Follow us

Politico | Η σωτήρια παρέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη για τις γυναίκες βουλευτίνες από το Αφγανιστάν- Το sms από Αμερικανό φιλάνθρωπο

Το περιοδικό Politico αποκαλύπτει το παρασκήνιο για την επέμβαση σωτηρίας για γυναίκες βουλευτίνες και δικαστές από το Αφγανιστάν, που κινδύνευαν από τους Ταλιμπάν.

MissBloom TEAM
Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Πριν από περίπου ένα μήνα, 150 γυναίκες από το Αφγανιστάν βρέθηκαν στην Αθήνα. Ολες είχαν πριν από την επέλαση των Ταλιμπάν, θέσεις ευθύνης και επιρροής και ήταν βουλευτίνες, δικαστικοί και ακτιβίστριες. Καθώς η ζωή τους κινδύνευε, πήραν την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης σε μια αθόρυβη, πολύπλοκη και επικίνδυνη επιχείρηση, για να μεταφερθούν νόμιμα στην Ελλάδα, ως πρόσφυγες.

Το περιοδικό Politico αποκαλύπτει τον σωτήριο ρόλο που έπαιξε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα, ώστε να βρούν καταφύγιο αυτές οι γυναίκες.

Όλα συνέβησαν λίγο μετά την πτώση της Καμπούλ, ώστε να δοθεί χείρα βοηθείας σε αυτές τις γυναίκες, που αναζητούσαν καταφύγιο.

"Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα φαίνεται να έχει υποδεχθεί περισσότερες γυναίκες από το Αφγανιστάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετατρέποντας την πρωτεύουσά της σε ένα απομακρυσμένο θύλακα της τέως πολιτικής σκηνής της Καμπούλ", γράφει το περιοδικό. "Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Αθήνα έγινε το σημείο άφιξης για πάνω από 700 γυναίκες δικαστές, βουλευτές, δημοσιογράφους και δικηγόρους, μαζί με τις οικογένειές τους - εμβληματικά πρόσωπα μιας δημοκρατικής κοινωνίας που δεν είναι πια καλοδεχούμενη, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν τον Αύγουστο" αναφέρει το Politico.

Και συνεχίζει:

"Έφτασαν με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων βοήθειας και αρκετών ιδιωτών που επικοινώνησαν άμεσα με Έλληνες ηγέτες. Ο Αμερικανός φιλάνθρωπος Αμέντ Κχάν, είναι ένας από αυτούς τους ιδιώτες. Οργάνωσε μία προσπάθεια αρκετών εβδομάδων για μεταφορά δεκάδων γυναικών και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα, αφού εξασφάλισε σχεδόν άμεσα την έγκριση από τους Έλληνες αξιωματούχους.

"Έστειλα μήνυμα στην σύζυχο του Έλληνα πρωθυπουργού Μαρέβα [Γκραμπόβσκι], που είναι παλιά φίλη, και της είπα ότι έχω αυτή την κατάσταση και δεν έχω πουθενά να τους πάω" όπως είπε. "Μία ώρα αργότερα, η Ελλάδα είπε 'Ναι, θα τους πάρουμε'.

Politico | Η σωτήρια παρέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη για τις γυναίκες βουλευτίνες από το Αφγανιστάν- Το sms από Αμερικανό φιλάνθρωπο

Δεν χρειάστηκε καν να τους το ζητήσω"".

Η συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι γυναίκες αυτές, λίγο μετά την άφιξή τους, συναντήθηκαν και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραμείνει απούσα από τη διεθνή προσπάθεια που καταβάλλεται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν", υπογράμμισε η Πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: "Οι γυναίκες έχουν δύναμη και γνώση. Δικά σας είναι τα λόγια, δικός σας ο αγώνας, δική μας όμως η στήριξη, η συμπαράσταση. Δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα", δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ