Follow us

Ο νέος Ποινικός Κώδικας αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μένει σε ευχολόγια μείωσης της εγκληματικότητας. Ούτε και περιορίζεται σε λόγια στήριξης του ελληνικού "Me Too".

MissBloom TEAM
Νόνη Δούνια

13 γυναικοκτονίες: Τόσες μετρήσαμε μέσα στο 2021. Ή, για την ακρίβεια, τόσες είδαμε να γίνονται στους 10 πρώτους μήνες του έτους που διανύουμε. Με θύματα αθώες γυναίκες. Από την Γαρυφαλλιά, στην Φολέγανδρο, την Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, την Ντόρα, στη Ρόδο, μέχρι την Νεκταρία στην Ιεράπετρα. Και πολλές άλλες, που έχασαν τη ζωή τους, απλά και μόνο επειδή αποφάσισαν να φύγουν από μια κακοποιητική ή ανεπαρκή για εκείνες σχέση.

Όλη η Ελλάδα συγκλονίστηκε βλέποντας όλες αυτές τις γυναίκες να βρίσκουν φρικτό θάνατο από το χέρι των συντρόφων τους. Αλλά και μαθαίνοντας για άλλα ειδεχθή εγκλήματα, που γίνονταν χωρίς ουσιαστικό λόγο, με θύματα κυρίως γυναίκες, παιδιά ή ευάλωτα μέλη της
κοινωνίας. Όπως η απαράδεκτη επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα, για λόγους νοσηρής ζηλοτυπίας.

Πέρα από τις σεξιστικές, πατριαρχικές αντιλήψεις και τα λαθεμένα πρότυπα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το χέρι όλων των παραπάνω δολοφόνων, αλλά και πολλών
άλλων δραστών εγκλημάτων, το όπλισαν και οι "χαλαρές" διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η αίσθηση, δηλαδή, των δολοφόνων, των βιαστών ή των παιδεραστών ότι θα "πέσουν στα μαλακά". Και η σιγουριά πως με τις, μέχρι τώρα, ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομικού μας πλαισίου, ό,τι και να κάνουν, πολύ σύντομα θα βγουν από τη φυλακή.

Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τις τροποποιήσεις που εισήγαγε στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, φρόντισε να άρει τις αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκαταστήσει το, κατά κοινή ομολογία, λαβωμένο αίσθημα δικαίου στη Χώρα μας.

Έτσι, εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, όπως η ανθρωποκτονία με δόλο, όπου εντάσσονται οι παραπάνω γυναικοκτονίες ή ο θανατηφόρος βιασμός θα τιμωρούνται
από εδώ και στο εξής αποκλειστικά με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Παράλληλα, τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, που τελούνται, τόσο σε βάρος ενηλίκων, όσο και σε βάρος ανηλίκων, αυστηροποιούνται σημαντικά.

Προβλέπεται πλέον αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, καθώς και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκων, ενώ αλλάζει και ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων αυτών (τίθεται μετά την ενηλικίωση των θυμάτων), ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος καταγγελίας και δίωξής τους.

Αυτεπαγγέλτως διώκεται πια και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά εργαζομένων, που πραγματοποιείται στον εργασιακό τους χώρο, με προθεσμία 5 ετών. Όλοι γνωρίζουμε ότι ελάχιστοι και κυρίως ελάχιστες γυναίκες, που κατά κύριο λόγο παρενοχλούνται σεξουαλικά από εργοδότες τους, τολμούσαν μέχρι τώρα να το καταγγείλουν. Κι αυτό, διότι, πολύ απλά, φοβόντουσαν για την εργασία τους. Βάζουμε, λοιπόν, τέλος στον φόβο. Δίνουμε προτεραιότητα στην εκδίκαση αυτών των αδικημάτων και αλλάζουμε τον τρόπο εξέτασης των ενηλίκων θυμάτων τέτοιων αξιόποινων πράξεων, ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι ακόμα οι διατάξεις που προβλέπουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον ομαδικό βιασμό, την αυστηροποίηση των ποινών στο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και την επαναφορά του αδικήματος της μαστροπείας σε βάρος ενηλίκων. Όπως, άλλωστε, και την αύξηση της ποινής της σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης, αλλά και τη συμπερίληψη της αναπηρίας και της μόνιμης παραμόρφωσης σε αυτήν.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το ότι αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση δυνατότητας απόλυσης υπό όρο, όπως και το ότι αυξάνεται ο χρόνος παραμονής των κρατουμένων στο σωφρονιστικό κατάστημα. Δεν θα αντιμετωπίζουμε, έτσι, το οξύμωρο και εξοργιστικό φαινόμενο το θύμα να βασανίζεται περισσότερα χρόνια από όσα θα τιμωρείται ο θύτης.

Όπως είναι φανερό, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μένει σε ευχολόγια μείωσης της εγκληματικότητας. Ούτε και περιορίζεται σε λόγια στήριξης του ελληνικού "Me Too". Αντιθέτως, δείχνει έμπρακτα πως βρίσκεται στο πλάι των πολιτών, εκσυγχρονίζοντας το νομικό μας πλαίσιο. Βάζει τέλος στη χαλαρότητα των ποινών και δίνει σε όλους τους επίδοξους δράστες το μήνυμα ότι θα βρουν το νόμο και την Πολιτεία απέναντί τους.

* Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ

TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ