Follow us

Γιορτή σήμερα 3 Ιανουαρίου: Ποιος γιορτάζει

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα 3 Ιανουαρίου

MissBloom TEAM
γιορτη σημερα εορτολογιο iStock

Γιορτή σήμερα 3 Ιανουαρίου – Ποιος γιορτάζει

Σήμερα 3 Ιανουαρίου, Δευτέρα, σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι της Οσίας Γενεβιέβης εκ Παρισίων.

Επομένως, γιορτάζουν την ονομαστική τους εορτή τα ονόματα: Γενοβέφα, Γενεβιέβη.

Γιορτή σήμερα - Εορτολόγιο 3 Ιανουαρίου - Ποια ονόματα γιορτάζουν

Η Αγία Γενεβιέβη (Γαλλικά: Sainte Geneviève, λατινικά: Sancta Genovefa, Genoveva) (γεννήθηκε στη Ναντέρ γύρω στο 420, πέθανε στο Παρίσι γύρω στα 500) είναι Γαλλίδα αγία της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πολιούχος της πόλης του Παρισιού.

Η μνήμη της τιμάται από την εκκλησία στις 3 Ιανουαρίου.

Γιορτή σήμερα 3 Ιανουαρίου: Ποιος γιορτάζει

Κατά την παράδοση, η Αγία Γενεβιέβη γεννήθηκε περί το 420 μ.Χ. στην πόλη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι και ήταν κόρη χωρικών. Καθ'οδόν προς τη Βρετανία, ο Άγιος Γερμανός της Οσέρ σταμάτησε στη Ναντέρ και η Γενεβιέβη, σε ηλικία επτά ετών, του εμπιστεύτηκε ότι ήθελε να αφιερωθεί στον Θεό. Την ενθάρρυνε και την ευλόγησε και σε ηλικία δεκαπέντε ετών, η Γενεβιέβη έγινε μοναχή. Μετά το θάνατο των γονιών της, πήγε να ζήσει με τη νονά της στο Παρίσι. Εκεί η νεαρή γυναίκα αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικά έργα και επέβαλε στον εαυτό της μεγάλες στερήσεις που περιελάμβαναν την αποχή από το κρέας και τη διακοπή της νηστείας μόνο δύο φορές την εβδομάδα. Η Γενεβιέβη είχε συχνά οράματα ουράνιων αγίων και αγγέλων.

Αντιμετώπισε κριτική για τις δραστηριότητές της από αυτούς που ζήλευαν ή την θεωρούσαν απατεώνα ή υποκρίτρια. Ανέφερε τα οράματα και τις προφητείες της, μέχρι που οι εχθροί της συνωμότησαν να την πνίξουν σε μια λίμνη. Μέσω της παρέμβασης του Αγίου Γερμανού της Οσέρ, η εχθρότητα τους τελικά ξεπεράστηκε. Ο Επίσκοπος του Παρισιού την διόρισε υπεύθυνη παρθένων αφιερωμένων στον Θεό, και με τις οδηγίες και το παράδειγμα της τις οδήγησε σε υψηλό βαθμό αγιότητας.

Η αγία Γενεβιέβη είχε μεγάλη αφοσίωση στους αγίους που είχαν θεμελιώσει τη Γαλατική Εκκλησία. Σύμφωνα με την παράδοση, οικοδόμησε την πρώτη βασιλική Σαιν-Ντενί πάνω από τον τύμβο του αγίου Διονυσίου Παρισίων και ενέπνευσε στους Παριζιάνους την ευλαβική συνήθεια να προσέρχονται για προσκύνημα.

Στις αρχές του 451 οι Ούννοι υπό τον Αττίλα πλησίαζαν επικίνδυνα το Παρίσι, λεηλατώντας και αφανίζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Η Γενεβιέβη έπεισε τους πανικόβλητους κατοίκους του Παρισιού που ήθελαν να φύγουν, να μην εγκαταλείψουν την πόλη αλλά να προσευχηθούν και προσπάθησε να ενθαρρύνει τους άνδρες. Πράγματι, σύμφωνα με τις προρρήσεις της αγίας, ο Αττίλας παρέκαμψε το Παρίσι και πολιόρκησε την Ορλεάνη και επί πλέον έλυσε την πολιορκία καθώς κατέφθασαν ενωμένα στρατεύματα Φράγκων και Γαλατορωμαίων υπό τον στρατηγό Φλάβιο Αέτιο. Ακολούθησε η μάχη στα Καταλαυνικά Πεδία και οι Ούννοι ηττημένοι αποχώρησαν.

Το 464, το Παρίσι πολιορκήθηκε από τον βασιλιά των Φράγκων Χιλδέριχο Α'. Οι Φράγκοι απωθήθηκαν από τους Ρωμαίους αλλά εμπόδισαν την τροφοδοσία της πόλης. Με τη σιτοδεία προ των πυλών, η Γενεβιέβη κάλεσε μερικούς τολμηρούς λεμβούχους και έσπασε τις γραμμές πολιορκίας. Με βάρκες έφθασαν στην Τρουά, από όπου έφεραν σιτάρι στην πόλη. [3]Επίσης, με τις παρακλήσεις της αγίας, ο Χιλδέριχος, που παρόλο που δεν ήταν Χριστιανός σέβονταν την Εκκλησία, συναίνεσε να απαλυνθούν τα βάσανα των συλληφθέντων.

Το 508, αφού κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της Γαλατίας, ο Κλόβις Α' έκανε πρωτεύουσα του κράτους των Φράγκων το Παρίσι και μέσω της επιρροής της Γενεβιέβης επέδειξε μεγάλη επιείκεια απέναντι στους πολίτες.

Η αγία Γενεβιέβη, σύμφωνα με την ιστοριογραφία, πέθανε στο Παρίσι περίπου το 502, αλλά η παράδοση προτιμά ως ημερομηνία θανάτου τις 3 Ιανουαρίου 512.

Τα λείψανά της εναποτέθηκαν σε λίθινο τάφο στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, που αργότερα έλαβε το όνομά της, στον σημερινό Λόφο της Αγίας Γενεβιέβης στο Παρίσι, όπου βρίσκεται το Πάνθεον. Αργότερα, τοποθετήθηκαν σε λειψανοθήκη, την οποία στους μεγάλους κινδύνους της πόλης, πολέμους, πολιορκίες, επιδημίες, λιμούς κ.ά. περιέφεραν σε επίσημες λιτανείες. Η λειψανοθήκη αυτή καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Τα λείψανα κάηκαν στην πλατεία Πλας ντε Γκρεβ και η τέφρα της ρίχτηκε στον Σηκουάνα το 1793. Μερικά υπολείμματα οστών, που σήμερα σώζονται στην εκκλησία Σαιντ-Ετιέν ντυ-Μον (Άγιος Στέφανος του Όρους), προσελκύουν ακόμη προσκυνητές. Αργότερα αναγορεύτηκε πολιούχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Παραστάσεις της Αγίας Γενεβιέβης υπάρχουν σε πολλές εικόνες και αγάλματα στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνήθως απεικονίζεται να κρατά ένα κερί.

Η Αγία Γενεβιέβη είναι επίσης προστάτης της Εθνικής Χωροφυλακής της Γαλλίας με το διάταγμα της 18ης Μαΐου 1962, υπογεγραμμένο από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ'.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ