Follow us

Μηνιγγίτιδα Β | Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για αυτή τη σοβαρή νόσο

Μία νόσος που δεν έχει εποχικότητα και η πρόληψή της αφορά όλους, ειδικά τις ευάλωτες ομάδες, όπως βρέφη και νήπια.

MissBloom TEAM
εμβολιο iStock

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κορονοϊός μας δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι άλλες εξίσου σοβαρές νόσοι έχουν "βγει από το κάδρο". Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους γονείς, που έζησαν μεγάλο διάστημα με το άγχος "να μην κολλήσει κυρίως το παιδί". Καθώς όμως έχουμε μπει στη νέα φάση της κανονικότητας, και οι αφορμές για αλληλεπίδραση και επαφή μεταξύ των παιδιών αυξάνονται, είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε για μία σοβαρή νόσο η οποία δεν έχει εποχικότητα και απειλεί την υγεία των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: τη μηνιγγίτιδα Β.Remaining Time-0:00

Μηνιγγίτιδα Β | Ποιους αφορά

Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή νόσο, για την οποία ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

  • Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.
  • Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.
  • Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Μηνιγγίτιδα Β | Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για αυτή τη σοβαρή νόσο

Μηνιγγίτιδα Β | Η νόσος στην Ελλάδα

Τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο δυστυχώς η πανδημία δημιούργησε ένα εμβολιαστικό κενό τα τελευταία δύο χρόνια. Για το γεγονός αυτό μάλιστα έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι "Η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων”.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται, με ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί <5 ετών το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το συγκεκριμένο, καθώς και κάποια κρούσματα μέσα στο 2021 εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό (μάσκες στα σχολεία, σε εξωτερικούς/εσωτερικούς χώρους κλπ.).

Και αυτό φαίνεται να δείχνει ότι κάποιες ασθένειες μπορεί να επιστρέφουν, καθώς, όπως σημειώνει ο καθηγητής, "το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%".

Τρανό παράδειγμα αποτελούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατεύσουμε τα παιδιά; Φυσικά, η λύση δεν είναι επιπλέον περιορισμοί, αλλά το μοναδικό όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση της νόσου, τον εμβολιασμό.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την πρόληψη

Δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β,

Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που "θα περάσει γρήγορα", ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ