμιας κλίμακας εκστρατεία εμβολιασμού κατά του παθογόνου ιού. Λόγω των περιστατικών φλεβικών και αρτηριακών θρομβώσεων και την πιθανή –ή μη– συσχέτισή τους με τα εμβόλια έναντι του ιού της νόσου COVID-19, οι ειδικοί αγγειοχειρουργοί αποτελούν μία από τις βασικές ιατρικές ομάδες στις οποίες απευθύνονται οι συμπολίτες μας εκφράζοντας ανησυχία και προβληματισμούς σχετικά με την ύπαρξη ή όχι αντενδείξεων για τον εμβολιασμό σε ασθενείς με ιστορικό φλεβικής ή αρτηριακής νόσου.

ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ) για τη θρομβοεμβολική νόσο (https:// Σ www.vascularsociety.gr/archives/15904), οι παρακάτω αγγειακές παθήσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό έναντι του ιού SARS-CοV-2 (COVID-19):

  • Οι φλεβικοί κιρσοί κάτω άκρων οποιασδήποτε βαρύτητας ή το ιστορικό επέμβασης για την αντιμετώπισή τους.
  • Η γνωστή από κλινική ή απεικονιστική εξέταση ανεπάρκεια του επιπολής (επιφανειακού) ή του "εν τω βάθει" φλεβικού δικτύου.
  • Η γνωστή από κλινική και απεικονιστική εξέταση παρουσία περιφερικής αρτηριακής νόσου ή το ιστορικό ανοιχτής χειρουργικής (bypass) ή ενδαγγειακής (αγγειοπλαστική με ή χωρίς την παρουσία stent) επέμβασης για την αντιμετώπισή της.
  • Η λήψη αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (π.χ. ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη) για την πρόληψη ή θεραπεία των αντίστοιχων κλινικών καταστάσεων.
  • Η παρουσία ανευρύσματος σε οποιαδήποτε θέση του αρτηριακού δικτύου με ή χωρίς ιστορικό ανοιχτής χειρουργικής ή ενδαγγειακής αντιμετώπισης.
  • Το ιστορικό αρτηριακής ή φλεβικής θρόμβωσης και η για τους ίδιους λόγους λήψη αντιπηκτικής αγωγής οποιασδήποτε διάρκειας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικό αγγειοχειρουργό για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασής τους και τη λήψη οδηγιών πριν από τον εμβολιασμό. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ΕΕΑΕΧ, δε συνιστάται η διακοπή των αντιπηκτικών φαρμακευτικών σχημάτων ή οποιαδήποτε χορήγηση προφυλακτικής αγωγής αντιθρομβωτικών φαρμάκων πριν ή μετά τον εμβολιασμό χωρίς την ύπαρξη παθολογικής αιτίας τεκμηριωμένης από ιατρική διάγνωση.

Τέλος, τονίζεται ότι οι ελάχιστες αντενδείξεις για τον εμβολιασμό, η ηλικιακή ή άλλου είδους κατανομή του τύπου των εμβολίων, ο αριθμός των δόσεων, τα χρονικά όρια και η καταλληλότητα του είδους των εμβολίων καθορίζονται και ενημερώνονται δυναμικά από τον ΕΟΔΥ και τον ΕΟΦ. Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ πρόσφατα αποφασίστηκε η δυνατότητα αλλαγής της 2ης δόσης συγκεκριμένου εμβολίου με κάποιο άλλο σε ασθενείς με τεκμηριωμένο ιστορικό θρομβωτικού επεισοδίου.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν υπάρχει υποψία φλεβικής ή αρτηριακής θρόμβωσης, θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό αγγειοχειρουργό τόσο για την άμεση διάγνωση ή τον αποκλεισμό της όσο και για την πιθανή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ευχαριστούμε τον δρα Τριαντάφυλλο Γιαννακόπουλο, MD, PhD, FEBVS, CCVUS, FACS, αγγειοχειρουργό, στρατιωτικό ιατρό, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό υπεύθυνο του ιατρείου "Αγγειακή Θεραπεία" (vasculartherapy.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ