Follow us

Editorial | Η εκδίκηση της ξανθιάς και μερικά πράγματα που ποτέ δεν κατάλαβα

"Ή έκανα πως δεν κατάλαβα γιατί εξυπηρετούσε την ψυχική μου γαλήνη", γράφει η Καλυψώ Κανελλοπούλου.

Legally Blonde Legally Blonde

Πρέπει να ήμουν 10 όταν άκουσα από χείλη οικογενειακής μας φίλης να εκστομίζεται η ατάκα "αν ο γιος σου ολοκληρώσει στα 16, καμαρώνεις. Αν η κόρη σου ολοκληρώσει στα 16, δεν καμαρώνεις".

Ήταν πολλά τα "γιατί" που άρχισαν να πλημμυρίζουν εκνευριστικά το κεφάλι μου και ακόμη περισσότερα όσα ήθελε το παιδικό επαναστατικό μου πνεύμα να ρωτήσει, αλλά δεν το έκανα. Γιατί με πρόλαβαν.

Ήταν η μαμά μου που ρώτησε "γιατί, ποια η διαφορά; Γιατί στον γιο καμαρώνεις και στην κόρη όχι; Επειδή είναι κορίτσι; Ε, και;"

Ε, αυτό το "ε, και;" θα μπορούσα να το έχω κάνει τατουάζ.

Ε, ΚΑΙ;;;

15 χρόνια και αρκετές εμπειρίες αργότερα, αυτή τη φράση ακόμη τη θυμάμαι. Φρόντισαν να μου την θυμίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα πολλοί καλοθελητές - "σφουγγάρια" των σεξιστικών υπολειμμάτων που ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε κάποια χωματερή.

Ωστόσο, επειδή η φαντασία τους είναι, δόξα τον σεξισμό, αστείρευτη, έχω ακούσει και άλλες μικροαστικές μισογυνιστικές ΜΠΑ-ΡΟΥ-ΦΕΣ (με το συμπάθειο) που πραγματικά δεν μπορώ ούτε θέλω να καταλάβω.

Παρόλο που η απόπειρα να τις συγκεντρώσω όλες είναι ουτοπική (εχουν πολλή φαντασία σου λέω), έκανα μια τίμια προσπάθεια να μαζέψω μερικές από αυτές. Εκείνες που ίσως τα γυναικεία μου αυτιά ακούνε συχνότερα, το γυναικείο μου μυαλό σιχαίνεται περισσότερο και το ξανθό μου κεφάλι θέλει να συνδέσει με Κάιρο. Ακούει;

1) Και μετά λένε ότι φταίει ο βιαστής.

Πάντα φταίει ο βιαστής. Και πριν. Και μετά. Και κατά τη διάρκεια. Και σε όλα τα παράλληλα σύμπαντα. Ο βιαστής είναι πάντα ο θύτης ό,τι κι αν λένε, όποιοι και αν το λένε, για όποιον (ηλίθιο) λόγο και αν το λένε.

2) Μα είναι τώρα ωραίο πράγμα, κορίτσι να βρίζει έτσι, σαν νταλικέρης;

Φυσικά και δεν είναι. Μόνο τα αγόρια έχουν δικαίωμα στην καφρίλα και την αγένεια, όλοι το ξέρουν αυτό. Τι, όχι;

3) Είναι θηλυκή, αλλά ταυτοχρονα δυναμική.

Γιατί ο αντιθετικός σύνδεσμος; Ποια είναι η αντίθεση; Από ποτε ο δυναμισμός έχει φύλο και γιατί πρέπει να έρχεται σε αντιδιαστολή με κάθε μορφή έκφανσης της θηλυκότητας;

Ατάκες σαν αυτή και άλλες παρόμοιες της παρωχημένης φιλοσοφίας του "οι άντρες δεν κλαίνε", τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τοξικών αντρών που δαιμονοποιούν το συναίσθημα και νιώθουν συνεχώς ένα μαχαίρι στον λαιμό (της πατριαρχίας ίσως;) να δείχνουν δυναμικοί, αγέρωχοι και αλύγιστοι.

Και αντίστοιχα έναν φαύλο κύκλο γυναικών που υπομένουν, προσαρμόζονται σε ανάγκες άλλων, "βολεύονται" σε νοσηρές καταστάσεις και τελικά σπαταλούν τη ζωή τους για μια αέναη διαδοχή στιγμών συμβιβασμού.

4) Της έκλεψε τον άντρα

Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα αράχνη- καπάτσα- αντροχωρίστρα "κλέβει" έναν άντρα από μια άλλη γυναίκα. Άρα μάλλον ο άντρας είναι το κλοπιμαίο (;!) που απλά άγεται και φέρεται χωρίς ευθύνη, δυνατότητα επιλογής και λήψης αποφάσεων. Ναι αλλά πριν είπαμε ότι είναι οι δυναμικοί της υπόθεσης. Εδώ κάτι πήγε λάθος, αλλά μπορεί και εγώ να είμαι λάθος γιατί είπαμε είμαι ξανθιά.

5) Μα να είναι μάνα και να ντύνεται έτσι;

Μάλλον αν γεννήσεις αλλάζει το dress code αυτόματα και μεταλλάσσεται σε μητρικό (;!) που πιθανότατα σημαίνει να κυκλοφορείς όπως οι καλόγριες αλλά σε εσένα επιτρέπουμε χαριστικά να μην περιορίζεσαι μόνο στο μαύρο χρώμα. Θα φοράς μόνο μακριά και σεμνά ρούχα αλλά σε όποια απόχρωση θες βρε κουτό. Ναι και πολύχρωμα και φλοράλ και λεοπάρ. Ώπα- για το τελευταίο δώσε μου λίγο χρόνο να το σκεφτώ, μπορεί και να είναι πολύ σεξι για εσένα τελικά. Θα σε κρατήσω ενήμερη.

Η μητρότητα θα φορεθεί φέτος σε έντονα χρώματα.

6) Πότε θα φάμε κουφέτα;

Μα πραγματικά τώρα αυτή η ερώτηση δεν έχει καμία βάση. Άσε που σαν γεύση είναι τόσο overrated τα κουφέτα. Τα κόλυβα είναι πολύ πιο νόστιμα αλλά δεν ρωτήσαμε ποτέ κανέναν πότε θα μας δώσει την ευκαιρία να τα φάμε (ακόμη κι αν το σκεφτήκαμε).

7) Αυτή είναι εύκολη

Λοιπόν σε αυτήν την παγίδα έπεσα για λίγο αλλά είναι τόσο γελοία που αν έχεις στοιχειώδη νοημοσύνη δεν σου επιτρέπει να "παγιδευτείς" για πολύ. Επίσης συνήθως την λένε άτομα που αν μια κοπέλα αρνηθεί να έρθει αμέσως σε επαφή μαζί τους, θα την αποκαλέσουν "ξενέρωτη", "σνομπ", "ξινή" και άλλες λέξεις που το β´ συνθετικό τους τις καθιστά ακατάλληλες.

"Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" έλεγαν παλιά, αλλά μου κάνει πολύ boomer σαν έκφραση, οπότε κάνε πως δεν το είπα.

Πάντως αν τον να είσαι εύκολη σημαίνει να κάνεις όοοοοο, τι θες με το σώμα σου, go for it!

Επίσης να προσθέσω ότι για τους άντρες το αντίστοιχο "εύκολος" είναι το "μάγκας" (ή μια άλλη λέξη που επίσης δεν μπορώ να πω, αλλά μοιάζει με τη λέξη "γάμος").

Ωστόσο πιθανότατα βλέπουμε παντού σεξισμό, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει, και τα μεγαλοποιούμε.

8) Όλες οι γυναίκες έχουν ονειρευτεί το νυφικό τους

Αυτή τη γενίκευση την διέψευδα πάντα και βιωματικά, επειδή σαν κοριτσάκι εγώ ποτέ δεν με φαντάστηκα νύφη. Όσο κι αν προσπάθησα να καταλάβω τί πάει λάθος, απλά τα παράτησα και συνέχιζα πάντα να χαζεύω μαγιό. Sorry, not sorry που λένε, αλλά όχι δεν έχουμε όλες όνειρο ζωής να βάλουμε ένα μακρύ λευκό φόρεμα. Μπορεί να το βάλουμε, και αυτό είναι υπέροχο. Μπορεί και να μην το βάλουμε, και αυτό είναι εξίσου υπέροχο.

Και το μπικίνι τέλειο κορίτσια.

9) Κορίτσι για σπίτι

Ναι γιατί οι υπόλοιπες είναι μάλλον κορίτσια για κήπο - αυλή - βεράντα - ταράτσα. Αν είσαι "κορίτσι για σπίτι" λοιπόν πρέπει να πληροίς τα ακόλουθα:

  • Έχεις συνευρεθεί το πολύ με τρεις άντρες (κατά προτίμηση ο τρίτος είναι και ο τωρινός σου σύντροφος)
  • Ξέρεις να μαγειρεύεις (κατά προτίμηση σαν τη μαμά του)
  • Είσαι γενικά πολύ νοικοκυρά, δούλα και κυρά (κατά προτίμηση τα κάνεις όσο ο σύντροφός σου λείπει από το σπίτι για να μην σε βλέπει απεριποίητη και πάει να βρει κάποια που δεν είναι "κορίτσι για σπίτι")

Bonus tip: Ξέρεις να ανοίγεις φύλλο. Λοιπόν αν έχεις και αυτό το skill στο CV σου, παίρνεις κάτι σαν προαγωγή. Είσαι κορίτσι για διόροφο σπίτι. Με πισίνα, γκαζόν, playroom και spa. Και με έναν χειριστικό άνθρωπο πάνω από το κεφάλι σου 24/7, έτσι γιατί η σφολιάτα θέλει τέχνη.

Αφήνω -τυχαία- αυτό εδώ:

10) Όταν γίνεις μάνα θα καταλάβεις

Γιατί "όταν"; Γιατί όχι "αν"; Η μητρότητα είναι μια επιλογή και όχι ένας μονόδρομος και είναι κρίμα ακόμη και με διατυπώσεις σαν την παραπάνω να υπονοείται πως είναι μονόδρομος. ΑΝ λοιπόν γίνω μάνα, θα καταλάβω. Και ΑΝ δεν γίνω, θα εξακολουθήσω να ζω στη μη γονεϊκή μου ανέμελη άγνοια.

11) Αυτό το ρούχο/φωτογραφία/κραγιόν είναι προκλητικ@

Εδώ μου γεννώνται πολλές απορίες ταυτόχρονα. Ποιον προκαλούν; Γιατί τον προκαλούν; Τι τον προκαλούν να κάνει; Είναι αυτή η "πρόκληση" κάπου είδους challenge από αυτά που γίνονται viral και θα με ταγκαρει κάποια παλιά συμμαθήτρια- επίδοξη influencer- για να ανεβάσω κάποια φωτογραφία από το δημοτικό;

Λοιπόν μετά από πολλές νηφάλιες- και μη- συζητήσεις, αυτό που κατάλαβα είναι ότι ο όρος "προκλητικό" σημαίνει "πολύ σέξι" και (ω, τι πρωτότυπο) μόνο μια γυναίκα μπορεί να φορέσει/κάνει/υπονοήσει κάτι προκλητικό.

Αυτός που φυσικά προκαλείται είναι ένας άντρας ο οποίος δεν φέρει καμία ευθύνη για την όποια συμπεριφορά του, γιατί προκλήθηκε και έτσι όφειλε να πράξει.

Είπε κανεις victim blaming; Αν το είπε, να το πάρει πίσω γιατί αυτά τα λένε μόνο άπλυτες αξύριστες φεμινίστριες και όλοι ξέρουμε πόσο κακό είναι να είσαι κάτι από αυτά τα τρία.

12) "Θα σε προτιμούσα με μερικά κιλάκια περισσότερα/λιγότερα"

Και γω θα σε προτιμούσα πιο ευγενή, ενσυναισθητικό, διακριτικό και "minding your own business person". Αλήθεια, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μερικοί άνθρωποι που δεν είναι ειδικοί λένε την άποψη τους για τα κιλά άλλων ανθρώπων. Η δε δικαιολογία "εγώ για το καλό σου το λέω" είναι λιγότερο αληθοφανής και από το "δεν είναι αυτό που νομίζεις".

Δεν το λες για το καλό μου. Το λες για το δικό σου καλό- κάτι που καλό θα ήταν να κοιτάξεις γιατί αν το καλό σου τροφοδοτείται από προσβολές και πληγωμένα συναισθήματα συνανθρώπων σου, κάτι έχεις κάνει λάθος. Και δεν φτάνει ζυγαριά για να το ζυγίσει.

13. "Αυτή κάνει μόνο για να περάσουμε καλά μια βραδιά".

Λοιπόν, αυτό είναι το "κορίτσι για σπίτι" από την αντίστροφη. Από όσο μπορώ να καταλάβω, όποιος την ξεστομίζει εννοεί ότι η γυναίκα στην οποία αναφέρεται δεν έχει κάτι άλλο να του προσφέρει πέρα από σεξ.

Και κάπου εδώ γεννάται σε εμένα η απορία: Μήπως εσύ δεν έχεις να της προσφέρεις κάτι άλλο και έτσι πας να "καλύψεις" με τον πιο μουλωχτό τρόπο τη δίκη σου ανεπάρκεια;

Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορώ να αντιληφθώ πως περιορίζουμε οποιονδήποτε άνθρωπο σε μια αποκλειστικά "χρησιμότητα", όποια και αν είναι αυτή.

Αυτά για σήμερα. Σίγουρα είναι κι άλλα. Πολλά. Αλλά σαν μια κοπέλα που παίρνει το "no wifey" για κοπλιμέντο, έχω διαλέξει να συγκρατήσω στην επιλεκτική μου μνήμη τα παραπάνω.

P.S. 1) Πάντα ήθελα να γράψω κάποιο υστερόγραφο, οπότε άσε με να το ζήσω.

P.S. 2) Mommy, I love you.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ