Follow us

Ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος στο TheTOC για ευλογιά των πιθήκων και οξεία ηπατίτιδα - Τι να προσέξουν οι γονείς

Ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος μιλάει στο TheTOC και τον Μανόλη Καψή για την ευλογιά των πιθήκων και την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά.

Ευλογιά Πιθήκων iStock

Για την ευλογιά των πιθήκων και την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, μιλάει στο TheTOC και στον Μανόλη Καψή ο καθηγητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Όπως εξηγεί, η ευλογιά των πιθήκων δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία, ενώ η ανησυχία είναι ίσως και υπερβολική, αφού η μετάδοση γίνεται μόνο αν κάποιος έρθει σε επαφή με κρούσμα που ασθενεί και έχει τα εξανθήματα.

Όμως ο ασθενής λογικά γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί και θα έχει πάρει τα μέτρα του. Και σε κάθε περίπτωση μπορεί αν κάποιος έρθει σε επαφή με νοσούντα, να σπεύσει να κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς, ακόμα και μετά από 4 ημέρες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό προστατεύει από την ασθένεια.

Όσο για την ηπατίτιδα στα παιδιά, μπορεί ορισμένα κρούσματα στο εξωτερικό να προκάλεσαν ανησυχία, αφού οδήγησαν τους μικρούς ασθενείς σε πλήρη ηπατική ανεπάρκεια και να χρειάστηκε μεταμόσχευση, πλην όμως αυτά το περιστατικά είναι σπάνια και μεμονωμένα. Σε κάθε περίπτωση, αν ο μη γένοιτο εμφανιστεί μια τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα, δυστυχώς θα χρειαστεί μάλλον η μεταφορά του ασθενούς στο εξωτερικό, αφού τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι πολύ δύσκολες. Πρόσθετη δυσκολία ότι μάλλον δεν υπάρχει και "συνταγή" για την πρόληψη, αφού είναι άγνωστο ακόμα τι προκαλεί αυτά τα κρούσματα στα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να δουν εγκαίρως τα συμπτώματα.

Δείτε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ