Οι καλύτεροι Frankenstein της μεγάλης οθόνης

Με αφορμή τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου της Μary Shelley από τη Λένα Κιτσοπούλου, θυμόμαστε τις ευστοχότερες απεικονίσεις του τρομακτικού τέρατος στο σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Σε ηλικία μόλις 18 ετών, η αμίμητη Μary Shelley σκαρφίστηκε μία από τις πιο τρομακτικές ιστορίες του ρεύματος του ρομαντισμού και παράλληλα σμίλεψε την περσόνα ενός από τους πλέον ξεχωριστούς λογοτεχνικούς ήρωες όλων των εποχών. Στο κλασικό μυθιστόρημα "Frankenstein", αναδύεται η τραγική περίπτωση ενός επιστήμονα ο οποίος καταφέρνει μέσω αλχημειών να δώσει ζωή σε νεκρή σάρκα και κάπως έτσι, να δημιουργήσει το Πλάσμα. Ένα ον φτιαγμένο από μέλη διαφορετικών πτωμάτων, το οποίο αφού αποκτήσει συνείδηση έρχεται αμέσως αντιμέτωπο με την υπαρξιακή οδύνη. Στις σελίδες του βιβλίου, η Shelley εμβαθύνει ανατριχιαστικά στις σκέψεις, τα απωθημένα και τον πόνο που βιώνει το Πλάσμα, χαρίζοντας απλόχερα ένα μύθο που στοιχειώνει με κάθε φράση του.

Αναπόφευκτα, το σινεμά ήταν αδύνατο να μείνει ασυγκίνητο από τη δύναμη του "Frankenstein", έτσι η εν λόγω ιστορία αλλά και ξεχωριστά το Πλάσμα έχουν απεικονιστεί πολλάκις στη μεγάλη οθόνη. Με αφορμή, παράλληλα, της πρεμιέρας της παράστασης "Frankenstein - Ο χαμένος παράδεισος" της Λένας Κιτσοπούλου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 18/5), θυμόμαστε τους καλύτερους κινηματογραφικούς "Frankenstein" όλων των εποχών.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr