Follow us

Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού | Οι ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού για το μωρό, αλλά και τη μητέρα

Ήξερες ότι οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών; H γυναικολόγος Δρ Αντωνία Λαζαράκη εξηγεί όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε.

MissBloom TEAM
Μητρικός θηλασμός

Το μωράκι μας από το ζεστό και ήρεμο περιβάλλον της μήτρας, όπου είχε συνεχή παροχή μέσω του ομφάλιου λώρου των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξή του, με τον τοκετό ξαφνικά έρχεται σε επαφή με ένα ψυχρότερο περιβάλλον, γεμάτο μικροοργανισμούς και χρειάζεται να κλάψει για να ζητήσει τροφή , σωματική και ψυχική επαφή με την μανούλα του.

Ο θηλασμός του βρέφους είναι πολύ σημαντικός για την ομαλή αυτή προσαρμογή του και με αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου, ας θυμηθούμε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού για το μωρό, αλλά και την μαμά του.

· Τα μωρά που θηλάζουν είναι περισσότερο προστατευμένα από αλλεργίες: όπως το άσθμα και το έκζεμα.

· Τα αντισώματα που παίρνουν από την μητέρα τους μέσω του μητρικού γάλατος τα προφυλάσσουν από λοιμώξεις. Είναι γεγονός ότι τα βρέφη αυτά νοσηλεύονται σπανιότερα.

· Το μητρικό γάλα προστατεύει και από την εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιοπαθειών.

· Η διαδικασία του θηλασμού βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα και την καλύτερη ανάπτυξη του λόγου .

· Συντελεί στην δημιουργία καλής οδοντοφυΐας, προστατεύει από την τερηδόνα

· Τα παιδιά που θήλασαν είναι πιο έξυπνα και συναισθηματικά πιο ήρεμα, ανεξάρτητα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Συγχρόνως την ώρα του θηλασμού η μήτρα της μαμάς συσπάται και επανέρχεται ταχύτερα στην αρχική της θέση, χωρίς αιμορραγίες. Η παραπάνω ενέργεια που απαιτεί ο θηλασμός, βοηθά την μητέρα να επανέρθει στα κιλά της και να ανακτήσει την φόρμα της. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Πρακτικά είναι πιο εύκολος ο θηλασμός από την προετοιμασία του μπουκαλιού και δεν κοστίζει.

Πάνω από όλα το δέσιμο που δημιουργείται ανάμεσα στην μητέρα και το μωρό της την ώρα του θηλασμού είναι μοναδικό και ανεξίτηλο στο χρόνο.

Ιδανικά θηλάζουμε μέχρι τουλάχιστον 6 μηνών το παιδάκι μας, όπου πιά προσθέτουμε και στερεή τροφή. Οι μανούλες που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να θηλάσουν, ΔΕΝ πρέπει να αγχώνονται και να λυπούνται. Να αγκαλιάζουν το μωράκι τους αυτό είναι το πιο σημαντικό για την ανάπτυξή του! Είναι αναγκαίο επίσης να τονίσουμε εδώ, τη σημαντικότητα του προληπτικού ελέγχου του στήθους μας. Κάθε μήνα μετά το τέλος της περιόδου μας για να έχει ξεπρηστεί το στήθος, αν δεν έχουμε περίοδο βάζουμε κάποιο δικό μας ορόσημο π.χ. κάθε 1η του μηνός κάνουμε ψηλάφηση στήθους. Ζητάμε από τον γιατρό μας να μας δείξει πως γίνεται. Η ίδια η γυναίκα είναι ο καλύτερος γιατρός για το στήθος της γιατί το γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να το παρακολουθεί τακτικά. Μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε χρόνο δεν ξεχνάμε το ραντεβού μας για ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο. Ανάλογα με το οικογενειακό και ατομικό ιστορικό μας, μπορεί να χρειαστεί πιο συχνός έλεγχος και πιο ειδικές εξετάσεις.

Με ηρεμία, υπομονή, και λίγη οργάνωση ο θηλασμός και ο έλεγχος του στήθους είναι εύκολα!

Ευχαριστούμε τη Δρ Λαζαράκη Αντωνία, Μαιευτήρα - Χειρουργό Γυναικολόγo, lazaraki.gr

Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού | Οι ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού για το μωρό, αλλά και τη μητέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr