Follow us

Editorial | Στο εορταστικό τραπέζι - Όσα θα ακούσεις επειδή είσαι γυναίκα

Από ευτυχισμένες στιγμές έγιναν πεδία μάχης.

Τι θα ακούσεις στο εορταστικό τραπέζι επειδή είσαι γυναίκα iStock

Από μικρό παιδί λάτρευα τις οικογενειακές στιγμές στο τραπέζι. Έχω μεγάλη οικογένεια οπότε μαζευόμασταν σε εορτές τουλάχιστον 15 με 20 άτομα. Θείοι, ξαδέρφια, παππούδες και γιαγιάδες, όπως επίσης και πιο μακρινοί συγγενείς. Τα εορταστικά τραπέζια ήταν η αφορμή να τους δω όλους και πιο πολύ να απολαύσω παιχνίδι, κουτσομπολιό και φαγητό μαζί με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Αυτή η ζεστασιά, η χαρά και ίσως η ξεγνοιασιά τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί. Κάθε οικογενειακό τραπέζι από χαρούμενη στιγμή μετατράπηκε σε έναν κουραστικό αγώνα με φωνές και πολλές φορές κλάματα. Τι έγινε; Τι άλλαξε; Εγώ ή εκείνοι;

Μεγαλώνοντας και περνώντας την ηλικία των 20 οι γονείς αλλά και οι συγγενείς άρχισαν να με αντιμετωπίζουν διαφορετικά, χωρίς αυτό να είναι ο αντίκτυπος κάποιας δικής μου αλλαγής στη συμπεριφορά. Όχι, απλά μεγαλώνω και γίνομαι ''γυναίκα''. Κάθε φορά που κάθομαι πλέον σε ένα οικογενειακό τραπέζι βάζω τον εαυτό μου στην πρώτη γραμμή μιας άνισης μάχης και η δική μου λεγεώνα αποτελείται μονάχα από εμένα. Δίπλα μου δεν έχω πρωτοπαλίκαρα, στρατηγούς, μαχητές ή τέλος πάντων κάποιον να κρατήσει τα πυρά από αριστερά και δεξιά. Όχι, είμαι μόνη μου.

Τι θα ακούσεις στο εορταστικό τραπέζι επειδή είσαι γυναίκα

Καθώς, λοιπόν, καθόμαστε στο τραπέζι και ο καθένας ξεκινάει να γεμίζει το πιάτο του με τα πεντανόστιμα εδέσματα που έφτιαξαν οι μαμάδες με αγάπη, ξεκινάνε οι προπόσεις. Αχ αυτές οι προπόσεις πόσο με στεναχωρούν. ''Με έναν καλό γαμπρό'', ''Με το καλό να βρεις ένα καλό παιδί'', ''Με το καλό να παντρευτείς'', ''Με το καλό να κάνεις και ένα παιδί'', με το ''καλό'' εύχονται και καλό δεν βλέπω. Γιατί ασχολούνται με την προσωπική μου ζωή και γιατί θεωρούν πως η ευτυχία μου εξαρτάται από έναν σύντροφο;

Editorial | Στο εορταστικό τραπέζι - Όσα θα ακούσεις επειδή είσαι γυναίκα

Έπειτα, αναρωτιέμαι και το άλλο, γιατί ο αδερφός μου αλλά και τα άτομα που ανήκουν στο αντρικό φύλλο στο τραπέζι δεν δέχονται τις ίδιες ευχές; Σε αυτό το σημείο δίνω την πρώτη μάχη μου προασπίζοντας την ευτυχία και την προσωπική μου ζωή. Τους ρωτάω με ένταση, συνοφρυωμένη και φανερά εκνευρισμένη: ''Γιατί δεν μου εύχεστε υγεία, ευτυχία, επιτυχίες και τύχη και επικεντρώνεστε στη δήθεν σωτηρία μου από έναν άντρα; Η ευτυχία μου δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον. Και σε καμία περίπτωση μία σχέση δεν συνεπάγεται με μία ευτυχισμένη ζωή''. Μεταξύ μας, και που τα λέω, τα λόγια μου χτυπούν τον τοίχο. Δεν τους νοιάζει, για εκείνους τα δεδομένα δεν αλλάζουν: Για τη γυναίκα ευτυχία είναι ένας καλός ευκατάστατος άντρας και ας έχουν ματώσει γυναίκες και γυναίκες για ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.

Πάμε στο επόμενο hot topic του εορταστικού τραπεζιού: Το πιάτο μου. Όταν ήμουν μικρότερη κανείς δεν ασχολιόταν με το φαγητό μου, το πιάτο, την ποσότητα και ό,τι είχε πάνω του. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Θα ακούσω τα εξής: ''Μήπως να μην φας τις τηγανητές πατάτες;'', ''Σαλάτα δεν έβαλες, βάλε στο πιάτο σου;'', ''Άσε το ψωμί και πιάσε το κρέας'', ''Μήπως έβαλες πολύ/λίγο από αυτό το φαγητό;'', ''Ξέρεις τα μοντέλα δεν τρώνε αυτό το φαγητό'' και άλλες γνώμες και ερωτήσεις που δεν ζήτησα να ακούσω. Και πάλι ο αδερφός μου και άντρες που κάθονται στο τραπέζι δεν θα ακούσουν καμία κριτική για τις διατροφικές συνήθειες και επιλογές τους.

εορταστι

Την ώρα του φαγητού θα πέσουν και οι ερωτήσεις για την επαγγελματική μου ζωή, τις σπουδές μου και το δίπλωμα οδήγησης -που όπως φαίνεται από τα σχόλια και το ενδιαφέρον τους είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια, δεν έχω χρήματα ούτε για το αμάξι ούτε και τη συντήρησή του. Μεταξύ άλλων, θα ακούσω παγιωμένες γνώμες για τον χώρο της δημοσιογραφίας, προκαταλήψεις και άλλα τόσα από άτομα που έχουν αποχωρήσει εδώ και χρόνια από τον εργατικό στίβο και δεν γνωρίζουν τίποτα από τον κλάδο, τα όνειρα και τη δουλειά που ρίχνω καθημερινά. Φυσικά θα με συμβουλέψουν να ακολουθήσω τις διδαχές μιας προηγούμενης δεκαετίας. Εδώ δίνω μάχη για υπερασπιστώ τις επιλογές μου.

Μετά από όλα αυτά έρχεται η σειρά του γλυκού και του καφέ. Όταν ήμουν πιο μικρή βούταγα τη μούρη μου στο γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι και το έτρωγα με τόση ευχαρίστηση. Τώρα θα φροντίσουν να με ενημερώσουν πως πρέπει να προσέχω τη σιλουέτα μου και πως αν παχύνω δεν θα βρω γαμπρό... Παράλληλα, πέφτει η ''must have'' κριτική πάνω στο σώμα μου. Η Ιερά Εξέταση ξεκινάει και βγάζουν τις μεζούρες για να δουν αν ανέβασα το λίπος μου. Σηκώνω το τηλέφωνο μου εκείνη τη στιγμή και τσεκάρω να δω πως πράγματι ζω εν έτει 2021. Γιατί νιώθω σαν να ζω στη δεκαετία του '60; Τονίζω ξανά εδώ, οι άντρες στην εν λόγω περίσταση δεν ακούν τίποτα από όσα ανέφερα. Εδώ έχω φτάσει πλέον να ουρλιάζω δίνοντας μάχη για το σώμα μου. Είναι δικό μου, είμαι καλά και δεν σας αφορά.

Φεύγοντας από το τραπέζι

Έχοντας δώσει τις μάχες μου, η φωνή μου έχει κλείσει, η αυτοπεποίθηση μου έχει φύγει από το σώμα μου και νιώθω σαν να ήμουν σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης, σαν αυτές που βλέπω στο Netflix. Αλλά δεν ήμουν. Αντιθέτως ήμουν περικυκλωμένη από συγγενικά πρόσωπα που με αγαπούν. Με το δικό τους τρόπο, γιατί έτσι έχουν μάθει να αγαπούν τους εαυτούς τους. Και αυτό τα λέει όλα.

Τα hot topics, τα άσεμνα, προσβλητικά και άσχημα σχόλια τους δεν είναι προσωπικά. Δεν έχουν να κάνουν με εμένα. Δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά το σώμα, η επαγγελματική ζωή και ο έρωτας μου. Όχι. Το θέμα είναι αυτοί. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους αντιμετωπίζουν και τους γύρω τους. Την ίδια αγάπη που δίνουν στον εαυτό τους δίνουν και στους άλλους. Λέγοντας όσα λένε εκφράζουν το δικό τους παράπονο, τη δική τους μιζέρια και φυσικά τα δικά τους απωθημένα.

iStock

Ζυγίζοντας πλέον το κάθε εορταστικό τραπέζι, λέω το ίδιο στον εαυτό μου: ''Μην το παίρνεις προσωπικά''. Δεν το καταφέρνω πάντα, σχεδόν ποτέ, αλλά το δουλεύω. Το μυστικό για να επιβιώσεις σε ένα εορταστικό τραπέζι, και ξέρω έρχονται πολλά, είναι:

1. Να αποδεχτείς τα άτομα για αυτό που πραγματικά είναι. Φωνάζοντας και αναλύοντας δεν θα αλλάξουν τα βιώματα και τις θέσεις τους. Μεγάλωσαν σε μία κοινωνία που μαστίζεται από φυλετική διάκριση και το μίσος που έχουν λάβει δεν το έχουν αντιμετωπίσει και το ξερνούν πάνω σε άλλους. Άθελα τους είναι εκδικητικοί στο όνομα της αγάπης.

2. Κάθε δράση δεν χρειάζεται να έχει αντίδραση. Μην αναλώνεσαι στα σχόλια και τις γνώμες τους. Δεν θα καταφέρεις τίποτα, παρά μόνο να φέρεις ένταση στον εαυτό τους. Άσε τους στον δικό τους κόσμο.

3. Από τα βάθη της καρδιάς μου θα σε συμβουλέψω να αγαπήσεις πολύ τον εαυτό σου. Δώσε του την αγάπη που του αξίζει για να τον οχυρώσεις απέναντι στις ανασφαλείες των άλλων. Όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου, δεν σε επηρεάζουν τόσο τα κακόβουλα σχόλια. Να πιστεύεις σε εσένα και να ανατροφοδοτήσε από τις καθημερινές επιτυχίες σου και ας λένε οι άλλοι ό,τι θέλουν.

Τέλος, θέλω να σου πω, πως οι εποχές αλλάζουν και όταν θα κάνεις το δικό σου εορταστικό τραπέζι αυτά τα στερεοτυπικά πράγματα δεν θα ξεστομίζονται. Το να είσαι γυναίκα είναι υπέροχο και όλες εμείς θα το διατυμπανίσουμε. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας βάλει σε αναχρονιστικά καλούπια. Χαράζουμε το δρόμο, που εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε.

eortastiko trapezi

Καλές γιορτές!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ