Follow us

Ανάλυσέ το | Το "σύνδρομο του συγκάτοικου" που μαστίζει τα ζευγάρια

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

couple iStock

Το "σύνδρομο του συγκατοίκου", περιγράφει την σχέση από την οποία απουσιάζει η ερωτική επαφή και η ουσιαστική επικοινωνία.

Πολλά είναι τα ζευγάρια, που χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, χάνουν την επαφή που είχαν και μέρα με τη μέρα, γίνονται δυο συγκάτοικοι, συνεργάτες, γονείς αλλά όχι σύντροφοι ή εραστές.

Πολλά είναι και τα παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία είναι βυθισμένα σε μια σιωπηλή ρουτίνα που αδυνατεί να τα ικανοποιήσει καθώς δουλεύουν πολύ σκληρά για το γάμο, χωρίς να απολαμβάνουν τα οφέλη του.

Διαβάστε Επίσης

Πού οφείλεται το "σύνδρομο του συγκατοίκου";

Ο εγκέφαλός μας, είναι προγραμματισμένος να αποφεύγει οτιδήποτε μας έχει δημιουργήσει οποιουδήποτε είδους πόνο. Όποια μορφή κι αν έχει η απειλή, ο εγκέφαλός μας, προσπαθεί να μας προστατέψει. Έτσι, τείνουμε να αποφεύγουμε ανθρώπους και καταστάσεις που μας έχουν πληγώσει, προκειμένου να μην μας ξανασυμβεί. Εάν λοιπόν, για παράδειγμα, προσπαθείς συχνά να μιλήσεις στον σύντροφό σου για κάτι σημαντικό για εσένα και εκείνος σε απαξιώνει, επικρίνει ή αδιαφορεί, τότε είναι πιθανό να νιώθεις πληγωμένη, προδωμένη ή απογοητευμένη. Έτσι, για να μη νιώσεις ξανά τα παραπάνω συναισθήματα, αποφεύγεις την επικοινωνία μαζί του. Η έλλειψη επικοινωνίας, δεν αργεί να φέρει την μεταξύ σας απομάκρυνση και αποξένωση.

Πώς να αποφύγεις το "Σύνδρομο του συγκάτοικου"

Ο σημαντικότερος τρόπος να αντιμετωπίσει το ζευγάρι το "σύνδρομο του συγκατοίκου" είναι να διορθώνουν συνεχώς, οι σύντροφοι, τη ζημιά. Όταν για παράδειγμα, θα πατήσουμε κάποιον κατά λάθος, θα του πούμε "Συγγνώμη που σε πάτησα, δεν το ήθελα" Το ίδιο ισχύει και για τα συναισθήματα. Όταν πληγώνουμε τα συναισθήματα του άλλου, μια συγγνώμη δείχνει σεβασμό στα συναισθήματά του και φυσικά δε σημαίνει ότι εκείνος που ζητάει τη συγγνώμη είναι ο αδύναμος ή "ο λάθος" Εξάλλου, η συγγνώμη μπορεί να αφορά τον τρόπο που ειπώθηκε κάτι, ή την διάθεση κατανόησης του συναισθήματος του άλλου. Για παράδειγμα, "Καταλαβαίνω την αναστάτωσή σου επειδή άργησα, αλλά έχασα την αίσθηση του χρόνου" ή "Αντιλαμβάνομαι ότι πληγώθηκες από το σχόλιό μου, αν και σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να σε πληγώσω"

Πολλά ζευγάρια, αμελούν να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους. κάποιες ώρες δηλαδή κάθε εβδομάδα, που θα βρίσκονται οι δυο τους και θα κάνουν κάτι που απολαμβάνουν και οι δυο. Είναι πολύ σημαντική η σταθερή επαφή του ζευγαριού, ειδικά σε περιβάλλον εκτός σπιτιού, που έχει διαφορετικά ερεθίσματα από εκείνα της καθημερινής ρουτίνας.

Δημιουργήσε με τον/την σύντροφό σου μια λίστα 10 επιθυμιών που θα ήθελες να εκπληρώσεις μέσα στο χρόνο. Προγραμματίστε μαζί τον χρόνο και τον τρόπο που θα τις πραγματοποιήσετε.

Εάν νιώθετε ότι το χάσμα μεταξύ σας είναι δύσκολο να γεφυρωθεί, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Η θεραπεία ζεύγους έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποκτηση υγιούς επικοινωνίας και εύρεσης τρόπων για αναζοπύρωση της σχέσης, από τη στιγμή που αυτό είναι το αίτημα του ζευγαριού.

Το "σύνδρομο του συγκάτοικου" μπορεί να σε εγκλωβίσει σε μια σχέση που δεν σε ικανοποιεί και να επηρεάσει τη γενικότερη ψυχική σου κατάσταση και διάθεση. Μην ξεχνάς πως αξίζεις την ευτυχία!

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook Page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ