Η δικτατορία της μπούργκας | Στον σκοταδισμό, την καταπίεση και τον αφανιισμό των γυναικών επιστρέφει το Αφγανιστάν

Την ανησυχία για την τύχη των γυναικών στο Αφγανιστάν μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν αποτυπώνει (και) ένα viral video που δείχνει να "εξαφανίζουν" γυναίκες από διαφημιστικές αφίσες στους δρόμους της Καμπούλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΑΝΙΑ ΖΕΡΒΟΥ

Ένα βήμα μπροστά, 20 χρόνια πίσω

Φόβος για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φόβος στέρησης ελευθεριών που έχουν κατακτηθεί με κόπο. Φόβος τρομακτικής καταπίεσης. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν φοβούνται απλώς, αλλά τρέμουν ότι οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν με τόσο μα τόσο κόπο αλλά και αίμα από το 2001 κι έπειτα θα συντριβούν. Ένα βήμα (που πήρε πάρα πολλά χρόνια να γίνει) μπροστά και 20 χρόνια πίσω.

Χάος στο Αφγανιστάν: Απελπισμένοι πέφτουν στο κενό από τα αεροπλάνα που εγκαταλείπουν τη χώρα- Βίντεο σοκ

Ποιο ήταν το πρώτο μέλημα των Ταλιμπάν, με το που κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ;

Οι ακραίοι ισλαμιστές, λοιπόν, όταν ανέλαβαν "καθήκοντα" φρόντισαν να βάψουν διαφημιστικές αφίσες στους δρόμους, που εμφάνιζαν γυναίκες, προκειμένου να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

Εποχή Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: Κατέλαβαν τη χώρα σε 10 ημέρες - "Ο πόλεμος τελείωσε, να φύγουν οι ξένοι"

Το video

Παρά τις όποιες καθησυχαστικές δημόσιες επιβεβαιώσεις του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, περί "σεβασμού" ο τρόμος κυριαρχεί. Εξάλλου, είναι γνωστό το παρελθόν και η συμπεριφορά των Ταλιμπάν απέναντι στις γυναίκες αλλά και σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ανάλυση για τη νίκη των Ταλιμπάν: Γιατί κατέρρευσε ο αφγανικός στρατός που "έχτιζαν" οι ΗΠΑ για 20 χρόνια με 88 δισ. δολάρια

Η δικτατορία της Μπούργκας

Η μπούργκα, που έγινε διεθνώς σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης από τους Ταλιμπάν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, υπάρχει τρόμος πως επιστρέφει στην αφγανική πρωτεύουσα με τη νέα επέλασή τους. Αυτό σημαίνει πως οι μεγαλύτερες θα ξεθάψουν από τη ντουλάπα τους την "κινητή φυλακή" και οι νεότερες θα αναγκαστούν να την αγοράσουν. Πρόκειται για ένδυμα το οποίο ζυγίζει τουλάχιστον 10 κιλά το ύφασμά του και καλύπτει όλο το σώμα μιας γυναίκας.

Τι σημαίνει το να φοράει μια γυναίκα μπούργκα;

Η μπούργκα δεν βγαίνει ποτέ. Η γυναίκα στο Αφγανιστάν έχει πρόβλημα εάν αρρωστήσει αλλά και όταν πρόκειται να γεννήσει. Απαγορεύεται να μορφωθεί. Απαγορεύεται να δουλέψει. Απαγορεύεται να αγγίξει τα παιδιά της. Η γυναίκα στο Αφγανιστάν λιθοβολείται και θάβεται ζωντανή μέχρι τη μέση για να μην μπορεί να κουνήσει τα χέρια της και να προστατευτεί όταν λιθοβολείται. Η γυναίκα το Αφγανιστάν αυτοκτονεί.

"Βοήθεια"

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ουρλιάζουν για βοήθεια και η μπούργκα δεν αφήνει το ουρλιαχτό τους να ακουστεί. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ζητάνε να μην μείνει κανείς σιωπηλός.

Afghan Lives Matter

Το κλίμα φόβου των γυναικών για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν συνοψίζεται μέσα από την ανάρτηση της σκηνοθέτιδας Sahraa Karimi στο Instagram με την οποία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια. Ανάμεσα σε άλλα, λέει: "Η παρουσία μου είναι σημαντική σε αυτό το στάδιο και δεν θέλω να φύγω από τη χώρα μου και τους ανθρώπους μου. Αποφάσισα να μείνω και να συνεχίσω να δουλεύω καθημερινά και να δίνω ελπίδα στους συναδέλφους μου. Η γενιά μου αγωνίζεται σε κάθε μέτωπο. Βοηθήστε μας ενημερώνοντας τα σημαντικότερα μέσα της χώρας σας αναφορικά με τι συμβαίνει εδώ. Γίνετε η φωνή μας έξω από το Αφγανιστάν. Ο κόσμος δεν πρέπει να μας γυρίσει την πλάτη. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη και τη βοήθειά σας και τη φωνή σας εξ ονόματος των Αφγανών γυναικών, παιδιών, καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών. Αυτή η υποστήριξη θα είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή".