Μηλόπιτα ανάποδη με καραμελωμένα μήλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συνταγή για εύκολη και αφράτη αναποδογυριστή μηλόπιτα.

ΓΡΑΦΕΙ: MISSBLOOM

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ μήλου

  • 200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική (300 γραμ.)
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 2 μήλα κομμένα σε καρέ
  • 2-3 κ.σ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα

Για το ταψί

  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)
  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • λιγο βούτυρο για το άλειμμα

Για το frosting τυριού

  • 110 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 110 γραμ. κρύο τυρί κρέμα
  • 1 κ.γλ υγρή βανίλια
  • 250 γραμ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη (περίπου)

Εκτέλεση

  • Αυτή η μηλόπιτα ανάποδη με καραμελωμένα μήλα, είναι εύκολη και αφράτη και η ζύμη της γεμάτη με κομμάτια φρούτου. Για την μηλόπιτα ανάποδη, θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά.
  • Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο.
  • Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα.
  • Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 100 γραμ. όλο το αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού, που θα στήσουμε την ανάποδη μηλόπιτα µε την καστανή ζάχαρη.
  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα.
  • Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.
  • Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ.
  • Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Αν μαρινάρετε τα ψιλοκομμένα μήλα με λίγη από τη συνολική ζάχαρη, το κονιάκ και την κανέλα για λίγα λεπτά, θα κατεβάσουν το χυμό τους και όλο μαζί θα το ρίξετε στο μείγμα της μηλόπιτας.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε την ανάποδη μηλόπιτα στην κάτω σχάρα, στους 180°C. Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160ºC, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να κρεμώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, να τα πίνει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
  • Λίγο-λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι.
  • Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Δεν βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μία οδοντογλυφίδα και δούμε ότι ψήθηκε.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα.
  • Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα frosting τυριού, για να απογειώσετε την ανάποδη μηλόπιτα!

Για το cream cheese frosting

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και με το μίξερ χειρός χτυπάμε για να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τη βανίλια και χτυπάμε για λίγο, να ομογενοποιηθούν καλά. Σταδιακά προσθέτουμε την κοσκινισμένη άχνη, χτυπώντας στην χαμηλή ταχύτητα.
  • Τέλος, χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά, για να σιγουρευτούμε ότι έχουμε λεία και βελούδινη υφή.
  • Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε την πυκνότητα του frosting προσθέτοντας ή κρατώντας λίγη άχνη, ανάλογα με τη χρήση που το προορίζουμε. Μπορείτε στο χτύπημα να προσθέσετε χρώμα ζαχαροπλαστικής και να του δώσετε το χρώμα που θέλετε.
  • Βάζουμε σε κορνέ αν θέλουμε να γαρνίρουμε, ή απλώνουμε με σπάτουλα πάνω στην επιφάνεια του κέικ. Με την ποσότητα αυτή καλύπτουμε την πάνω επιφάνεια της μηλόπιτας.

Πηγή: Argiro.gr