Follow us

Editorial | Ας συζητήσουμε λίγο για τη φράση "Αγαπάω τις γυναίκες"

"Κυκλοφορούν πολλά – κάποια ενδιαφέροντα – κείμενα, σχετικά με την άδολη στήριξη ανάμεσα στις γυναίκες. Είναι τάση; Είναι της μόδας; Σε κάνουν συμπαθή στο κοινό; Δυστυχώς η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό που φαίνεται". Γράφει, η Γωγώ Φούντα.

MissBloom TEAM
Sophia Loren YouTube

"Εύχομαι να είναι ανόητη. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να είναι ένα κορίτσι στον κόσμο αυτό: Μία όμορφη μικρή ανόητη", έγραφε ο F. Scott Fitzgerald στο "The Great Gatsby". Και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν ο σκοπός της γυναίκας ήταν να είναι απλά μία χαριτωμένη νοικοκυρά που δεν έχει καμία άλλη φιλοδοξία από τη φροντίδα του συζύγου και των παιδιών της. Η κοινωνία και η ανθρώπινη φύση παρόλα αυτά είναι περίπλοκη και κάπως έτσι, μέσα από την αέναη σύγκρουση και διεκδίκηση δικαιωμάτων, η γυναίκα άρχισε να εδραιώνει τη θέση της σε αυτόν τον κόσμο.

Και ερχόμαστε στο 2021, με τις γυναικοκτονίες, τους ξυλοδαρμούς, τις καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και το Αφγανιστάν. Γεγονότα εκ πρώτης όψεως άσχετα μεταξύ τους αλλά τελικά με ένα βασικό κοινό σημείο: Τις γυναίκες. Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά τον τελευταίο χρόνο συνειδητοποιήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι το να είσαι γυναίκα είναι δύσκολο ή μάλλον… σχεδόν θανατηφόρο. Μην κυκλοφορείς νύχτα μόνη σου, μην ντύνεσαι προκλητικά και τραβάς τα βλέμματα, μη μείνεις μόνη με έναν άντρα και τελικά… μην τολμήσεις να αλλάξεις γνώμη γιατί εφόσον τον έβαλες στη διαδικασία να ασχοληθεί μαζί σου θα πρέπει και να τον ικανοποιήσεις μέχρι τέλους.

Ζητήματα περίπλοκα τα οποία δεν σταματούν να απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία και τα μέλη της. Άντρες και γυναίκες είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι, αλλά ο σκοπός είναι να συνυπάρξουν αρμονικά. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό. Η πορεία είναι δύσκολη, γεμάτη αίμα και απώλειες. Μία αέναη προσπάθεια να καταρριφθούν στερεότυπα αιώνων και να μπορέσουν όλοι να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει και τους ικανοποιεί στην κοινωνία.

Και κάπως έτσι, δημιουργείται και το κίνημα "Αγαπώ τις γυναίκες", με τη φιλική συμμετοχή των social media, των viral δημοσιεύσεων και της δυνατότητας όλοι να λέμε άφοβα τη γνώμη μας οπουδήποτε, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Είναι η εποχή που το διαδίκτυο κατακλύζεται με κείμενα αγάπης και στήριξης γυναικών προς γυναίκες, είναι η εποχή που οι influencers στέκονται σαν προστατευτική ασπίδα ανάμεσα στο θύμα και στον θύτη, με απώτερο σκοπό να ωθήσουν κι άλλες γυναίκες να αφήσουν στην άκρη γελοίους ανταγωνισμούς και να στηρίξουν το φύλο τους στον χώρο εργασίας και γενικά. Πόσο όμως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό;

Κυκλοφορούν πολλά – κάποια ενδιαφέροντα – κείμενα, σχετικά με την άδολη στήριξη ανάμεσα στις γυναίκες. Είναι τάση; Είναι της μόδας; Σε κάνουν συμπαθή στο κοινό; Δυστυχώς η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό που φαίνεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο που "χτυπιέται" για τις γυναίκες, την κατάργηση του μπούλινγκ στον επαγγελματικό χώρο ή του body shaming, είναι το ίδιο ακριβώς που κάνει body shaming – όταν το Instagram κοιμάται – και φροντίζει οι γυναίκες γύρω του να νιώθουν όσο το δυνατόν χειρότερα για τον εαυτό και τις επιδόσεις τους. Είναι ακριβώς τα ίδια άτομα, που αν δουν μία γυναίκα λίγο πιο προκλητικά ντυμένη θα γουρλώσουν τα μάτια και θα σπεύσουν να το σχολιάσουν – ενώ την ίδια στιγμή η ανάρτησή τους "μάχεται" για τη δυνατότητα κάθε γυναίκας να φορά ό, τι θέλει – και είναι τα ίδια άτομα που αν υποψιαστούν ότι υπάρχει μία πιο νέα, πιο ικανή και πιο εμφανίσιμη γυναίκα – τουλάχιστον για τα δικά τους δεδομένα – σε ακτίνα μερικών μέτρων, θα κάνουν τα πάντα για να διεκδικήσουν τον χώρο τους και όχι με τον καλύτερο τρόπο!

Τα γεγονότα των τελευταίων ετών, η τεράστια συζήτηση για το body shaming, για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και γενικά για τη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να είναι όπως ακριβώς θέλει χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί σε κανέναν, έχει αποφέρει σημαντικούς καρπούς, αλλά μαζί με αυτούς, και κάποιες παραφωνίες. Οι παραφωνίες είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν να πιαστούν από την επικαιρότητα προκειμένου να εντυπωθούν στη συνείδηση του κοινού. Και πώς το κάνει κανείς αυτό; Φυσικά ευχαριστώντας τη μάζα, ή για να το πω πιο απλά, την καθημερινή κοπέλα ή γυναίκα η οποία πιθανότατα να άκουσε το βρισίδι της ζωής της στη δουλειά από τη διευθύντριά της ή συνειδητοποίησε ότι η συνεργάτιδά της την έθαψε… γιατί έτσι τη βόλεψε, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να σφίξει τα δόντια, να βγάλει από τη σκέψη της τα ευτράπελα στον εργασιακό της χώρο και να ασχοληθεί με την οικογένειά της.

Τελικά, αντιλαμβάνομαι ότι η σύγχρονη γυναίκα, που ζει στο σήμερα, αγωνίζεται καθημερινά και είναι καλός άνθρωπος, δεν έχει χρόνο και όρεξη για αναρτήσεις και πομπώδη κείμενα με απώτερο σκοπό να συγκινήσει και να προκαλέσει τη συμπάθεια του κοινού. Η σύγχρονη γυναίκα που είναι καλός άνθρωπος και εντελώς απαλλαγμένη από κόμπλεξ και μικρότητες, θα αγαπήσει τη συνάδελφο, τη φίλη ακόμα και την ανταγωνίστρια γιατί δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Αυτές τις ήσυχες, να τις εμπιστεύεστε περισσότερο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ