Follow us

Μαλάλα Γιουσαφζάι και άλλες σπουδαίες γυναίκες τοποθετούνται δημοσίως για την κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν

"Δεν μπορούμε να βλέπουμε μία χώρα να γυρίζει πίσω δεκαετίες και αιώνες", λέει μεταξύ άλλων, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης για τον νέο τρόπο ζωής που θέλουν να επιβάλλουν δια της βίας οι Ταλιμπάν.

MissBloom TEAM
malala yousafzai Instagram

Μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, επικρατεί έντονη ανησυχία στο Αφγανιστάν για τα δικαιώματα των γυναικών και πως αυτά θα "εξανεμιστούν" υπό το νέο καθεστώς. Όπως είναι λογικό, τις τελευταίες ώρες εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες παίρνουν θέση δημοσίως μέσα από τα social media για τον νέο τρόπο ζωής που θέλουν να επιβάλλουν δια της βίας οι Ταλιμπάν.

Διαβάστε Επίσης

Ζαρίφα Γκαφάρι

Τα λόγια της 27χρονης πρώτης γυναίκας που εξελέγη δήμαρχος της Καμπούλ, απεικονίζουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα για τις γυναίκες:

"Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι και περιμένω να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να μας σκοτώσουν Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Και τέλος πάντων, πού θα πήγαινα;".

zarifa ghafari

Μαλάλα Γιουσαφζάι

Σε συνέντευξή της στο BBC, η Πακιστανή ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, που είχε πέσει θύμα ένοπλων Ταλιμπάν το 2012 όταν την πυροβόλησαν στο κεφάλι επειδή έκανε εκστρατεία για την εκπαίδευση των κοριτσιών, είπε ανάμεσα σε άλλα:

"Ο κόσμος πρέπει να δράσει. Βλέπουμε σοκαριστικές εικόνες στις οθόνες μας. Οι άνθρωποι απλά προσπαθούν να δραπετεύσουν. (...) Ζούμε σε μία εποχή που μιλάμε για εξελίξεις και ισότητα, ισότητα των φύλων, και δεν μπορούμε να βλέπουμε μία χώρα να γυρίζει πίσω δεκαετίες και αιώνες (...) Πρέπει να κάνουμε τολμηρές κινήσεις για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών, για την προστασία των μειονοτικών κοινοτήτων για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή".

Η ίδια, έστειλε επιστολή στον Πακιστανό πρωθυπουργό, Imran Khan, ζητώντας του να αναλάβει δράση, διασφαλίζοντας ότι τα κορίτσια και οι μετανάστες θα έχουν ίσα δικαιώματα.

Loading...

Παστάνα Ντουράνι

Η Αφγανή ακτιβίστρια Παστάνα Ντουράνι, είπε μεταξύ άλλων στο BBC:

"Μας αφαιρούν τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα μετακίνησης, τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Αυτά λοιπόν είναι μερικά άμεσα πράγματα που γνωρίζουμε ότι πρόκειται να συμβούν ή βρίσκονται στη διαδικασία να συμβούν".

Loading...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ