Follow us

Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη Μu στην Ελλάδα | Πόσο μεταδοτική είναι - Τι γίνεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθείται και στην Ελλάδα, που ήδη μετρά έξι περιπτώσεις, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η πορεία της νέας μετάλλαξης Μu.

MissBloom TEAM
athens iStock

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθείται και στην Ελλάδα, που ήδη μετρά έξι περιπτώσεις σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η πορεία της νέας μετάλλαξης Μu.

Πιο συγκεκριμένα, δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Πρόκειται για μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε στη νότιο Αμερική. Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το νέο στέλεχος έχει πολλές μεταλλάξεις, κάποιες τις μοιράζεται κιόλας με τα στελέχη Α και Β. Έχει μάλιστα και μεταλλάξεις οι οποίες φαίνεται ότι διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

"Την παρακολουθούμε. Γενικά άπαξ και μια μετάλλαξη αποκτήσει δυναμική δεν υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μπορούμε να την επιβραδύνουμε και αυτό το έχουν δείξει πολλά μαθηματικά μοντέλα και η πράξη.

Από τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα ξεκίνησε να αποκτά μια δυναμική, δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η εξάπλωσή της. Σε κάθε περίπτωση όμως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά", σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η σχέση του εμβολιασμού με τις μεταλλάξεις

Απάντηση στο κατά πόσο η αύξηση των μεταλλάξεων συνδέεται με τους εμβολιασμούς έδωσε ο επίκουρος καθηγητής. Υπογράμμισε πως το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος το Άλφα, δημιουργήθηκε πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Το Δέλτα επίσης ξεκίνησε στην Ινδία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

"Τον τελευταίο καιρό ακούμε και για κάποια άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία αναπτύχθηκαν, δηλαδή το Β για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική πριν έχουμε εμβολιασμό. Το Γ στη Βραζιλία όπου ο εμβολιασμός ήτανε πολύ χαμηλός. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, θετική συσχέτιση. Δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών", τόνισε.

Σημειώνεται πως η ανησυχία για τη μετάλλαξη Mu ξεκίνησε από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως παρακολουθεί τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2.

Η παραλλαγή αυτή –η B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία– προς το παρόν χαρακτηρίζεται "παραλλαγή ενδιαφέροντος", διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Πηγή | TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ