Follow us

Η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι απλά μια μόδα

Συνομιλήσαμε με τη μαία - fertility coach Εύη Συνοδινού από το My Fertility Coach.

MissBloom TEAM
happy woman iStock

Τον τελευταίο καιρό, παντού γύρω μας ακούμε να μιλάνε για την κατάψυξη ωαρίων. Είναι μια επιλογή φροντίδας της γονιμότητά μας, ένα υπερ-πολύτιμο δώρο που μόνο η καθεμιά από εμάς μπορεί να προσφέρει στο μελλοντικό εαυτό της.

Αλλά, τι είναι ακριβώς η κατάψυξη ωαρίων;

Σε ένα story στο Instagram, ρωτήσαμε τις followers μας αν έχουν ενημερωθεί για την κατάψυξη ωαρίων και 54% απάντησαν πως όχι.

Είναι μια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με στόχο τη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας έτσι ώστε να μπορέσει να προσπαθήσει για μια εγκυμοσύνη στο μέλλον με τις ίδιες δυνατότητες αναπαραγωγής που έχει σήμερα.

Αφορά γυναίκες που δεν είναι ακόμα έτοιμες για να αποκτήσουν μωρό, για τους δικούς της λόγους η καθεμία. Μπορεί να έχουν δώσει προτεραιότητα στις σπουδές, στα επαγγελματικά τους βήματα ή μπορεί να μην έχουν βρει ακόμα το σύντροφό τους. Υπάρχουν φυσικά και γυναίκες που χρειάζεται να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή (π.χ. χημειοθεραπεία) η οποία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.

Η θεραπεία αποτελείται από 4 βήματα και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις ολοκληρώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες:

  • Εκτίμηση προφίλ γονιμότητας και εξατομικευμένο πλάνο
  • Πρωτόκολλο πρόκλησης ωορρηξίας
  • Ωοληψία
  • Κρυοσυντήρηση ωαρίων με τη μέθοδο της υαλοποίησης

Τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν σε κρυοσυντήρηση έως και 20 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η γυναίκα μπορεί να τα αποψύξει και να προσπαθήσει με αυτά για μια εγκυμοσύνη όποτε το θελήσει με τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες που προσφέρει η ηλικία κατά την οποία έγινε η κατάψυξη.

Να θυμάστε:

- δεν είναι απλά μια μόδα των ημερών ή κάτι που κάνουν μόνο οι διάφορες celebrities και influencers, είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες.

- όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μην περιμένετε να φτάσετε τα 40 ή τα 42 για να το πάρετε απόφαση, γιατί τότε τα αποθέματα και η ποιότητα των ωαρίων είναι χαμηλότερα σε σχέση με μικρότερες ηλικίες.

- ανεξάρτητα αν είστε σε μια 'σχέση ζωής' ή αν επιθυμείτε μια εγκυμοσύνη άμεσα, γνωρίστε τη γονιμότητά σας με ένα απλό τσεκ-απ. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι θα είναι 'εκεί' όταν θα έρθει η ώρα να προσπαθήσετε για το μωράκι σας!

Η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι απλά μια μόδα

Eυχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τη Μαία - Σύμβουλο Γονιμότητας, Εύη Συνοδινού, gennima.com/my-fertility-coach

Facebook: @myfertilitycoach

Instagram: @my.fertility.coach

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ