Follow us

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιο cool ελληνικό ποτό

Με ρίζες στην ελληνική παράδοση αλλά ταυτόχρονα καινοτόμο και σύγχρονο, το O/PURIST ετοιμάζεται να κατακτήσει τα μπαρ του κόσμου.

esquire

Σκέψου ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη 'τσίπουρο'. Ωραία, τώρα ξέχνα τα πάντα. Κι αυτό γιατί το εθνικό μας ποτό κοιτά πια με διαφορετική ματιά το μέλλον, μέσα από μία ετικέτα που σκοπεύει να αλλάξει την ευρύτερη κατηγορία αλλά και τον χάρτη των ελληνικών spirits σε global επίπεδο, μέσω της διαδραστικής παρουσίας της στην international μπαρ σκηνή. Ακολουθούν κάποια πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις για το O/PURIST, το επόμενο αγαπημένο σου spirit (κι ας μην το ξέρεις ακόμη).

Τι ακριβώς είναι το O/PURIST

Είναι ένα τολμηρό, "περιπετειώδες" απόσταγμα διεθνών προδιαγραφών που στόχο έχει να αποτελέσει την αφετηρία και την αφορμή για τη δημιουργία εξαιρετικών cocktails (για τα οποία θα διαβάσεις παρακάτω), χωρίς να χάνει τη σύνδεσή του με την παράδοση και την αυθεντικότητα. Ο σχεδιασμός του αντανακλά άψογα το sophistication της προσωπικότητάς του.


Ισορροπημένο, απαλό, κομψό και ευχάριστο.

Ένα αυθεντικά ελληνικό spirit με πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση.

Ένα καθαρό, φρέσκο και σύγχρονο ποτό.


Γεννήθηκε μέσα από το (ελληνικό) μπαρ

Το O/PURIST αποτελεί το όραμα/project 10 κορυφαίων Ελλήνων bartenders που είχαν την επιθυμία να επαναπροσδιορίσουν την κατηγορία του τσίπουρου, δημιουργώντας ένα κορυφαίο απόσταγμα (πραγματικά) διεθνών προδιαγραφών, που θα δημιουργήσει νέους fans της κατηγορίας και θα μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε μπάρα, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο κάθε ένας από αυτούς έχει συμβάλλει σημαντικά και με τον τρόπο του στη διαμόρφωση της ελληνικής bar σκηνής, μίας από τις κορυφαίες του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Απώτερος στόχος; Ένα ελληνικό ποτό, cool και ταυτόχρονα με σαφή ταυτότητα, για τα μπαρ όλου του κόσμου. Και το πέτυχαν.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιο cool ελληνικό ποτό

Και για να μιλήσουμε και με ονόματα, η ομάδα του O/PURIST αποτελείται από τους Αλέξανδρο Γκικόπουλο, Κώστα Ιγνατιάδη, Δημήτρη Κιάκο, Άρη Μακρή, Μάρφη Μπαλή, Γιάννη Πέτρο Πετρή, Θάνο Προυναρού, Θοδωρή Πύριλλο, Νίκο Ταχμάζη και Χρήστο Χουσέα.

Who is who

  1. Μάρφη Μπαλή: Ιδιοκτήτρια του μπαρ Upupa Epops. Μία από τις πιο αναγνωρισμένες bartender στην ελληνική bartending κοινότητα και η μόνη γυναίκα του project.
  2. Χρήστος Χουσέας: Bartender και manager σε πολλά σημαντικά bar projects σε όλο τον κόσμο. ‘Ένας από τους πιο εμβληματικούς bartenders της Ελληνικής bar σκηνής.
  3. Αλέξανδρος Γκικόπουλος: Ένας από τους πιο διακεκριμένους bartenders της Αθηναϊκής bar σκηνής. Bar manager σε διάφορα σημαντικά bar projects.
  4. Κώστας Ιγνατιάδης: Bar manager του θρυλικού Schumann’s Bar, στο Μόναχο, bar που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα Τhe World’s 50 Best Bars.
  5. Δημήτρης Κιάκος: Ιδιοκτήτης του μπαρ Το Λοκάλι, που εμπνευσμένο από την τάση του localization.
  6. Άρης Μακρής: Πρώην bar manager του Le Syndicat, μπαρ που για πολλά χρόνια είχε συμπεριληφθεί στη λίστα Τhe world’s 50 Best Bars.
  7. Γιάννης Πέτρος Πετρής: Bar Manager και ιδιοκτήτης του Tiki Bar στην Αθήνα. Ένας από τους πιο επιδραστικούς bartenders της ελληνικής bar σκηνής.
  8. Θοδωρής Πύριλλος: Ex Bar manager του A for Athens, ένα από τα πιο φημισμένα cocktail bars στην Αθήνα. Οι συνταγές cocktail που δημιουργεί είναι εμπνευσμένες από την ελληνική ιστορία και τα τοπικά υλικά.
  9. Θάνος Προυναρούς: Ιδιοκτήτης του Baba au Rum, ένα από τα The World’s 50 Best Bars. To Baba au Rum θεωρείται από τα πιο διακεκριμένα μπαρ της Αθηναϊκής και κατ' επέκταση ελληνικής σκηνής.
  10. Νίκος Ταχμάζης: Bar Manager στο 4 seasons, Ten Trinity στο Λονδινο. Ex Bar manager του Bar Termini και του 69 Colebrooke Row, στο Λονδίνο, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα Τhe World’s 50 Best Bars. Ένας από τους ταχέως ανερχόμενους bartenders στη διεθνή bar σκηνή.

Είναι αναγραμματισμός της λέξης...

...τσίπουρο. Ή για να είμαστε ακριβείς γλωσσικά, tsipouro, όπως είναι το όνομα με το οποίο κάνει διεθνή καριέρα -πια- το αγαπημένο απόσταγμα. Και ετυμολογικά, η σύνδεση με την παράδοση και την αυθεντικότητα παραμένει. Αλλά πια υπό ένα πρίσμα διεθνές και ικανοποιώντας την προοπτική που απουσίαζε: Αυτή του μπαρ.

Αρέσει πολύ στην Kylie Minogue

Να κάτι που δεν περίμενες να διαβάσεις, τουλάχιστον μέχρι αυτές τις γραμμές. Κι όμως, η Αυστραλή ντίβα της pop, που βρέθηκε το περασμένο φθινόπωρο στη χώρα μας για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού γυρίσματος, είχε την τύχη να δοκιμάσει ένα cocktail με O/PURIST. Το τελευταίο μάλιστα έχει την υπογραφή του -εκ των δημιουργών του εν λόγω αποστάγματος- Νίκου Ταχμάζη.

Συγκεκριμένα, η Kylie Minogue απόλαυσε ένα Rhurarb & Jasmin από τον Έλληνα bartender που επί χρόνια βρισκόταν πίσω από την μπάρα του φημισμένου (λονδρέζικου) Termini και πλέον είναι Drinks Director και Bar Manager στο Four Seasons London TenTrinity. Η συνταγή είχε ως βάση το O/PURIST και τη σαμπάνια, πλαισιωμένα με ζυμωμένο ραβέντι και γιασεμί.

Να πέσει το βίντεο-ντοκουμέντο (ή περίπου τέτοιο):

Loading...

Είναι το ίσως πιο sustainable ελληνικό spirit

Η σύνδεση με τον σύγχρονο κόσμο των spirits και των τάσεων αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μιλάμε για ένα εξαιρετικά sustainable ποτό. Η παραγωγή του γίνεται από απόσταξη των στεμφύλων σταφυλής, κάτι που μεταφράζεται ως αξιοποίηση των μερών του σταφυλιού που δε χρησιμοποιούνται κατά την οινοποίηση.


Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται για την καλλιέργεια και παραγωγή του, αναπληρώνεται με βιώσιμο και απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.


Παράλληλα και συμπληρωματικά, ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, καθώς πληροί απόλυτα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου προϊόντος. Τα υποπροϊόντα από την παραγωγή του O/PURIST συγκεντρώνονται και καταλήγουν στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής Βιοαερίου στην Ευρώπη, την Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων ΑΕ, προτού χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία βιολογικών λιπασμάτων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται για την καλλιέργεια και παραγωγή του, αναπληρώνεται με βιώσιμο και απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Το γευστικό του προφίλ

Σαν βάση του, το O/PURIST, έχει τις εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών Ugni Blanc, Μαλαγουζιά και Ροδίτη, στις οποίες προστίθενται ελληνικά βότανα. Μέσω ενός καινοτόμου τρόπου παραγωγής, τα προαναφερθέντα δίνουν ένα απόσταγμα διάφανο και φίνο (διπλής απόσταξης, 42 % Alc.Vol), που φέρνει στη μύτη ισορροπημένα αρώματα λευκών σταφυλιών, εσπεριδοειδών, αχλαδιού και μαύρου ψωμιού.

Loading...

Στο στόμα, διακρίνει εύκολα κανείς την ήπια ένταση του αλκοόλ με μεταλλικότητα αλλά και την κομψή γεύση του φρέσκου αχλαδιού και των λευκών σταφυλιών. Οι νότες του σταφυλιού εξισορροπούνται εδώ από τα μπαχαρικά και τα βότανα, που ενισχύουν τη γευστική εμπειρία. Τη γλυκιά επίγευσή του κατακλύζουν ήπια αρώματα μελιού και σοκολάτας.

Από το 'Community των 10', στην κοινωνία

Όλα τα μέλη της ομάδας του O/PURIST υποστηρίζουν τη δράση της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας, Metron-Ariston, που δρα προς όφελος του Localization, του Discerning Drinking και του Bartending Community.

Μεταξύ δρα και χρηματοδοτεί ενέργειες για την ορθολογική κατανάλωση, τη βιωσιμότητα, την ισότητα, μέσα από μία διαφορετική οπτική.

Loading...

Απώτερος σκοπός είναι η συνεισφορά προς το γενικότερο κοινωνικό σύνολο, η υποστήριξη του περιβάλλοντος αλλά και η προβολή της τοπικής παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει και το ίδιο το bartending community.

Παίζει έξοχα σε cocktails

esquire

Ένα απόσταγμα που φτιάχτηκε από τον κόσμο του μπαρ για τον κόσμο του μπαρ, φυσικά και είναι μία τέλεια βάση για cocktails. Ο γενικός κανόνας είναι πως μπορείς να φτιάξεις οποιοδήποτε κλασικό cocktail με λευκό ποτό με αυτό, χωρίς απαραίτητα να περιορίζεται εκεί. Εμείς, σε παρακινούμε να παίξεις προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνταγή του O/PURIST Martini.

O/PURIST Martini

Υλικά

  • 50 ml O/purist
  • 5 ml olive brine

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύεις και γαρνίρεις με ελληνικές ελιές.
  2. Σερβίρεις σε ένα old fashioned glass με καλής ποιότητας πάγο.

Αν πάλι λόγω των ημερών προτιμάς κάτι πιο festive, ρίξε μία ματιά στο O/PURIST Punch, στο βίντεο που ακολουθεί:

Ή στο Rudolph's Nose, εδώ:

Πάρε μία ιδέα και για το Stilve, μία χριστουγεννιάτικη εκδοχή της Margarita εδώ:

Φυσικά, μπορείς να δεις περισσότερες συνταγές για cocktails με O/PURIST εδώ.

ΥΓ: Μην ξεχνάς πως μιλάμε και για ένα τέλειο δώρο ενόψει γιορτών, που μπορείς να βρεις σε όλες τις κάβες.

Cheers λοιπόν. Ή πιο ορθά, Γεια Μας

Απολαύστε υπεύθυνα.


Info

Ανακάλυψε το O/PURIST στο πλησιέστερο μπαρ και στο o-purist.com.
Βρες το και στα social media:
Facebook: O/purist tsipouro
Instagram: O/purist Tsipouro
Youtube: OPURIST Tsipouro

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ