Follow us

Ισότητα | Τι σημαίνει οικονομική βία και ποια επανάσταση μπορεί να φέρει η "Οικονομία της Φροντίδας"

Η Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας Μαρία Καραμεσίνη εξηγεί τι συνιστά "οικονομική βία" και πώς θα απελευθερωθεί το δυναμικό των γυναικών μέσω του Care Economy.

MissBloom TEAM
ko Kεντρική εικόνα: Παραχώρηση Μαρίας Καραμεσίνη

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας Φύλων για το 2021, η Ελλάδα βρίσκεται για 11η συνεχή χρονιά στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο από το 2010. Ανάμεσα στις παραμέτρους των ανισοτήτων είναι και εκείνη βέβαια της θέσης των γυναικών στην οικονομία -του μισθολογικού χάσματος, των ποσοστών ανεργίας και πολλών άλλων οικονομικών ζητημάτων. Όπως βέβαια και της οικονομικής βίας που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους και συντρόφους τους, πρακτική που έχει αναγνωριστεί πλέον επίσημα ως μία από τις μορφές της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Μαρία Καραμεσίνη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Παντείου Πανεπιστημίου μας εξηγεί πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και τι σημαίνει "Οικονομία της Φροντίδας" (Care Economy). Μία πρόταση των φεμινιστριών οικονομολόγων που υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και να βελτιώσει την οικονομική θέση των γυναικών.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ