Café Femenino | Ο καφές της ελπίδας

Στο Café Feminino η γεύση και η ελπίδα γεννούν ένα χαρμάνι μοναδικό.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Μια πρωτοποριακή ιδέα παίρνει σάρκα και οστά στην Αθήνα, την πρώτη ευρωπαϊκή πόλη στην οποία θα έχει παρουσία το Café Femenino. Και μην βιασθείτε να μιλήσετε για ένα καινούργιο café στην πόλη γιατί δεν είναι μόνο αυτό.

Το Café Femenino δημιουργήθηκε το 2003 από γυναίκες στο Περού οι οποίες είχαν μια δυνατή ιδέα: να αποδώσουν την αξία που ανήκει δικαιωματικά στις γυναίκες καλλιεργήτριες καφέ και να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο τους στην βιομηχανία του καφέ. Η πλειοψηφία των γυναικών αυτών ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές που κυρίως διοικούνται από άνδρες και έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και μηδενική συμμετοχή στα κοινωνικά ζητήματα της κοινότητάς τους.

Για να συμμετέχουν οι γυναίκες στον συνεταιρισμό του Café Femenino αποκτούν δικαιώματα όπως: διαχείριση της γης που καλλιεργούν, ηγετικό ρόλο στις κοινότητές τους, οικονομική αυτάρκεια καθώς και εξασφάλιση απευθείας πληρωμής για τον καφέ που παράγουν. Ετσι οι γυναίκες αυτές όχι μόνο συμβάλλουν στο οικογενειακό τους εισόδημά αλλά συνεισφέρουν ενεργά και αναγνωρίζονται στις κοινότητές τους.

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Café Femenino άνοιξε τις πόρτες του στην Κηφισιά επί της οδού Λεωφόρου Κηφισίας 324. Στεγάζεται σ’ ένα χρωματιστό, colonial style περιβάλλον, παραπέμποντας στις παραγωγικές χώρες από τις οποίες προέρχεται ο καφές. Εκπροσωπώντας το Café Femenino Foundation, το κατάστημα αντλεί τους καφέδες του από Cooperativas γυναικών από εννέα διαφορετικές χώρες (Κολομβία, Περού, Βολιβία, Ινδονησία, Βραζιλία, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Αγιο Δομίνικο, Ρουάντα) στις οποίες έχει παρουσία το ίδρυμα, το οποίο με καινοτόμες μεθόδους εκπαιδεύει τις γυναίκες παραγωγούς από το 2004 ώστε να καλλιεργούν υψηλής ποιότητας Arabicas σε αυξημένα υψόμετρα.

Πέρα όμως από το θεσπέσιο γευστικά Speciality Coffee που προσφέρει και τα υπόλοιπα πρωτοποριακά vegan, sugar free, gluten free γλυκά και εδέσματά του, το Café Femenino ως αλυσίδα δεσμεύεται να δωρίζει 0.05 cent ανά ποτήρι καφέ που πουλάει, στο Ίδρυμα Café Femenino Foundation, ώστε κάθε χρόνο να πραγματοποιείται κάποιο συγκεκριμένο έργο υποστήριξης των εννέα παραγωγικών χωρών. Το πρώτο έργο που αναλαμβάνει για το Ίδρυμα για τα έτη 2021/22 είναι το Early education center στην κοινότητα Cajamarca στο Peru.

Στο Café Feminino η γεύση και η ελπίδα γεννούν ένα χαρμάνι μοναδικό, τέτοιο που πουθενά αλλού δεν θα απολαύσετε!

Το Café Femenino Greece ξεκινώντας από το κατάστημα της Κηφισίας παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή σκηνή ένα εντελώς διαφορετικό Speciality Coffee store concept. Μέσω του άκρως ποιοτικού καφέ του και της οικονομικής προσφοράς του στο Ίδρυμα Café Femenino αφηγείται, τιμάει και προβάλλει την ιστορία των γυναικών που εργάζονται σκληρά πίσω από κάθε κούπα καφέ που εμείς απολαμβάνουμε. Οι γυναίκες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην συγκομιδή και επεξεργασία του καφέ εδώ και αιώνες από την αρχή της συστηματικής καλλιέργειας καφέ τον 15ο αιώνα, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν τους είχε δοθεί η αναγνώριση και ανταμοιβή που τους αξίζει για την εργασία τους.

Το Café Femenino Greece μέσα από το δίπτυχο quality-equality, κάνει μία σημαντική προσπάθεια να ευαισθητοποίηση την κοινή γνώμη γύρω από τα θέματα δικαιοσύνης και ισότητας στο διεθνές εμπόριο του καφέ.

1. Οι τρεις πυλώνες που συνοψίζουν την ταυτότητα του Café Femenino Greece και το κάνουν ξεχωριστό, είναι οι εξής:

  • Α) Η ποιότητα του καφέ
  • Β) Η Ιστορία του- Η αντιπροσώπευση του Ιδρύματος Café Femenino στην Ελλάδα και Κύπρο
  • Γ) Η δική του αποστολή στο Café Femenino Greece

12 σημεία που κάνουν αυτόν τον καφέ ξεχωριστό

  1. Προέρχεται από 9 διαφορετικά origin countries, στις οποίες χώρες το Café Femenino έχει οργανώσει και εκπαιδεύσει τις γυναίκες παραγωγούς σε μορφές cooperativas. Τα origin countries είναι: Peru, Colombia, Bolivia,Nicaraqua,Guatemala, Mexico, Brazil, Dominican Rebublic ,Indonesia (Sumatra).
  2. Η εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τα θέματα συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ ,είναι καταλυτική για την διασφάλιση της ύψιστης ποιότητας του καφέ.
  3. Λόγω των παρακάτω παραγόντων όλοι οι καφέδες του Café Femenino κατατάσσονται σε καφέδες Speciality με τα διεθνή πρότυπα SCA και με βαθμολογίες πάνω από 87 πόντους
  4. ‘Ολοι οι καφέδες είναι του είδους Coffea Arabica. Aυτό ισχύει τόσο στα single origin ,όσο και στα blends
  5. Η συγκομιδή γίνεται πάντα και αποκλειστικά με Hand picking , oι καφέδες μαζεύονται από τις εκπαιδευμένες γυναίκες μόνο την κατάλληλη στιγμή που είναι απόλυτα ώριμα τα Coffee Cherries.
  6. Οι καφέδες όλοι προέρχονται από υψηλά υψόμετρα, γεγονός που δίνει στα coffee beans σταδιακή και αργή ωρίμανση, με μεγάλες διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσωτερικά στους κόκκους περισσότερα σάκχαρα και επιθυμητά οξέα, δίνοντας περισσότερα αρώματα και γλυκιά ισορροπημένη οξύτητα χαρακτηριστικό των ποιοτικότερων και ακριβότερων καφέδων Arabica διεθνώς.
  7. Η εκπαίδευση που παρέχει το ίδρυμα Café Femenino στις γυναίκες, εξασφαλίζει ότι και το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του καφέ γίνεται με τα υψηλότερα standards της αγοράς. Το 90% των Arabica μας είναι Wet processed (Πλυμένες) ή Ηoney processed (ημι πλυμένες) ‘η Wet hulled στην περίπτωση της Sumatra. Η σωστή επεξεργασία έχει καταλυτικό αντίκτυπο στην τελική ποιότητα των καφέδων, δίνοντας καθαρή , φωτεινή γεύση, έντονο σώμα, έντονα αρώματα και φρουτώδεις , ανθικές και σοκολατένιες νότες . Στο τελικό στάδιο του milling, το ίδρυμα βοηθάει τις cooperativas να φτιάξουν σωστούς μύλους και διαδικασίες ώστε τα Coffee beans να μην σπάνε ώστε να αποφύγουν γευστικά ελαττώματα.
  8. Το 90% των καφέδων είναι επίσης βιολογικής γεωργίας και με πιστοποίηση FAIRTRADE
  9. Στο roasting (ψήσιμο) του καφέ ακολουθείται το σύγχρονο trend των καφέδων Speciality , medium roast .
  10. Με σεβασμό στην άκρως ποιοτική πρώτη ύλη, η ομάδα του Café Femenino θέλει τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του πράσινου καφέ να βγούνε στην επιφάνεια χωρίς να αλλοιωθούν ή σκεπαστούν με περισσότερο χρόνο ψησίματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καφέδες τους χαρακτηρίζονται από έντονο σώμα, έντονο αρωματικό χαρακτήρα και γλυκιά ισορροπημένη οξύτητα, χωρίς τα παραπέρα παράγωγα της καραμελοποίησης
  11. Όλοι οι κόκκοι των καφέδων είναι screen 18+
  12. Για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα, η εκχύλιση του καφέ γίνεται με την χρήση 18 γρ καφέ για ένα ρόφημα με γεμάτο σώμα και έντονες γευστικές εντάσεις.

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΌ TO CAFÉ FEMENINO FOUNDATION

Οι γυναίκες παραδοσιακά είχαν καταλυτική συμμετοχή, σχεδόν αποκλειστική στις διαδικασίες της συγκομιδής και επεξεργασίας του καφέ σχεδόν σε όλες τις παραγωγικές χώρες. Μέχρι πολύ πρόσφατα όμως δεν καρπώνονταν οι ίδιες προσωπικά τίποτα για την δουλειά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι πάντα εξαρτώμενες και να μην έχουν το δικό τους εισόδημα, γεγονός που πολλές φορές απειλούσε της ανθρώπινη τους υπόσταση και αξιοπρέπεια.

Το 2003 για πρώτη φορά μια μικρή ομάδα από 464 θαρραλέες γυναίκες στο Peru, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ,ξεχωρίζοντας την δική τους παραγωγή από εκείνη των ανδρών τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του καφέ που χρονολογείτε περίπου από το τον 8ο αιώνα μχ, οι γυναίκες είχαν το δικό τους προϊόν και εισόδημα.

Οι 464 γυναίκες δημιούργησαν την Cooperativa Cecanor, η οποία με την βοήθεια της Καναδέζικης συνεργάτιδας εταιρίας Optco, δόμησε το 2004 το πρώτο παγκόσμιο πρόγραμμα, εκπροσωπώντας έτσι τις γυναίκες παραγωγούς ανά τον κόσμο. Στοχεύοντας στην δικαιοσύνη ,ενδυνάμωση και ισότητα των γυναικών που εργάζονται ανά τους αιώνες στον τομέα του καφέ.

Το Café Femenino Foundation στον Καναδά, υποστηρίζει τις Cooperativas των γυναικών παραγωγών καφέ στις εννέα χώρες παρέχοντας τα εξής:

  • Bοηθώντας στο πολιτικό Lobbying ανά χώρα ,ώστε να καταφέρουν οι γυναίκες να έχουν επίσημα δικαιώματα πάνω στη γη που καλλιεργούν.
  • Εκπαίδευση πάνω στα θέματα συγκομιδής, επεξεργασίας , σωστής αποθήκευσης του καφέ.
  • Συμβουλευτική για οικονομικές αποφάσεις: Απευθείας πληρωμή των καφέδων τους και Premium πάνω στην τελική τιμή πώλησης του καφέ τους για το ίδρυμα και τα έργα που αναλαμβάνει. Τα χρήματα που μαζεύει το Café Femenino Foundation χρηματοδοτούν απευθείας συγκεκριμένα έργα στις Cooperativas των εννέα χώρων παραγωγής καφέ στις οποίες έχει παρουσία το ίδρυμα. (Συνδεση με website Café Femenino com- Grants page…)

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ CAFÉ FEMENINO GREECE:

Να βοηθήσει χρηματικά τις γυναίκες από τις Cooperativas στις εννέα χώρες όπου δραστηριοποιείται το ίδρυμα μέσω:

  • Του έξτρα premium πάνω στην τιμή αγοράς του πράσινου καφέ που πληρώνει κατά την εισαγωγή του από τον αντιπρόσωπο του Café Femenino στην Ευρώπη.
  • Δίνοντας την υπόσχεση ότι θα δίνει 0.025 Ε από κάθε φλιτζάνι καφέ που πουλάει το μαγαζί στο ίδρυμα αναλαμβάνοντας κάποιο συγκεκριμένο έργο.

Να διαδώσει πανευρωπαϊκά την προσπάθεια του ιδρύματος

Να υποστηρίξει ενεργά τον τομέα της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα εντάσσοντας στα προϊόντα του μαγαζιού πληθώρα σχετικών προϊόντων γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Να υποστηρίξει χρηματικά με 0.025 Ε από κάθε φλιτζάνι που πουλάει το μαγαζί/ιά , κάποια σχετική ελληνική οργάνωση για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Tο Café Femenino Greece παράλληλα με τους ποιοτικούς καφέδες του έχει εντάξει στην γκάμα των προϊόντων που πουλάει ιδιαίτερα Vegan, Gluten Free και Sugar Free εδέσματα, ανταποκρινόμενο στο health conscious κοινό του.