Follow us

Ανάλυσέ το | Οι συνήθειες που σαμποτάρουν την αυτοπεποίθησή σου

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

woman scared iStock

Η εμπιστοσύνη στις ικανότητες, στις αξίες, στα χαρίσματα και στις πεποιθήσεις σου, βρίσκεται μέσα σου και περιμένει να την ανακαλύψεις. Πολλοί με ρωτάνε πώς θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθησή σου είναι εκεί, απλά μπορεί να σαμποτάρεται από μη λειτουργικές συνήθειες ή πεποιθήσεις που έχεις διδαχτεί και έχεις υιοθετήσει, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιείς.

Θυμάσαι, ως παιδί, να σε συγκρίνουν με τις ξαδέρφες σου, τη γειτόνισσα, τις φίλες σου ή την αδερφή σου; Θυμάσαι να δέχεσαι κριτική για τις σκέψεις ή ακόμη και για τα συναισθήματά σου; Μήπως ποτέ τίποτα δεν ήταν αρκετό; Μήπως έπρεπε να είσαι πρώτη σε όλα, αλλιώς δεν άξιζες; Θυμάσαι να έπρεπε να κάνεις συνεχώς περήφανους τους γονείς σου; Μήπως και οι γονείς σου δεν είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους;

Εάν θυμάσαι κάτι από τα παραπάνω, ίσως έμαθες να αγνοείς τη αυτοπεποίθησή σου και να εστιάζεις σε ό,τι πρέπει να διορθώσεις.

Πώς θα ανακαλύψεις την αυτοπεποίθησή σου

Σταμάτησε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Εάν άκουγες συχνά συγκρίσεις, ίσως πλέον αυτόματα και ασυνείδητα συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους γύρω σου, ψάχνοντας να βρεις τι δεν κάνεις τόσο καλά όσο οι υπόλοιποι. Παρατήρησε πώς νιώθεις όταν υιοθετείς αυτή τη συνήθεια και τον συγκεκριμένο τρόπο σκέψης; Ποια συναισθήματα σε κατακλύζουν; Πόσο βοηθάς τον εαυτό σου και την προσωπική σου εξέλιξη παρατηρώντας τι κάνουν ή πως δείχνουν οι άλλοι; Θυμήσου τις δυνατότητές σου και τα χαρίσματά σου. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπική διαδρομή και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Εμπιστεύσου την δική σου και εστίασε στον δικό του δρόμο προσωπικής εξέλιξης.

Περιέβαλε τον εαυτό σου με ανθρώπους που σε εμπνέουν

Εάν εμπιστευτείς τα συναισθήματά σου, ίσως ανακαλύψεις ότι δεν νιώθεις αυτά που θα ήθελες να νιώθεις μέσα από τη συναναστροφή με κάποιους ανθρώπους. Πώς θα ήθελες να νιώθεις με τους φίλους ή με τη σχέση σου. Τι υπερισχύει στις συναναστροφές σου; Βάλε τα όριά σου και κάνε τις επιλογές σου σύμφωνα με τα συναισθήματά σου.

Εξασκήσου στον θετικό αυτοδιάλογο

Έκανες μια πολύ καλή προσπάθεια, αλλά δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμενες. Πώς αισθάνεσαι; Τι σκέψεις έρχονται στο μυαλό σου; Μήπως εστιάζεις μόνο στο αποτέλεσμα και ακυρώνεις τον αγώνα που δίνεις στην καθημερινότητα; Μήπως επηρεάζεσαι πολύ από τους άλλους και αφήνοντας ανεκτίμητες τις προσπάθειές σου;

Αναγνώρισε τους φόβους σου

Τι προσπαθείς να αποφύγεις κρίνοντας συνεχώς τον εαυτό σου; Τι φοβάσαι; Αναρωτήσου τι μπαίνει εμπόδιο για να εμπιστευτείς τις δυνάμεις σου. Συνήθως οι φόβοι μας, έχουν έναν ύπουλο τρόπο να ξεπηδάνε και να μας κατευθύνουν, ακόμη και υποσυνείδητα. Ωστόσο, μόνο εάν τους αναγνωρίσεις θα μπορέσεις να τους απομυθοποιήσεις. Γιατί τίποτα δεν υπάρχει που να είναι αδύνατο να το σκεφτούμε σε μια άλλη ρεαλιστική διάσταση. Αναγνωρίζοντας τους φόβους σου, θα αντιληφθείς ότι η απειλή ίσως είναι μόνο στο μυαλό σου και όχι στην πραγματικότητά σου.

Φρόντισε το σώμα σου

Χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί για την ευεργετική επίδραση της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία. Το τι είδους σωματική άσκηση θα κάνεις, θα το ορίσεις εσύ. Το πώς θέλεις να φροντίσεις το σώμα σου, θα το ανακαλύψεις εσύ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοκιμάσεις και να παρατηρήσεις την επίδραση της σωματικής αυτοφροντίδας σου στην ψυχική σου υγεία.

Η πίστη στον εαυτό μας υπάρχει μέσα μας, αρκεί να την ανακαλύψουμε. Το κλειδί το έχεις εσύ και μόνο εσύ. Εστίασε στις δυνατότητές σου και στους καθημερινούς σου στόχους. Χωρίς να το καταλάβεις, θα έχει πετύχει και τους πιο μακροπρόθεσμους.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ