Follow us

Νέα μέτρα | Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός άνω των 60 ετών - Διαφορετικά θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, θα διανεμηθούν δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό ενόψει εορτών.

MissBloom TEAM
lockdown athens iStock

Νέα μέτρα εν όψει Χριστουγέννων και της μετάλλαξης Ομικρον ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το βασικό μέτρο είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών, διαφορετικά θα πληρώνουν κάθε μήνα πρόστιμο 100 ευρώ.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ

Ειδικότερα, όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί- και δεν θα εμβολιαστούν τουλάχιστον με την α' δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022- θα πληρώνουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Το πρόστιμο θα πληρώνεται κάθε μήνα και θα επιβάλλεται υποχρεωτικά μέσω της ΑΑΔΕ. Τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Δηλαδή, παραμένουν ανεμβολίαστοι 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: "δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο. Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία".

Διανομή 20 εκατ. self test σε όλο τον πληθυσμό

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διανομή δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένο και ανεμβολίαστο, ενόψει εορτών και συγκεντρώσεων.

Ειδικότερα:

Από 6 - 12 Δεκεμβρίου θα δοθεί ένα σελφ τεστ σε κάθε ενήλικο.

Το ίδιο θα συμβεί από 3 - 7 Ιανουαρίου ώστε οι αρχές να παρακολουθήσουν την μεταδοτικότητα της νόσου. Για το σκοπό αυτό έχουν εξασφαλιστεί 20 εκατ. self test.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, "στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας, ενώ έχουμε εξασφαλίσει μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων μας".

Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ